Ekologisk hållbarhet
Regionens miljöarbete utgår från miljöpolicyn. Den innehåller åtaganden för vårt miljö- och klimatarbetet och utgör en riktning för själva arbetet.
Utgångspunkter är att hushålla med resurser, följa lagar och regler, att arbeta systematiskt med ständiga förbättringar samt att samverka för regionens utveckling.
Region Västmanlands miljöpolicy
Region Västmanland är miljöcertifierat enligt ISO 14001:2015. Det betyder att vårt miljöarbete är systematiskt och väljer de åtgärder som ger bäst effekt för miljön och klimatet. I regionens Hållbarhetsprogram 2023-2030 finns miljömål för hållbara inköp och resurseffektivitet, klimat samt biologisk mångfald och giftfri miljö.
Målområdena är valda utifrån störst miljö- och klimatpåverkan för Region Västmanland.
Konkret handlar regionens miljöarbete bland annat om att ställa miljökrav vid upphandling, att energieffektivisera våra byggnader, att välja fordon med förnybara bränslen, att placera pensionsmedel med god avkastning och så låg klimatpåverkan som möjligt, att utbilda och engagera personal samt att hantera kemikalier på ett säkert sätt och sist men inte minst om att källsortera.
Miljösmarta möten
Har du möten i jobbet och behov av att resa för att kunna utföra ditt jobb? Mest klimatsmart och tidseffektivt är digitala möten. Filmen nedan hjälper dig prioritera dina mötessituattioner.
Vissa arbeten kan inte alls utföras på distans och ibland är tekniken inte optimal. För kortare resor är Region Västmanlands prioriteringsordning:
- Promenad eller cykel, kollektivtrafik (buss eller tåg)
- Bil, främst bilpool eller verksamhetsbil
- Vid längre resor prioriteras tåg framför flyg
Öppna jämförelser
Resultat i korthet 2009-2022:
- Antibiotikaförskrivningen har minskat 36%, men ökat 9% sedan 2021
- Ekologiska livsmedel har ökat från 13% till 43%, men minskat något sedan 2021
- Förnybara drivmedel i kollektivtrafiken har ökat från 42% till 93%
- Energianvändningen per lokalyta har minskar 17%, varav 2% sedan 2021
- Medicinska gasers klimatpåverkan har minska 75%, varav 17% sedan 2021.
Öppna jämförelser - Miljöarbetet i regionerna 2023