Medarbetarundersökning och pulsmätningar
I Region Västmanland vill vi ha hälsofrämjande arbetsplatser där medarbetare trivs och utvecklas. När vi trivs på jobbet och kan känna stolthet över vår region främjar det verksamhetsutveckling. Tillsammans gör vi skillnad varje dag. På riktigt.
Två verktyg för att ta reda på vad vi tycker om vår arbetsplats och stöd för att löpande utveckla den är medarbetarundersökning och pulsmätningar.
Dessa finns i B-Engaged och beskrivs mer nedan.
Vad är en pulsmätning?
Pulsmätning är ett verktyg för att följa utvecklingen inom ett område eller fråga, för att se om genomförda aktiviteter har gett önskad effekt.
Det kan exempelvis vara efter att man identifierat:
• ett område i medarbetarundersökningen man vill utveckla,
• ett område genom annan kartläggning som man vill utveckla,
• förutsättningar eller en situation på arbetsplatsen som behöver mätas och
följas upp.
Pulsmätningar ska främst användas på en arbetsplats, men kan även användas i en verksamhet eller förvaltning.
Varför en pulsmätning?
En pulsmätning används när ett anonymiserat upplevelsebaserat resultat är bäst för att utvärdera området/frågan man vill förbättra.
Andra verktyg/metoder kan vara:
• Dialog direkt i gruppen
• Riskbedömning eller skyddsrond
• Uppföljning av sjukfrånvaro, övertid eller andra mått
Anonymitetsgränser:
• 5 svar för att få ett resultat med medelvärde
• 15 svar för att få ett resultat med spridning mellan svarsalternativ
Vad innehåller en pulsmätning?
Pulsmätningarna ska vara korta och gå snabbt att göra. Ni kan anpassa hur många frågor som ingår beroende på hur ofta pulsmätningen ska genomföras.
Rekommenderad omfattning:
• Veckovisa mätningar: 5-7 frågor
• Månadsvisa mätningar: 5-10 frågor
• Enstaka mätningar/ett par gånger om året: upp till ca 15 frågor
Ni kan välja ett färdigt frågepaket eller enstaka frågor från medarbetarundersökningen.
Om ni vill följa upp ett område eller frågor som inte var del av medarbetarundersökningen kan nya frågor läggas till. Kontakta HR så kan vi tillsammans med leverantören ta fram lämpliga alternativ.
Inför en pulsmätning
Gör en plan för pulsmätningen tillsammans med din HR-konsult, skyddsombud och hälsoteam. Finns inte skyddsombud på arbetsplatsen kan centrala skyddsombud kontaktas.
Gå igenom:
- Vad är syftet med pulsmätning? – Använd i inbjudan till pulsmätningen och information till medarbetare.
- När och hur ska pulsmätningen genomföras? – Hur många gånger ska den
genomföras och hur ofta? - Hur ska resultatet tas om hand? – Säkerställ att det finns tillfällen i närtid, exempelvis en APT, där ni kan gå igenom resultatet.
- Informera berörda medarbetare på exempelvis APT om tidplan för pulsmätningen. Om det gäller en verksamhet eller förvaltning informeras även på samråd och till berörda chefer och arbetsplatser i god tid.
Starta en pulsmätning i B-Engaged
Pulsmätning finns i B-Engaged (systemet där vi genomförde medarbetarundersökningen). Du som chef kommer in här. Vid problem med inloggning kontakta medarbetarundersokning@regionvastmanland.se
Du skapar en pulsmätning själv i B-Engaged på några minuter. Instruktionsfilm finns i B-Engaged.
Kontakta medarbetarundersokning@regionvastmanland.se för att:
- aktivera din mätning,
- få praktiskt stöd att skapa undersökningen eller andra frågor,
- lägga till medarbetare med anställning på andra ansvar som ska erbjudas att delta i pulsmätningen, ex personer som roterar eller har delade tjänster,
- säkerställa att organisation och medarbetare är uppdaterade, grunden
hämtas från Heroma dagligen och fel ska i första hand åtgärdas där. Om det inte är möjligt kan tillfälliga lösningar göras i B-Engaged.
Du får åtkomst till resultatet så snart pulsmätningen avslutas. Du kan löpande följa svarsfrekvensen i B-Engaged.
Medarbetarundersökning
Region Västmanland genomför en övergripande medarbetarundersökning ställd till alla månadsavlönade medarbetare vartannat år. Senast genomfördes den hösten 2024 och den planeras att genomföras igen hösten 2026.
Ett av sätten att ta reda på vad vi tycker om vår arbetsplats är att genomföra en medarbetarundersökning, som även inkluderar patientsäkerhetskultur för berörda verksamheter. Resultatet av undersökningen är ett bra underlag för chef och medarbetare att föra en dialog om vad som behöver utvecklas på arbetsplatsen samt vad vi ska arbeta för att bibehålla och förstärka. Tillsammans utvecklar vi vår verksamhet!
Resultatet av medarbetarundersökningen 2024 visar att på övergripande nivå är ett ”Hållbart medarbetarengagemang” (HME, ett index som innehåller nio frågor inom motivation, ledarskap och styrning) på 79, vilket är oförändrat sen den senaste mätningen 2022. Regionen har lyckats behålla en hög nivå av medarbetarengagemang och visar att engagemanget för det egna arbetet är stort och att det finns goda förutsättningar för att trivas, utvecklas och göra ett bra jobb. Resultatet visar en förbättring inom ledarskap och styrning och är oförändrat inom motivation.
Totalt deltog 79 % av regionens medarbetare i medarbetarundersökningen.