Om mänskliga rättigheter
Att uppdatera
Mänskliga rättigheter handlar om vad som inte får göras mot någon människa och vad som måste göras för alla människor. De kan beskrivas som en miniminivå för vad människor har rätt till. I Sverige är det myndigheter, kommuner och regioner som har ansvaret för att respektera, skydda och uppfylla mänskliga rättigheter. Vi som arbetar i Region Västmanland – politiker, chefer och medarbetare – är skyldiga att se till att våra invånare får sina rättigheter tillgodosedda i kontakt med oss.
För att säkerställa att mänskliga rättigheter efterlevs i vår organisation ska vi arbeta rättighetsbaserat. Det är en del i vårt uppdrag att skapa en jämlik verksamhet och bidra till en hållbar utveckling. Arbetssättet bygger på FN:s principer om mänskliga rättigheter: icke-diskriminering och jämlikhet, delaktighet och inkludering samt ansvar och transparens. Att arbeta rättighetsbaserat innebär att respektera principerna i det dagliga arbetet, oavsett i vilken verksamhet vi arbetar eller vilken roll vi har i organisationen.
De mänskliga rättigheterna är universella och odelbara. Det betyder att de gäller för alla människor och att alla rättigheter är lika viktiga. Vi vet att livsvillkoren och möjligheten att få sina rättigheter tillgodosedda skiljer sig åt mellan individer och olika grupper i befolkningen. Vi som arbetar i regionen ska förebygga och motverka dessa orättfärdiga skillnader och diskriminering. Grunderna i diskrimineringslagen synliggör förhållanden som kan innebära att individer eller grupper är i behov av särskilt skydd för att de ska kunna ta del av sina rättigheter i kontakt med oss: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.