Hbtqi
HBTQI är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner. De mänskliga rättigheterna gäller för alla människor, oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.
HBTQI-personers rättigheter omfattas bland annat av Diskrimineringslagen och av konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Sveriges nationella mål är lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.
Alla verksamheter i regionen ansvarar för att respektera, skydda och främja HBTQI-personers rättigheter. På den här sidan hittar du stöd i arbetet i form av styrande dokument, kunskapsstöd och utbildningar samt arbetssätt och praktiska verktyg.
Styrande dokument
Regionens ansvar att respektera, skydda och främja HBTQI-personers rättigheter omfattas av regionens vision om livskraft för framtiden och den gemensamma värdegrunden om att vi alltid ska utgå från att alla människor är lika värda och ska bemötas med respekt.
Region Västmanlands hållbarhetspolicy och Riktlinje för hållbarhetsarbetet styr arbetet:
Kunskapsstöd och utbildningar
Onlineutbildning: Hbtqi-grundläggande utbildning
Målgrupp: alla politiker, chefer och medarbetare
Utbildningen finns tillgänglig på Kompetensplatsen och berör grundläggande begrepp, normer och bemötande, samt frågor om hur vi har det på vår arbetsplats ur ett hbtqi-perspektiv. Till utbildningen finns ett stödmaterial för att möjliggöra fortsatt dialog på arbetsplatsen. Tidsåtgång 30–45 minuter.
Onlineutbildning: Kunskap om hbtqi och likvärdigt bemötande
Målgrupp: alla politiker, chefer och medarbetare
En utbildning från Forum för levande historia som riktar sig till anställda i offentlig sektor. Kursen ger kunskap om hbtqi-personers levnadsvillkor historiskt och i dag och det offentligas uppdrag att främja hbtqi-personers rättigheter och möjligheter. Du får exempel på hur du kan bemöta invånare på ett likvärdigt sätt, oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck. Tidsåtgång 90 minuter. Du behöver inte göra hela utbildningen på en gång, utan kan välja avsnitt.
Digitala HBTQI-träffar för kunskapshöjning och erfarenhetsutbyte
I samband med Västerås Pride och Transgender day of remembrance genomförs digitala HBTQI-träffar för att öka kunskapen om HBTQI-personers rättigheter och dela goda exempel på hur vi i våra verksamheter säkerställer ett jämlikt bemötande oavsett sexuell läggning, könsidentitet och/eller könsuttryck. Tillfällena anordnas tillsammans med Region Sörmland och är öppna för alla. För mer information, kontakta hallbarhet@regionvastmanland.se
Broschyrer om HBTQI-personers hälsa och livsvillkor
I broschyrerna finns samlad information om HBTQI-personers hälsa och livsvillkor i Västmanland. Resultatet baseras på regionens befolkningsundersökningar Liv och hälsa och Liv och hälsa ung.
- Broschyr om HBTQI-personer hälsa och ohälsa
- Broschyr om hälsa och levnadsvanor för HBTQI-personer 65+
- Broschyr Sexuell läggning, hälsa och livsvillkor
Inspelade föreläsningar
- Föreläsning om HBTQI och hälsa (58 min)
- Föreläsning om HBTQI, våld och omvändelseförsök (32 min)
Arbetssätt och praktiska verktyg
Ett bra bemötande - Till dig som möter transpersoner eller personer med funderingar kring könsidentitet i ditt arbete
Målgrupp: hälso- och sjukvårdspersonal
Informationsmaterial framtaget av Socialstyrelsen om hur du som arbetar i hälso- och sjukvården kan möta transpersoner på ett inkluderade sätt. Du får också information om när du ska hjälpa en person vidare till nationellt högspecialiserad vård.
Handboken ”Bra bemötande av hbtq-personer”
Målgrupp: hälso- och sjukvårdspersonal
Handboken är framtagen av RFSL och riktar sig till dig som arbetar med att möta och hjälpa människor inom vården. Den beskriver hbtq-personers specifika situation och vilka saker som är bra att tänka på i mötet med just hbtq-personer.
Könsidentitet & könsuttryck - Checklista för ett jämlikt bemötande
Målgrupp: hälso- och sjukvårdspersonal
I den här broschyren finns samlade rekommendationer från Socialstyrelsen, RFSL och RFSL Ungdom om vad du som arbetar i vården kan tänka på för ett respektfullt bemötande oavsett könsidentitet och/eller könsuttryck.
För dig som möter patienter med könsdysfori
Patienter som ska utredas för könsdysfori remitteras, beroende på patientens ålder, till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) eller Vuxenpsykiatrin. Alla patienter från Region Västmanland som bedöms vara i behov av utredning remitteras därifrån vidare till Könsidentitetsmottagningen (KIM) vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. På 1177.se finns samlad information om könsdysfori. Socialstyrelsen har tagit fram nationella kunskapsstöd med rekommendationer och vägledning vid könsdysfori hos barn upp till 18 år samt vuxna
Mer information
Hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter - Regeringen.se
Diskrimineringsombudsmannen - vi arbetar mot diskriminering│DO
Kunskapsstöd och uppföljning (hbtqi) - Folkhälsomyndigheten
Vårt arbete med hbtqi-frågor - Socialstyrelsen
Sveriges största förbund för transpersoner och närstående (transammans.se)
Hiv – Vi ökar kunskapen om hiv hos allmänheten - Posithiva Gruppen
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 16 april 2025