Region Västmanland logotyp Region Västmanland logotyp
Utveckla Västmanland
Region Västmanland

Nyheter

Här hittar du nyheter kring det som är aktuellt inom regional utveckling och kulturområdet.

• Utveckling och tillväxt

Global hub för elektrifiering och grön omställning i Östra Mellansverige

Ett konsortium i Östra Mellansverige och Stockholm etablerar sig som en nationell och internationell hub inom energi och mobilitet med speciellt fokus på tunga transporter. Syftet är att driva på elektrifiering och grön omställning.

Västmanlands läns museum vinner första pris för ÅRETS SAMTIDSDOKUMENTATION

Västmanlands läns museum vinner pris för ÅRETS SAMTIDSDOKUMENTATION för dokumentationen och ljudvandringen kring Skitviken i Västerås. DOSS utser varje år ett museum eller en kulturinstitution som lyfter fram och fördjupar insikten om företeelser i vår tid och sätter dem i ett sammanhang.

Finlands nationaldag firas i ord, bild och ljus på Karlsgatan 2

Den 6 december firar vi Finlands självständighetsdag på Karlsgatan 2 i Västerås. Detta sker genom publicering av en nyskriven dikt av Annelie Salminen, författare och social entreprenör, och med ett grafiskt konstverk, SUOMI, skapat av Leo ”Lyxxx” Hallin.

• Kultur

Digissage: Till minne av skogen!

Välkommen på digissage* av Till minne av skogen av Linduo den 4 december från kl 10. Till Minne av skogen är en interaktiv webbutställning som bygger på insamlade vittnesmål av skog och är ett samarbete mellan Region Västmanland och Skinnskattebergs kommun

• Utveckling och tillväxt Corona

Femtio västmanländska företag får marknadsföringsstöd

Över sju miljoner kronor har beviljats inom Region Västmanlands företagsstöd för marknadsföringsinsatser. Med anledning av den pågående pandemin utlyste Region Västmanland under oktober månad ett tillfälligt marknadsföringsstöd i syfte att främja den ekonomiska utvecklingen i länet.

• RUS

Ny statistik visar hälsoläget i Västmanlands län

Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät, Hälsa på lika villkor, visar att 71 procent av befolkningen i Västmanlands län har ett gott allmänt hälsotillstånd.

• Utveckling och tillväxt RUS

Premiär! Mälartåg - Sala-Västerås-Eskilstuna-Katrineholm-Linköping

I dag den 16 november gör det nya dubbeldäckartåget Mälartåg premiär på linjen Sala-Västerås-Eskilstuna-Katrineholm-Linköping. Det innebär att det nu rullar ett stort och modernt regionaltåg på linjen och fler kommer inom kort.

Filmstöd till västmanländska filmare

Årets sista omgång av Region Västmanlands filmstöd delas ut till sex olika filmprojekt.

• Utveckling och tillväxt Corona

Kompetenssatsning ska stärka länets besöksnäring

Region Västmanland driver på utveckling av kompetens inom besöksnäringen för att lindra pandemins effekter på branschen. Femton besöksnäringsföretag i Västmanland, Örebro län och Östergötland deltar just nu i en tvåårig kompetenssatsning.

• Kultur

Nu kan du utforska länets kulturarv digitalt

Kulturarv Västmanland är en webbsida där besökaren kan läsa artiklar, bläddra bland bilder, se filmer och upptäcka platser genom en karta. Den gemensamma nämnaren är att allt material berättar något om länets historia.