Suicidprevention
Varje år tar ungefär 1 500 personer livet av sig. Det finns en stark koppling mellan psykisk ohälsa och suicid. Därför är det är viktigt att erbjuda patienter möjlighet att få prata om sina suicidtankar eller ett eventuellt suicidförsök de gjort.
De flesta som tänker på att ta sitt liv, tar sig ofta igenom den krisen. Hjälp och stöd från familj och vänner samt professionella är ofta en viktig del i det. Ungefär tre fjärdedelar av dem som slutligen tar sitt liv har haft flera depressiva symtom, ofta i kombination med stark ångest.
Inom Region Västmanland finns det vårdprogram inom vuxenpsykiatrin, primärvården och barn- och ungdomspsykiatrin som kan användas som stöd i mötet med en suicidnära person.
En kronisk somatisk sjukdom kan leda till psykisk ohälsa i sig, vilket kan innebära förhöjd suicidrisk. Kronisk somatisk sjukdom i kombination med psykisk sjukdom är en ökad riskfaktor för suicid. Vissa patienter med psykiska störningar presenterar kroppsliga symtom. Att diagnostisera den bakomliggande psykiska störningen är en del av det suicidpreventiva arbetet. Det är vanligt att patienter söker allmänläkare kort tid före en suicidhandling. Det är därför viktigt att samarbetet fungerar optimalt, för att kunna fånga upp de riskpatienter som identifieras i primärvården.
För att läsa med om samverkan mellan primärvården och vuxenpsykiatrin finns dokumentet Psykiatri-Samverkansdokument vuxenpsykiatrin/primärvård.
Suicid som vårdskada
Suicid är en vårdskada om hälso- och sjukvården hade kunnat vidta adekvata åtgärder för att förhindra självmordet men så inte har skett. För att göra denna bedömning krävs att en vårdskadeutredning sker i den verksamhet som haft kontakt med personen. Även suicidförsök ska rapporteras i regionens avvikelsesystem Synergi.
För att läsa mer om vårdskadeutredning finns dokumentet Vårdskadeutredning i Synergi.
Inom Regionen Västmanland används orden suicid, suicidtankar, suicidförsök och suicidprevention synonymt med orden självmord, självmordstankar, självmordsförsök och självmordsprevention.
I mötet med patienter kan det vara bra att använda sig av termerna självmord, självmordstankar och självmordsförsök.