Region Västmanland logotyp Region Västmanland logotyp
Utveckla Västmanland

Nyheter

Här hittar du nyheter kring det som är aktuellt inom regional utveckling och kulturområdet.

• Utveckling och tillväxt

Det behövs fler behöriga lärare och förskollärare

Om tolv år kommer det saknas 45 000 behöriga lärare och förskollärare i Sverige. Vi har tagit fram en rapport som kartlägger hur det ser ut här i Västmanland.

• Utveckling och tillväxt

Hur ser möjligheterna för kompetensutveckling inom industrin ut?

Just nu genomför vi i Region Västmanland en studie med fokus på kompetensförsörjning inom industrin. Syftet är att identifiera behov av satsningar och utveckling som kan skapa en bättre situation på arbetsmarknaden för industrianställda.

• Ett jämställt kompetenslyft

För att möjligheterna till kompetensutveckling ska vara lika för kvinnor och män jobbar vi i Region Västmanland för en representativ könsfördelning på utbildningarna i industriprojektet Ett kompetenslyft för Sverige.

• Bidrag genom crowdfunding

Nu kan föreningar och organisationer verksamma i Västmanland som vill söka bidrag för att genomföra ett kulturprojekt genom så kallad crowdfunding. Ansökan är öppen till 1 september 2021.

• Utveckling och tillväxt RUS

Företagsklimatet i Västmanland förbättras

En undersökning från Svenskt Näringsliv visar att företagsklimatet i Västmanland är bättre än förra året. Kommunerna Kungsör och Hallstahammar får särskilt höga betyg.

• Utveckling och tillväxt

Kvinnor söker företagsstöd mer sällan än män - varför?

Varför söker inte kvinnor som driver företag finansiellt stöd i samma utsträckning som män som driver företag? Det är en viktig fråga att besvara när Västmanland ska växa hållbart.

Elektrifieringslöfte till regeringen

Genom initiativet Electrification Hub har vi tagit fram ett elektrifieringslöfte till regeringen för ökad klimatomställning genom innovation, forskning och implementering av hållbara lösningar.

• Nu stärks kulturarvsarbetet

En gemensam regional kulturarvsstrategi har antagits av Länsstyrelsen Västmanland och Region Västmanland. Syftet med strategin är att i bred samverkan identifiera ett antal fokusområden för kulturarvsarbetet och att arbeta strategiskt för att nå resultat.

• Öppen utlysning för konstnärer i interregionalt samarbete

Sex regioner går ihop och köper konst genom en öppen utlysning där det efterfrågas färdiga konstverk att köpa in till offentliga miljöer. I sommar har konstnärer bosatta i de sex regionerna möjlighet att skicka in förslag på konstverk för inköp.

Kompetensprojekt ger besökskraft

Under våren 2020 beviljades Region Västmanland med samverkansparter medel från svenska ESF-rådet för att driva en satsning på kompetensutveckling inom besöksnäringen. Hittills har man genomfört utbildningsinsatser för fler än 300 individer.