Vårdskadeprevention
Vårdskadeprevention innebär att förebygga undvikbara skador i vården och främja hälsan hos de personer som söker vård och omsorg.
Vårdprevention
Vårdskador kan undvikas genom tidig riskidentifiering av patienter. Vid identifierad risk vidtas åtgärder för att förebygga trycksår, undernäring, fallskador och försämrad munhälsa.
Riskbedömningar ska göras så snart som möjligt på inneliggande patienter dock helst inom 8 timmar för patienter 70 år och äldre. Om risk finns ska förebyggande åtgärder vidtas. Motsvarande förfaringssätt ska också omfatta yngre patienter vid misstanke om risk för trycksår, försämrad munhälsa, undernäring samt fall.
Vuxna öppenvårdspatienter i behov av hembesök eller hemsjukvård omfattas också, samt även övriga vuxna i öppenvården med misstanke om risk för trycksår, försämrad munhälsa, undernäring samt fall.
Riskbedömningsinstrument
- Trycksår: Modifierad Nortonskala
- Munhälsa: Revised Oral Assessment Guide (ROAG)
- Fall: Downton Fall Risk Index (DFRI).
- Undernäring: Mini Nutritional Assessment (MNA –SF)
Data från riskbedömningsinstrumenten är en del av den samlade bedömningen av patientens status. En samlad bedömning utifrån en helhetssyn kan påvisa att risk föreligger trots att bedömningsinstrumentet inte påvisat detta. Den kliniska bedömningen ligger sedan till grund för att evidensbaserade åtgärder sätts in, utförs och följs upp.
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 8 maj 2024