Arbetstider
Heroma - administrera arbetstid
Heroma är Region Västmanlands personal- och lönesystem och omfattar även applikationerna Heroma webb och Kom&Gå. Heroma innehåller flera olika moduler för bla lönehantering, schema- och bemanningshantering, löneöversyn, personalstatistik och LAS-hantering.
Heroma är behörighetsstyrt och används av framförallt chefer, lönekonsulter och HR-konsulter.
Kom&Gå används av medarbetare för att registrera sin närvaro (stämpla).
Heroma webb används av medarbetare för att söka ledighet, önska ISP-schema, se sina löneuppgifter med mera.
Heroma webb stödjer även chefens arbetsuppgifter och det är här löneöversyn görs.
Flexavtal
Efter överläggningar med de fackliga organisationerna kan arbetsgivaren besluta om att ha flextid i verksamheten. I lokalt kollektivavtal regleras reglerna.
I AB § 14 regleras reglerna för flexibel arbetstid.
Utgångspunkten för systemet som helhet är arbetsgivarens rätt att besluta vilka arbetsplatser eller i vilken omfattning flexibel arbetstid ska tillämpas. Om och i vilken utsträckning flexibel arbetstid kan tillämpas i en förvaltning eller viss arbetsplats är alltså inte en kollektivavtalsfråga. Vissa delar i systemet kräver dock lokalt kollektivavtal och de är avstämningsperiodens längd, förläggning och omfattning av flextid samt hur stort flextidssaldo som får överföras till närmast följande avstämningsperiod.
OB-ersättning
Om du utför arbete på tid som enligt avtalet anses obekväm får du ob-ersättning. Normalt får du bara ob-ersättning för arbete som utförs på ordinarie arbetstid. Om din ordinarie arbetstid ligger på både vardagar och sön- och/eller helgdagar får du ob-ersättning även de gånger när arbetet är fyllnads-eller övertidsarbete.
Vilken ersättning du får beror på vid vilken tid arbetet utförts https://skr.se/skr/arbetsgivarekollektivavtal/kollektivavtal/allmannabestammelserab.145.html
Övertidsersättning
Kompensation för övertidsarbete kan antingen ges i form av ekonomisk ersättning eller kompensationsledighet. Den övertid du arbetar som utförs två timmar före eller efter ordinarie arbetstid ersätts med 180 % av timlönen (enkel öt) eller 1,5 timmes kompensationsledighet för varje övertidstimme. Övrigt övertidsarbete ger vanligtvis 240 % av timlönen (kval öt) eller två timmars ledighet för varje övertidstimme.
För att ersättas för övertidsarbete i ledig tid istället för pengar behöver du och din arbetsgivare komma överens om det, annars utges ekonomisk ersättning.
Om du är deltidsanställd gäller särskilda bestämmelser om ersättning vid så kallat fyllnadstidsarbete. Det betyder att du får en fyllnadslön som motsvarar 120 % av din timlön, tills du har arbetat lika många timmar som en heltidsanställd.
Jour och beredskap
Som medarbetare kan du ha jour eller beredskap om arbetsgivaren anser att det är nödvändigt. Med jour menas att du är på din arbetsplats och arbetar om det behövs. Om du har beredskap kan du vara hemma i din bostad men du ska om det behövs kunna utföra ditt arbete utan dröjsmål.
Även för jour och beredskap kan du få ledig tid istället för kontant ersättning om du och din arbetsgivare är överens om det.
Villkor och ersättningar regleras i centrala och lokala kollektiv avtal, länkar till avtal finns nedan.