Utvecklande medarbetarskap
Regionens främsta utmaning är att behålla och utveckla den samlade kompetensen i organisationen. Regionen ska fortsätta utvecklas som hälsofrämjande arbetsplats och stärka arbetet med framgångsfaktorer som gör att medarbetarna orkar, kan och vill arbeta ett långt arbetsliv.
I dagens föränderliga arbetsliv behöver inte bara ledare och chefer utvecklas och utveckla. Att medarbetare tar en aktiv roll i sitt medarbetarskap är en förutsättning för att verksamheten skall fungera väl och för att den skall klara av att anpassa sig till nya förutsättningar och krav.
Ett utvecklande ledarskap är avgörande för att fler medarbetare ska stanna i sin tjänst inom regionen och ledare och chefer ska fortsätta stärkas i sina roller. Medarbetarskapet behöver möta upp i detta med ett utvecklande medarbetarskap.
Under hösten 2024 påbörjas ett arbete där några verksamheter i regionen får vara piloter för att testa att arbeta enligt modellen för ett utvecklande medarbetarskap.
När pilotverksamheterna är utvärderade kommer mer information om beslut och tidplan för breddinförande av arbetsmetoden.
Syfte och mål
Chefer, ledare och medarbetarna i Region Västmanland ska få förståelse för vilka beteenden som leder till ett utvecklande medarbetarskap i linje med arbetsuppgifter, kollegor och arbetsgivaren.
Syfte är att ett gemensamt förhållningssätt och en kommunikation som bidrar till att såväl individ som organisation utvecklas i rätt riktning, på ett sätt som gynnar de vi ytterst är till för, invånare, patienter, resenärer mfl.
Vad är utvecklande medarbetarskap?
Vad kännetecknar ett utvecklande medarbetarskap – UM?
Det betyder att medarbetarna tillsammans med chefen ska ta ansvar för de resultat som uppnås, för arbetsmiljön och för arbetsplatsen i sin helhet. Alla är medarbetare – och vissa medarbetare har ett ledaransvar. En utvecklande medarbetare: Är engagerad och tar ansvar.
Det var länge sedan vi hade ett arbetsliv där vi pratade om chefer och underlydande, där cheferna var de som bestämde och de underlydande lydde. Vi har sedan länge haft högutbildade kompetenta medarbetare i våra företag och organisationer som förväntats aktivt ansvara för och planera vad som ska göras, och sedan göra detta självständigt och därefter värdera resultatet i en lärande spiral. I dagens globaliserade samhälle, med avancerad teknologi är det ännu mer påtagligt. Ett utvecklande medarbetarskap med stor självständighet och stort ansvarstagande är därmed en viktig faktor för organisatorisk framgång.
Medarbetarskap handlar om hur vi förhåller oss till arbetsuppgifterna, till arbetskollegorna och till arbetsgivaren. Det betyder att medarbetarna tillsammans med chefen ska ta ansvar för de resultat som uppnås, för arbetsmiljön och för arbetsplatsen i sin helhet. Alla är medarbetare – och vissa medarbetare har ett ledaransvar.
En utvecklande medarbetare:
- Är engagerad och tar ansvar
- Visar personlig omtänksamhet
- Konfronterar konstruktivt
- Stöttar chefen
- Visar ett positivt förhållningssätt
- Inspirerar till kreativitet
- Har god stresshanteringsförmåga
Piloter
Dessa verksamheter kommer att vara först ut att testa modulerna och arbetssättet inom utvecklande medarbetarskap.
- Förvaltningen för digitaliseringsstöd, e-tjänster
- Rehabenheten Västerås
- Hjärtmottagningen Västerås
Moduler och innehåll
Moduler och innehåll
Här kommer information om moduler för UM och annat kommunikationsmaterial publiceras.
Självskattning
Här kommer mallen för självskattning inom UM publiceras.
Frågor och svar
Varför ska vi arbeta med UM?
Att arbeta med utvecklade medarbetarskap är avgörande för regionens framgång och hållbara utveckling. Att vi tillsammans ska lyckas möta framtida utmaningar. Regionens chefer har genomgått utbildningen Utvecklande ledarskap (UL) och nu erbjuds alla medarbetare möjligheten att på sin arbetsplats tillsammans arbeta med Utvecklande medarbetarskap. Syftet med det är att alla ska få samma förhållningssätt och förståelse och vara delaktiga och känna inspiration i det regionens viktiga och nödvändiga utvecklingsarbete. Tillsammans ska vi möta de utmaningar och de möjligheter som vi alla står inför.
Vad vinner vi på att arbeta med UM?
Regionen satsar på UM för att säkerställa att regionens medarbetare har rätt kompetens för framtidens behov. Genom kontinuerlig kompetensutveckling och att vi gör det tillsammans på arbetsplatsen bygger vi en organisation som är rustad för att möta både dagens och morgondagens utmaningar. Att arbeta enligt UM och tillsammans med chefen få ta ansvar för de resultat som uppnås, för arbetsmiljön och för arbetsplatsen i sin helhet ger högre kvalitet i våra verksamheter. När vi medarbetarna känner oss värderade och engagerade, tar vi större ansvar, detta påverkar direkt utvecklingen av vår organisation, förbättrar arbetsmiljö och arbetsglädje, sänker sjukfrånvaro och personalomsättning.
Här kommer vi över tid att fylla på med fler frågor och svar om utvecklande medarbetarskap.
Vill du ha mer information om Utvecklande medarbetarskap eller ställa frågor om den pedagogiska modellen, kontakta: