Vårdgivare och samarbetspartners-logotyp (till startsidan)
För vårdgivare och samarbetspartners

Våld i nära relation och mäns våld mot kvinnor

Våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor är vanligt och det bidrar till ohälsa, ett stort mänskligt lidande samt höga kostnader för samhället. Hälso- och sjukvården och tandvården är skyldiga att arbeta för att upptäcka och bekämpa våldet. Alla har rätt till ett liv fritt från våld!

Begreppet mäns våld mot kvinnor kommer från Sveriges nationella strategi Att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och innebär arbete mot våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Våld utövas i alla samhällsklasser, åldrar och oavsett bakgrund. Det kännetecknas ofta av att personen som utsätts för våld har en nära relation och ofta starka emotionella band eller ett beroende till den som utövar våldet.

Oavsett vilken del av hälso- och sjukvården eller tandvården som du arbetar i möter du, direkt och indirekt, personer och patienter som utsatts eller utsätter någon för våld i nära relationer. Det kan vara den utsatta själv, närstående, barn som upplevt våld i sin familj eller de som tidigare har eller pågående utsätter sina närstående för våld.

Våld i nära relationer är ett utbrett folkhälsoproblem där var tredje kvinna och var femte man någon gång i livet har varit utsatt för våld i nära relationer. Var 10e barn har själva upplevt våld i hemmet och finns våld i familjen är 60% av barnen också utsatta för våld.

Ett liv fritt från våld är en mänsklig rättighet för både vuxna och barn. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer beskriver hälso- och sjukvårdens ansvar för arbetet. Region Västmanland är skyldiga att arbeta för att upptäcka våld, erbjuda vård och stöd, samverka med samt hänvisa till andra aktörer i samhället.

Upptäcka våld i nära relationer

”Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom att denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill” (Per Isdal, 2001)

Med nära relation menas partnerrelationer, föräldrar/barn, syskon, andra släktingar.

Vad är våld i nära relation?

Våld i nära relationer är ofta ett mönster av handlingar som kan vara allt ifrån subtila handlingar till grova brott. Det kännetecknas ofta av att den utsatta har starka emotionella band eller beroendeställning till förövaren. Ofta ökar våldets omfattning, intensitet och frekvens över tid. 

Våldet kan bli en del av vardagen för den som är utsatt, våldet blir normaliserat. Det kan förenklat beskrivas som den utsattas försök att anpassa sig efter förövarens försök att upprätthålla och utöka kontrollen av den utsatta. 

Många gånger präglas dessa relationer även av att den som utövar våld växlar mellan våld och värme, vilket innebär att mellan våldshandlingarna finns ånger, omtänksamhet och kärlek. Detta försvårar för den utsatta att lämna situationen. 

Hedersrelaterat våld och förtryck

Hedersrelaterat våld och förtryck har sin grund i en föreställning om att heder, eller socialt anseende, inbegriper ett kollektiv och inte bara individen. Där alla som ingår i kollektivet är ansvarig för kollektivets heder och inte enbart sin egen.

Det finns en rad olika beteenden som anses skada hedern, som är baseras på ett antal normer och regler som alla i kollektivet förväntas följa. Centralt är normer och regler kring flickors och kvinnors beteende som är kopplat till sexualitet. Även normer kring heterosexualitet och att en person ska gifta sig är centrala. Inom hederskontexter finns några särskilda uttrycksformer för våldet där barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av kvinnor och flickor är en del av våldet. 

Prostitution och människohandel för sexuella ändamål 

Prostitution är enligt brottsbalken när en person köper eller säljer sexuella tjänster mot ersättning. Ersättningen kan vara pengar, men även varor eller tjänster som alkohol, boende, presenter eller resor. 

Maktordningar kopplade till kön, sexualitet, etnicitet och socioekonomisk situation har betydelse för varför människor hamnar i och utnyttjas i prostitution. Ojämlikheten mellan säljare och köpare av sexuella tjänster bidrar till en ökad risk för att den som säljer sex blir utsatt för våld. 

Människohandel kallas ofta för en modern form av slaveri och utgörs av handel och utnyttjande av andra människor för egen vinning. Människohandel för sexuella ändamål är ofta kopplat till prostitution, men det kan också röra sig om exempelvis tvångsäktenskap. Majoriteten av de som utsätts för människohandel för sexuella ändamål är kvinnor och flickor.

Särskild sårbarhet

Det finns grupper i befolkningen som enligt forskning i högre utsträckning är utsatta för våld. Till exempel barn, äldre, unga partnerrelationer, personer som lever i en hederkontext, personer i prostitution/har sex mot ersättning, personer med funktionsnedsättningar, HBTQI-personer, personer som lever i missbruk eller beroende, utlandsfödda kvinnor och personer som tillhör nationella minoriteter. Regionens verksamheter ska förebygga och motverka att diskriminering eller annan kränkande behandling förekommer. Det är viktigt att reflektera över det vid framtagande och revidering av verksamhetens rutiner för att alla patienter får sina rättigheter till skydd tillgodosedda. Det kan till exempel handla om att kunskapshöja personal, säkerställa språktolk eller andra former av kommunikationsmedel för att patienten ska förstå informationen samt ha rutiner för orosanmälan för barn under 18 år som är kända hos alla medarbetare.

I grupperna finns individer med olika behov och erfarenheter, vilket inte alltid behöver innebära att individen är våldsutsatt. Men det är viktigt att komma ihåg att individen kan tillhöra fler grupper vilket i sig kan innebära ökad risk för utsatthet.

Barnperspektiv

Barn och ungas utsatthet

Våld i familjen är en av de allvarligaste riskerna för barns hälsa och utveckling, särskilt om det samtidigt finns andra riskfaktorer. Våld finns ofta i kombination med psykisk ohälsa, missbruk och försummelse. Forskning visat att omkring 60 procent av barnen som lever i familjer där våld förkommer av och mot vuxna också själva är utsatta för direkt våld. Barn och unga som lever i familjer där våld förekommer tar även stor skada av att bevittna våldet.

För att kunna förebygga våld är det viktigt att tidigt upptäcka allvarliga svårigheter i familjen. Hos små barn är hjärnan under stark utveckling. Hos dessa små barn kan påfrestande upplevelser skapa en så kallad toxisk stress som kan forma hjärnan och påverka barnets utveckling och hälsa negativt.

Hos äldre barn kan påfrestande händelser i familjen skapa ett stresspåslag som är starkt kopplat till både fysisk och psykisk ohälsa.

Våld i ungas nära relationer

Olika former av våld förekommer även i ungas relationer. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har nästan var femte ung person i åldern 16-24 år någon gång utsatts för systematiska kränkningar eller förödmjukelser, försök till inskränkning av frihet, hot, trakasserier, misshandel eller sexualbrott av en nuvarande eller före detta partner.

Aktörer i samhället

Det finns många aktörer i samhället som har ett ansvar gällande personer som är utsatta för våld, barn som bevittnar våld samt våldsutövare. Nedan hittar du mer information om dessa.

Styrande dokument

Regionplan och budget 2025-2027 

Uppdrag 8. ”Under 2025 ska regionstyrelsen stärka det systematiska arbetet med att förebygga och upptäcka våld i nära relationer, sexuellt våld och hedersproblematik”

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer
HSLF-FS 2022:39

Nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor 
Feministisk politik för ett jämställt samhälle

Istanbulkonventionen 
Istanbulkonventionen - Europeiskt avtal om våld mot kvinnor | Jämställdhetsmyndigheten  

Kunskapsstöd och utbildningar

Arbetssätt och praktiska verktyg

Region Västmanland har tagit fram stödmaterial i inom området. 

Instruktioner
Hot och våld i nära relationer en regionövergripande instruktion för dig som arbetar i Region Västmanlands patientnära verksamheter och de privata hälso- och sjukvårdsaktörer som har avtal med Region Västmanland. Instruktionen är omfattande och kan med fördel användas som ett uppslagsverk.

Orosanmälan – misstanke om barn som far illa enligt SOL kap 14§1. En regionövergripande instruktion som beskriver agerandet kring anmälan av oro till socialtjänsten.

Åtgärdskort 
Åtgärdskort i fickformat har tagits fram för att kunna användas av personal i vardagen
Ladda hem Åtgärdskort hot och våld i nära relation
Önskar du beställa åtgärdskort? Maila antal och var de ska skickas till hallbarhet@regionvastmanland.se  

Onlineutbildning
En grundläggande utbildning om Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer finns att ta del av. Utbildningen kan genomgås i sin helhet för att ge en grundläggande kunskap, samt med syfte att kunna använda utbildningens avsnitt utifrån behov som ett "uppslagsverk". Ett material för diskussion på APT finns även att ta del av. 

Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer (luvit.se) (interna utbildningskatalogen för Region Västmanlands medarbetare)

Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer (luvit.se) (externa utbildningskatalogen för samverkansparter och privata vårdgivare)

Basprogram om våld mot barn och unga (luvit.se) (onlineutbildning framtagen av Barnafrid, det nationella kunskapscentret för våld mot barn och unga) 

Samordnare mot våld i nära relation och mäns våld mot kvinnor
En samordnare finns inom verksamhet Hållbarhet som samordnar Region Västmanlands arbete. Vid behov av stöd till verksamheter eller utbildning kontakta samordnaren via hallbarhet@regionvastmanland.se 

Godkänn vårt användande av kakor (cookies)

Region Västmanland använder kakor (cookies) och andra liknande tekniker på våra webbplatser. Du kan själv kontrollera vilka kakor som får placeras i din webbläsare och du kan ändra dina inställningar när som helst via länk i sidfoten. Läs mer om vad regionen använder kakor till och gör sen dina val.

In English

Inställningar för kakor

Här kan du välja vilka kategorier av kakor (cookies) som ska vara aktiverade.

Denna kategori består av kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera korrekt.

Denna kategori består av kakor som ger oss statistik och anonymiserad data som visar hur våra webbplatser används och gör det möjligt för oss att rätta till fel och förbättra webbplatserna.

Denna kategori består av kakor från tredjepartstjänster som bland annat möjliggör uppspelning av video och länkning till våra sidor och flöden i sociala medier.

In English