Barnhjälpmedel
De som kan ha rätt till barnhjälpmedel är barn eller ungdomar under 20 år, till och med dagen innan de fyller 20 år.
Ärenden som gäller arbetsstolar, elrullstolar eller kognition och kommunikation, se respektive produktområde.
Nyheter
Förändring i pågående avtal för barnsängar
NordBed Kid finns i två nya storlekar utifrån att det tillkommit en ny standard på barnsängar som leverantören måste följa. Nu är båda sängarna 80 cm breda och den ena är 160 cm och den andra 179 cm lång. Den nya standarden innehåller ökade krav på stabilitet/tipprisk samt att spjälorna är kraftigare. Sängarna passar barn som är 75-154 cm långa, sängen ska minst vara 25 cm längre än barnet. Manöverdosan ska vara i säkert förvar och är nu instängd på fast plats oåtkomlig för barnet på utsidan av gaveln i fotänden. Max brukarvikt är 70 kg.
Till en början kommer sängarna att förskrivas via Uppladdningstjänsten.
Utbildningar
Barnhjälpmedel - Barnklinik
- För anställda i Region Västmanland och externa förskrivare med HSA-id
- För externa förskrivare utan HSA-id
Barnhjälpmedel - Habilitering
- För anställda i Region Västmanland och externa förskrivare med HSA-id
- För externa förskrivare utan HSA-id
Dessa utbildningar kan du anmäla ditt intresse för, vid tillräckligt många anmälningar anordnas kursen och du blir kontaktad.
Hjälpmedelskonsulenternas områden
- Maria Hjort - stå, gå, cykel och sittande
- Susanne Samuelsson - hygien/toalett, säng, sittande, lyftar och överflyttning
Kartläggning och underlag för utprovning
Underlag för utprovning av allt sittande barn/ungdom
Underlag för utprovning av cyklar, stå- och gånghjälpmedel för barn
Förskrivarmaterial
Information till patient
Folder - Bra att veta om mitt hjälpmedel
Mer stöd till dig som är förskrivare
Instruktionsfilm
Kommande OTA-dagar 2022
- 18 maj
- 8 juni
- Ev 29 juni
- 24 augusti
- 14 september
- 5 oktober
- 26 oktober
- 16 november
- 7 december
- Ev 21 december
De så kallade OTA-dagarna på Hjälpmedelscentrum är de dagar när vi har våra två ortopedingenjörer på plats för att göra formgjutna sitsar. Namnet kommer av att dessa utprovningar tidigare gjordes på Ortoped Tekniska Avdelningen på sjukhuset. Sedan flera år görs utprovningarna på Hjälpmedelscentrum istället, men namnet lever kvar.
En formgjuten sits görs när det ordinarie hjälpmedelssortimentet inte räcker till.
Behovet av formgjuten sits diskuteras alltid med hjälpmedelskonsulent inom det produktområde som ansvarar för "huvudhjälpmedlet"; underredet (manuell rullstol, barnrullstol, el-rullstol, hygienstol). Om det blir aktuellt med formgjuten sits måste en noggrann sitt- och rörelseanalys vara gjord innan besöket på HMC. Ansvarig hjälpmedelskonsulent ska också ha träffat brukaren innan OTA-besöket. Att göra en formgjuten sits kräver minst 3 besök på HMC; avgjutning, provning och provning i samband med utleverans när sitsen är monterad på underredet.
OTA-dagarna är inplanerade en gång per månad. Förskrivaren kallar brukaren till inbokad tid. Vid besöket på HMC är hjälpmedelskonsulent, tekniker och ansvarig förskrivare med. Dessa besök ska endast ägnas åt den formgjutna sitsen och inget annat. Är det andra hjälpmedel som behöver åtgärdas eller diskuteras får det göras vid ett annat tillfälle.
Formgjutna sitsar är ett så kallat ansvar 3-hjälpmedel, dvs respektive betalare/kostnadsställe köper sitsen. En hel sits kostar mellan 25 000 och 50 000 kr. Till detta kommer ett konsultarvode för själva besöket, eftersom vi köper denna tjänst från Aktiv Ortopedteknik.
Vid ev återbud ska detta avbokas senast kl 12 dagen innan. Vid sen avbokning eller om brukaren uteblir debiteras den verksamhet som bokat tiden.
Priser för däck och slang
Kostnaden för byte av däck och slang för drivhjul till alla rullstolar (manuella och elrullstolar) och sittvagn/sulky ingår numera i hyran. Ingen egenavgift tas ut från patienten.
Om tekniker från HMC byter däck och/eller slang vid ett hembesök debiteras patienten en serviceavgift på 200 kr.