Nya kortfilmer om sverigefinnar i Västmanland
Under hösten kunde filmskapare söka stöd för dokumentära kortfilmer om sverigefinnars berättelser i Västmanland – nu är filmerna klara! Projektet är ett initiativ av Kulturarv Västmanland och Film Västmanland för att lyfta sverigefinnars berättelser i länet och stärka lokalt filmskapande.
Upplev sex starka och personliga berättelser om livet som sverigefinne i Västmanland. Från språkbarriärer och fackligt engagemang till musiken och känslorna som väcks när man lämnar sitt hemland för att börja om i Sverige.
Den inre resan
Filmskapare: Alice Löfman och Stina Larsson
I den här dokumentärfilmen berättar våra morföräldrar hur det var att migrera från Finland till Sverige på 1960-talet. Tuffa levnadsförhållanden på landsbygden och hög arbetsbrist ledde dem slutligen till Västmanland. Beslutet formade inte bara deras framtid, utan också framtiden för kommande generationer. Det här är en film om rötter, saknad, språk och sorg. Men även om mod, möjligheter, släktband och identitet.
Se filmen Den inre resan (kulturarvvastmanland.se)
Klämmer en åbro
Filmskapare: Jon Ashbourne
Johan Lindholm föddes i Finland och flyttade till Sverige och Kolsva som tvååring. Han kom att leva större delen av sitt liv i Fagersta. Sandra Wisell är hans dotter. På fritiden ägnar hon sig åt skrivande och har bland annat skrivit diktsamlingen ”Klämmer en åbro” som handlar om hur det var att växa upp med Johan.
Se filmen Klämmer en åbro (kulturarvvastmanland.se)
Flytten
Filmskapare: Malin Lövkvist
I filmen Flytten får vi träffa sverigefinska Oiva Berg som tar med oss på resan som hans familj, med pappa Nils Berg i spetsen, gjorde. Från ett sargat Finland till Sveriges förlovade land. En resa som kom att forma Oiva och hans familjs framtid för alltid. Det blir en varm, men en smula vemodig tillbakablick på en svunnen tid, där industrin och livet runt den är ständigt närvarande.
Se filmen Flytten (kulturarvvastmanland.se)
Go West
Filmskapare: Joni Nykänen och Tommy Åman
Filmen tar oss tillbaka till 1950-, 1960- och 1970-talet och skildrar upplevelserna hos Hannele, Jouko och Kaija, tre sverigefinnar från norra Västmanland. Genom deras röster möter vi både känslan av främlingskap och nyfikenheten inför det nya.
Sågen
Filmskapare: Erika Hallström
Sacke och Stigs familjer har delat arbetsplats sedan 70-talet. Genom Sacke och Stig får vi ta del av arbetslivet på Sågen i Skultuna från 60-talet och framåt. Hur såg Sacke och de andra finnarnas resa till, och i, Sverige ut? Sågen är en associativ och personlig berättelse som berör arbetskraftsinvandring, språk, arbetsskador och community både historiskt och i nutid. Filmen baseras på Super8-material som Erika Hallströms pappa Stig, som var fackligt aktiv, och hans arbetskamrat filmat på Sågen i Skultuna under 70- och 80-talet.
Se filmen Sågen (kulturarvvastmanland.se)
Drömmarnas sagoland
Filmskapare: Finn Lyckoberg
Vi träffar sju sverigefinnar och får uppleva deras liv och tankar. Hur har de haft det och hur upplever de livet? Har de hittat sagolandet och vad är det? Är livet i Sverige annorlunda än i Finland? Vad är sisu? Saknar de Finland eller något därifrån? Vad är musikens roll och betydelse för dem? Hur har deras gemenskap varit i Sverige?