Dygnsvila
Aktuellt just nu:
- Välkommen på dialogmöte om dygnsvila
För dig som är chef eller arbetar med schemaplanering och bemanning hålls återkommande dialogmöten via teams.
Dialogmöte 7 december
Dialogmöte 21 december - Två nya frågor gällande 47 respektive 36 timmars vila finns under FAQ Dygnsvila - Schemaläggning
- För att göra det enklare att visualisera vila finns nu Visualisering av schema på papper.
- Ny funktion i Heroma för övertidspass och kompenserande vila. Läs vad som är viktigt att tänka på under Kompensation vid förkortad dygnsvila
- Frågan om hur störning under beredskap ska kompenseras är uppdaterad, se FAQ Dygnsvila – Beredskap
- Ny fråga om flex vid 11 timmar mellan pass är upplagd, se FAQ Dygnsvila - Avtal och regelverk
Oförutsedd händelse och kompenserande vila
Medarbetarens dygnsvila kan tillfälligt förkortas av en oförutsedd händelse, om så skett ska kompenserade vila förläggas för att säkerställa medarbetarens möjlighet till återhämtning.
Visualisering av särskild händelse
Instruktion - oförutsedd händelse som bryter 11 timmars dygnsvila (66 552)
Läkare
Från den 1 februari 2024 gäller regelverket om dygnsvila även läkare. Alla verksamheter som har läkare behöver förbereda sig inför införandet.
Som stöd har vi tagit fram ett verktyg för att visualisera förläggning av arbetstid, dygnsvila, veckovila samt jour och beredskap.
I våra verksamheter använder vi olika begrepp vid olika typer av förläggning av jour och beredskap, dock finns bara två begrepp enligt avtal: jour och beredskap. Vid behov finns en lathund som tydliggör vilken typ av förläggning som är jour respektive beredskap.
Bakgrund och införande
Region Västmanland vill skapa ett långt och hållbart arbetsliv för alla medarbetare. Hur arbetstiden läggs och vilken möjlighet vi har till återhämtning påverkar vår hälsa. Det gäller vid alla arbetstider; skift- och nattarbete, oregelbundna arbetstider och flexibla och gränslösa arbetstider.
Omställningen till de nya reglerna om dygnsvila är stor och komplex. Olika verksamheter påverkas på olika sätt och det finns inte en lösning som passar alla. För läkarna gäller reglerna från 1 februari 2024, för alla andra från 1 oktober 2023. I takt med att reglerna träder i kraft kommer fler utmaningar att identifieras och vi behöver hjälpas åt för att hantera dem.