Anmäl dig till föreläsningarna som hålls i samband med att Patientsäkerhetsdagen uppmärksammas!
13-15 september uppmärksammas den Internationella patientsäkerhetsdagen 17 september med 5 föreläsningar som man kan anmäla sig till att delta via Teams eller på plats. Mellan 12-14:30 finns även utställning i Ljushallen.
Föreläsningar tisdag 13/9 – torsdag 15/9, delta på plats eller via Teams
Tisdag 13/9 kl 11-12:30, ortopedens konferensrum eller via Teams
Föreläsningen ”Kloka kliniska val” med Martin Serrander handlar om att anpassa bästa tillgängliga evidens till den enskilda patienten. Det finns mycket evidens för att en stor del av det vi gör (enligt studier så mycket som 20-30%) inte gagnar patienten och ibland ställer till skada. Det får ju dels negativa konsekvenser för patienten och innebär stora undanträngningseffekter på annan viktig vård.
Målgrupp: I första hand läkare
Anmäl dig här till föreläsningen.
Tisdag 13/9 kl 14:30-15:45, ortopedens konferensrum eller via Teams
Lena Svanbom, Mathilda Almbacke, Karl Johan Lindner och Jenny Calås - Avvikelser en källa till utveckling och Sjukvårdsfarmaci
I Medicinklinikens synergissystem låg en stor möjlighet till olika förbättring och utvecklingsområden för bättre patientsäkerhet och god arbetsmiljö. Kliniken är dock stor och uppdelad på många enheter/ avdelningar som enskilt svarade på sina avvikelser. För att få en överblick över klinikens gemensamma faktorer gällande avvikelser behövdes en ny struktur. Digitala utbildningar skapades- tilldelades i regionens LMS system som stöds av HSA id katalogen och tilldelades rätt personer.
Sjukvårdsfarmaci fokuserar på läkemedelsrelaterade avvikelser. Vi kommer att visa att det råder stor variation i hur läkemedelsavvikelser klassificeras vilket innebär stora utmaningar i att använda inrapporterade avvikelser i ett systematiskt förbättringsarbete. Vi ger samtidigt förslag på hur arbetet med klassificering av läkemedelsavvikelser skulle kunna systematiseras.
Målgrupp: Sjuksköterskor
Anmäl dig här till föreläsningen.
Onsdag 14/9 kl 14:30-15:30, ortopedens konferensrum eller via Teams
Föreläsning "Barn är inte små vuxna - Säker läkemedelshantering till barn" med Maria Hagström, sektionsledare och Evin Rawandi, sjuksköterska avd 64.
Vad finns det för utmaningar och risker med läkemedelshantering till barn?
Hur arbetar Barnkliniken med säker läkemedelshantering? Vilken dos och vilken indikation? Eped- erfarenhet- och evidensbaserad databas för barnläkemedel, hur implementerades det på Barnkliniken?
Målgrupp: Sjuksköterskor, läkare och alla som är intresserade av förbättringsarbete
Anmäl dig här till föreläsningen.
Torsdag 15/9 kl 12-13, Gamla vårdskolans aula, ingång 21 eller via Teams
Föreläsning "Är behandling med läkemedel mot smärta patientsäkert?" med Mats Rothman. Som ortoped, smärtläkare och psykoterapeut har han lång erfarenhet av patienter med komplicerad problematik. Mats har föreläst om ämnet i ett flertal regioner och är även medförfattare till en lärobok om smärta. Den här föreläsningen utgår från långvarig icke-malign smärta och ger både kunskap och praktiska tips för det vardagliga mötet med patienterna.
Målgrupp: Läkare och andra som är intresserade av smärtproblematik
Anmäl ditt deltagande till Angelica Andreassen (angelica.andreassen@regionvastmanland.se eller 74712) senast den 9 september så får Du en wrap med dryck! Vänligen meddela eventuella allergier eller specialkost.
Meddela vid anmälan om du önskar delta via Teams.
Torsdag 15/9 kl 14:30-16:30, Gamla vårdskolans aula, ingång 21 eller via Teams
Föreläsning "Patientsäker antibiotikaanvändning" med Gabriel Heyman och Elisabeth Freyhult.
Målgrupp: Fokus AT-läkare och andra intresserade
Anmäl dig här till föreläsningen.