Ny på jobbet
Grattis till ditt nya jobb! Här får du en första inblick av din nya arbetsgivare Region Västmanland.
Denna sida finns för att du som ny medarbetare ska få kunskap om vår organisation, vad vi står för och för att du ska känna dig välkommen till oss.
Här får du en kort beskrivning av hela regionen. Om hur vi styrs, om vårt uppdrag, om medarbetarskap och ledarskap och om de olika förvaltningar som finns hos oss.
På arbetsplatsen där du ska börja kommer du få din lokala introduktion. Du kommer också ha möjlighet att delta i aktiviteter för alla nyanställda under ditt första halvår hos oss.
Förbered dig inför din första dag
Anmäl lönekonto
För att vi ska kunna betala ut din lön till ditt bankkonto behöver du anmäla ditt lönekonto. Du anmäler ditt konto hos Nordea via deras webbplats. Nordea är den bank som sköter våra löneutbetalningar.
Ange arbetsgivarsnummer: 551901.
Om du ska börja hos folktandvården är numret: 640993.
Begär skattsedel
För att vi ska kunna dra rätt skattesats på din lön är det bra om du begär en skattsedel från skatteverket. Den hittar du på skatteverkets hemsida:
Lämna till lönestöd:
Västmanland Sjukhus, lönestöd
Ingång 4, plan 5
721 89 Västerås
Checklista för introduktion
När du börjar hos oss kommer du och din chef eller en mentor att gå igenom en checklista under din introduktion.
Lär känna dina nya kollegor
Är du nyfiken på dina nya kollegor i regionen? Då vill vi gärna tipsa om två av våra konton i sociala medier.
På vårt instagramkonto får du varje vecka följa en av våra arbetsplatser i deras vardag. Du hittar kontot på instagram.com/regionvastmanland
På vår Facebooksida kan du hänga med i vad som händer i regionen och bland annat läsa intervjuer med några av dina nya kollegor. Gå in och följ för att inte missa några spännande berättelser: https://www.facebook.com/regionvastmanlandjobbamedoss
Information om lön och andra utbetalningar
Lön och andra avlöningsförmåner betalas ut den 27:e varje månad. Infaller den 27:e på en helg betalas lönen ut vardagen närmast. Ersättning för obekväm arbetstid, jour och beredskap, kompensation för övertidsarbete och liknande betalas normalt ut månaden efter det att arbetet utfördes.
Månadslönen gäller för samma månad som den betalas ut. Det är en preliminär lön som kan komma att justeras i efterhand om du exempelvis varit sjuk.
Din lönespecifikation får du digitalt. Du kan få den via din bank om du har Nordea eller Swedbank, då måste du logga in på din internetbank och aktivera e-lönespecifikation.
Obs! Du kan inte få via Kivra om du har Nordea eller Swedbank som bank.
Har du en annan bank än ovan nämnda kan du få lönespecifikation via den digitala brevlådan Kivra. Om du inte använder Kivra idag kan du anmäla dig gratis på deras hemsida: kivra.com/
Medarbetarpolicy
Tillsammans har vi tagit fram en medarbetarpolicy. Men vad är då det?
Medarbetarpolicyn tydliggör hur vi ska förhålla oss till varandra, till de invånare vi är till för, till våra samarbetspartners och uppdragsgivare och hur vi ska uppnå verksamhetsmålen genom en värdeskapande och framtidsorienterad arbetsplats.
Det är helt enkelt vår kompass i vardagen. Svårare än så är det inte. Policyn beskriver de värderingar, den färdriktning och de förhållningssätt som ska stödja och driva på Region Västmanlands långsiktiga utveckling.
Det är din chef som är ansvarig för att förankra vår policy på just din arbetsplats. För det mesta handlar det om vad som brukar kallas för sunt förnuft. Meningen är att ni tillsammans ska jobba med detta för att skapa en ännu bättre arbetsplats.
E-postsignatur och profilbild
Profilbild och e-postsignatur är viktiga både ur ett avsändar- och mottagarperspektiv. De är starkt sammankopplade med Region Västmanlands varumärke och ska signalera att den kommunikation som sker i verktyget är av professionell karaktär.
Alla medarbetare ska ha en e-postsignatur som följer Region Västmanlands grafiska profil. Om du har patientkontakter ska 1177-signaturen användas, i övriga fall används Region Västmanland-signaturen. Instruktion för e-postsignatur och profilbild finns i ledningsystemet.
Att arbeta i en offentlig organisation
Offentlighetsprincipen
Alla har laglig rätt att ta del av regionens allmänna, offentliga handlingar. Alla handlingar som kommer in, upprättas och expedieras hos en myndighet är allmänna. De allra flesta är offentliga, men några är sekretessbelagda. Sekretessen omfattar bland annat uppgifter om patientjournaler och uppgifter i en upphandling.
Meddelarfrihet
Meddelarfrihet innebär att du som medarbetare har rätt att muntligen meddela och offentliggöra uppgifter om regionen – och förbli anonym. Med andra ord: som offentligt anställd ska du kunna vända dig till medier med information som du tycker behöver bli allmänt känd.
Om vi som arbetsgivare försöker att ta reda på vem som har gett medierna informationen, gör vi oss skyldiga till brott mot meddelarfriheten.
Tystnadsplikt och sekretess
Du som arbetar inom hälso- och sjukvården får inte lämna ut patientuppgifter till utomstående. Varken muntligen, skriftligen eller på något annat sätt – om inte patienten själv har godkänt det.
Tystnadsplikten och sekretessen gäller även om du slutar din anställning i regionen eller om du, utan att vara anställd, arbetar på uppdrag av regionen.