Barnets rättigheter
FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, innehåller mänskliga rättigheter för barn. I Sverige räknas alla som barn upp till dagen de fyller 18 år. Artiklarna 1–42 i barnkonventionen är svensk lag sedan 1 januari 2020.
I Region Västmanlands verksamheter möter vi barn som själva är patienter eller närstående till patienter inom hälso- och sjukvården och tandvården, barn som besöker Länsmuseet och andra verksamheter samt barn som reser med kollektivtrafiken.
Alla verksamheter har enligt lag ett ansvar att på olika sätt bidra till att respektera, skydda och främja barnets rättigheter. Det gäller oavsett om barnet bor i Västmanland eller vistas här av andra anledningar.
Vi måste se till att inget barn diskrimineras utan ges förutsättningar att utvecklas utifrån sina egenskaper och förmågor och vi måste göra barn delaktiga i frågor som rör dem.
Barn har och ges sämre möjligheter än vuxna att hävda sina intressen och rättigheter. Av den anledningen måste beslutsfattare och andra vuxna i regionen ta reda på och pröva vad som är barnets bästa vid beslut och andra åtgärder som på något sätt rör och påverkar ett enskilt barn, en grupp barn eller barn i allmänhet. Barn måste då få vara delaktiga och lyfta fram sina åsikter som vi ska ta hänsyn till, utifrån ålder och mognad.
Barnkonventionen
Barnkonventionen antogs av FN:s generalförsamling år 1989 och innehåller 54 artiklar som bildar en helhet. Sverige var ett av de första länderna som skrev under år 1990 och lovade därmed att följa konventionen.
Enligt barnkonventionen ska varje enskilt barn betraktas som kompetent och, så långt det är möjligt, som en självständig individ med egna mänskliga rättigheter. Den lyfter också fram barnets särskilda sårbarhet och behov av stöd och skydd.
Det finns fyra grundläggande principer i barnkonventionen som alltid ska beaktas i frågor som rör barn och som dessutom ska hjälpa till vid tolkning av varje enskild rättighet i konventionen.
Artikel 2 – Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Inget barn får diskrimineras på någon grund inte heller på grund av sina föräldrar/vårdnadshavare.
Det finns sju diskrimineringsgrunder i diskrimineringslagen men barnkonventionen uttrycker också att barnet inte får diskrimineras utifrån exempelvis bostadsort eller socioekonomisk ställning.
Artikel 3 – Vid alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa
Att pröva vad som är barnets bästa innebär att bedöma vad som i första hand blir bäst för ett enskilt barn, en grupp barn eller barn i allmänhet. Det finns inget färdigt facit på hur omfattande prövningen ska vara eller vad som i alla frågor eller lägen är barnets bästa. Det gäller därför att göra en bedömning vid varje specifikt sammanhang. Viktig är att dokumentera vilka avväganden beslutet grundats på. Att pröva vad som är barnets bästa hänger tätt samman med artikel 12 nedan.
Artikel 6 – Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling utifrån sina unika förutsättningar
Rätten gäller under hela barndomen och omfattar såväl den fysiska som sociala, moraliska och psykiska utvecklingen. Barnets rätt till utveckling omfattar alla livsområden och är en helhetssyn på barnet varför samverkan mellan verksamheter och aktörer spelar en viktig roll.
Artikel 12 – Varje barn har rätt att vara delaktigt och uttrycka sin åsikt i alla frågor som rör barnet. Åsikten ska alltid respekteras och, utifrån barnets ålder och mognad, beaktas inför beslut eller åtgärder som rör barnet.
För att kunna ta reda på vad som är barnets bästa behöver vi lyssna till barnets eget perspektiv i frågor som rör barnet. Att göra barn delaktiga och lyssna in deras synpunkter gäller också när vi exempelvis ska bygga nytt eller förändra lokaler, erbjuda tjänster eller annat som även barn använder sig av. Barn är invånare och medskapare och viktiga i utvecklingen av våra verksamheter.
Sverige tog år 2010 fram en nationell strategi för att stärka barnets rättigheter. I den står att
- All lagstiftning som rör barn ska utformas i överensstämmelse med barnkonventionen
- Barnets fysiska och psykiska integritet ska respekteras i alla sammanhang
- Barn ska ges förutsättningar att uttrycka sina åsikter i frågor som rör dem
- Barn ska få kunskap om sina rättigheter och vad de innebär i praktiken
- Föräldrar ska få kunskap om barnets rättigheter och erbjudas stöd i sitt föräldraskap
- Beslutsfattare och relevanta yrkesgrupper ska ha kunskap om barnets rättigheter och omsätta denna kunskap i berörda verksamheter
- Aktörer inom olika verksamheter som rör barn ska stärka barnets rättigheter genom samverkan
- Aktuell kunskap om barns levnadsvillkor ska ligga till grund för beslut och prioriteringar som rör barn
- Beslut och åtgärder som rör barn ska följas upp och utvärderas utifrån ett barnrättsperspektiv
Att arbeta utifrån rättigheterna i barnkonventionen är att arbeta barnrättsbaserat. Hur ser det ut i din verksamhet?
Gör en kartläggning genom att använda stödet i ledningssystemet Barnrättsbaserat arbete - enkel vägledning
Här kan du läsa mer om barnets rättigheter
Lag (2018:1197) om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter Svensk författningssamling 2018:2018:1197 (riksdagen.se)
Strategi för att stärka barnets rättigheter i Sverige
Barnkonventionen - UNICEF Sverige | unicef.se
Barnombudsmannen - Barnombudsmannen
Barnets rättigheter | SKR
Barnet som patient
Barn har rätt till hälsa, hälso- och sjukvård enligt artikel 24 samt rätt till fysisk och psykisk rehabilitering enligt artikel 39. Barn har rätt till en jämlik vård och att få rehabilitering vid behov, få begriplig och anpassad information, råd och stöd. Barn har också rätt att få upprätthålla sin integritet och ska skyddas från alla former av våld. Barn har naturligtvis också rätt att vara delaktiga i sin vård och därför måste vården alltid ta reda på vad som är det enskilda barnets bästa och lyssna på barnets inställning och åsikter. Inte bara en gång utan löpande under hela vårdprocessen. Barnets rättigheter återfinns bland annat i Hälso- och sjukvårdslagen, Patientlagen, Tandvårdslagen och Patientdatalagen.
Barn har rätt till likvärdiga villkor enligt artikel 2. För att uppnå detta kan vissa barn behöva specifika insatser som andra barn inte får, vilket kallas positiv särbehandling. Exempel på sådana insatser kan vara att undersöka och analysera varför en viss grupp barn inte får vård i tid eller varför vissa barn inte tas till vård och behandling. Därefter går det att justera och kompensera handhavandet för att säkerställa att dessa barn inte behandlas ojämlikt jämfört med andra barn. Det kan också innebära att skapa rutiner som gör att vårdmöten med yngre barn, barn med särskilda behov eller barn med funktionsnedsättning får ta längre tid än möten med barn i allmänhet.
Genom förebyggande insatser har barn också rätt att skyddas från skadliga ämnen i miljön, skadliga substanser som tobak, alkohol, droger och narkotika samt få kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa.
Barnkonventionen lyfter även fram vikten av en god mödrahälsovård och rätten att som förälder få stöd i föräldrarollen som är en viktig del i att trygga barnets optimala utveckling, under hela uppväxten.
Enligt nordisk standard för barn och ungdomar inom hälso- och sjukvård (NOBAB) ska barnet
- i första hand vårdas i hemmet eller i öppenvård när så är möjligt utifrån medicinsk bedömning
- få ha föräldrar eller andra närstående med sig under hela sjukhusvistelsen, som också ska få stöd och hjälp att medverka i vården när det är för barnets bästa
- få begriplig information om sjukdom, behandling och vård utifrån sina förutsättningar, detsamma gäller barnets föräldrar
- vara delaktigt i beslut som gäller behandling och vård samt skyddas från onödiga medicinska behandlingar och undersökningar
- vårdas med andra barn inte med vuxna, för att kunna leka och aktivera sig och det ska inte finnas någon åldersbegränsning för besökare
- genom lek och skolundervisning i en gynnsam miljö, få stöd att utvecklas utifrån sina individuella behov med hjälp av specialutbildad personal
- få vård och behandling av personal som är specialutbildad för att arbeta med sjuka barn och barn med funktionsnedsättning
- ha kontinuitet i mötet med vård- och behandlingsteam, bli bra bemött med respekt för barnets integritet
Information till barn och unga om sina rättigheter i hälso- och sjukvården
Information till barn och unga om sina rättigheter i hälso- och sjukvården
För dig som är barn eller ung: Filmer om dina rättigheter i vården - 1177
(Eller hellre alla filmerna åtskilda som nedan?)
För barn och unga: Så söker du vård - 1177
För barn och unga: Du ska få vara med och påverka din vård - 1177
För barn och unga: När du får vård på sjukhus - 1177
För barn och unga: Vem har rätt att veta något om din vård? - 1177
För barn och unga: Så gör du om du är missnöjd med vården - 1177
För barn och unga: Det här är din journal i vården - 1177
För barn och unga: Så läser du din journal i vården - 1177
MediPrep Vårdsajt för barn och unga
Barnrättsfilmer | NOBAB
För dig som är barn eller ungdom | IVO.se
Vet du vad FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är? (youtube.com)
Till dig som möter barn och familj i vården
Till dig som möter barn och familj i vården
Barnkonventionen - om barnets rättigheter - 1177 Vårdguiden
Barns och vårdnadshavares rättigheter i vården - 1177 Vårdguiden
Att prata med barn när en närstående är allvarligt sjuk - 1177 Vårdguiden
Barn som söker hälso- och sjukvård – Meddelandeblad (socialstyrelsen.se)
Att samtala med barn (socialstyrelsen.se)
Barns rättigheter när de är med om undersökningar och behandlingar
Omvärdera "Uteblivet besök" on Vimeo
Nätverket för barnanpassad vård
Barnrätt i folktandvården - Region Västmanland
Barnets rättigheter i familjen - Barnombudsmannen
Barnets rättigheter som närstående
Barn har enligt bland annat Hälso- och sjukvårdslagens 5 kap 7§, rätt att få information, råd och stöd av vården när en viktig vuxen får eller har en allvarlig sjukdom, skada, ett hälsofarligt beroende, har utsatt barnet eller en närstående till barnet för våld och övergrepp eller hastigt avlider.
Om barn inte får den hjälp de behöver i en svår livssituation kan de påverkas negativt både nu och i framtiden. Det gäller även om en närstående är ett minderårigt syskon. Svåra livssituationer påverkar barn så väl som föräldrars förmåga att skapa en trygg vardag. Vården ska därför uppmärksamma barn som berörs av allvarliga händelser och ge information till de vuxna i barnets närhet, samt kunna prata med barnet och hänvisa till andra aktörer som kan ge stöd.
Som stöd i arbetet för Region Västmanlands verksmheter finns en övergripande instruktion Barn som närstående – en vägledning för vårdpersonal i ledningssystemet. Det finns ett åtgärdskort i fickformar som minneshjälp som går att beställa via hallbarhet@regionvastmanland.se. Foldrar som vänder sig till både vuxna Berätta för barnen och barn Till barn och unga 0-18 år finns tillgängliga att beställa eller att ladda ner på svenska, finska, engelska, arbabiska och somaliska via kommunikationsplats.
Information till dig som möter barn som närstående och deras familjer
Information till dig som möter barn som närstående och deras familjer
Barn som närstående - vägledning för vårdpersonal - Instruktion 41992
Att prata med barn när en närstående är allvarligt sjuk - 1177 Vårdguiden
Att samtala med barn (socialstyrelsen.se)
Barn som anhöriga - Nationellt kompetenscentrum anhöriga
Barn som anhöriga – metoder & verktyg | Nationellt kompetenscentrum anhöriga
Webbutbildning för dig som möter Barn som anhöriga | Nationellt kompetenscentrum anhöriga
Barn som anhöriga – Konsekvenser och behov när föräldrar har allvarliga svårigheter, eller avlider
HSLF-FS 2022:39 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer
Hälso- och sjukvårdslag (2017:30) | Sveriges riksdag
Information till barn och unga som närstående
Information till barn och unga som närstående
När en vuxen i din familj inte mår bra - 1177
Hem | Ung anhörig (unganhorig.se) För barn som har en förälder med demenssjukdom
Drugsmart För barn och unga mellan 13-19 år och har någon med missbruk i familjen
Kuling.nu - Välkommen hit! För barn som har en förälder med psykisk sjukdom
Maskrosbarn – för barns rätt till en trygg uppväxt För barn och unga mellan 13-19 år som har en förälder med missbruk, mår psykiskt dåligt eller utsätter barnet för våld
Nära cancer startsida (naracancer.se) För unga som står nära någon som har cancer eller saknar någon som har dött av sjukdomen
Förälder, mamma eller pappa i fängelse & häkte | Bufff För barn med en frihetsberövad förälder
En sida för dig med familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård - insidan För barn och unga som ha en familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård (Kriminalvården)
Barnets rätt till skydd och orosanmälan
Enligt barnkonventionens artikel 19 har alla barn rätt att skyddas från alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, inklusive sexuella övergrepp. Artikel 33 anger rätten att som barn skyddas mot narkotika, artiklarna 34, 35 och 36 rätten till skydd mot sexuellt utnyttjande, handel med barn och annat utnyttjande.
Det finns grupper av barn som är extra utsatta däribland barn med funktionsnedsättning. Att så tidigt som möjligt upptäcka ett barn som utsätts för våld av någon form så att det får det skydd och stöd det behöver är ett av de viktigaste uppdragen vi har. Anställda i vissa myndigheter och verksamheter, exempelvis inom hälso- och sjukvård och tandvård, som kommer i kontakt med barn är därför skyldiga att genast anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten enligt Socialtjänstlagen 14 kap 1§. Anmälningsplikten gäller inte bara de som till vardags träffar barn i sin verksamhet utan även de som träffar vuxna där det finns oro för att barn, på grund av de vuxnas mående eller agerande, kan påverkas negativt och fara illa.
I Region Västmanland finns en övergripande instruktion för orosanmälan med tillhörande blankett i ledningssystemet samt i journalen Cosmic och tandvårdens T4 för de sam arbetar inom vården. Orosanmälan – misstanke om barn som far illa enligt SOL kap 14§1 - Instruktion 20086
Vera – om hälso- och sjukvårdens och tandvårdens anmälningsplikt när barn far illa Online på Kompetensplatsen, endast för anställda i Region Västmanland
Basprogram om våld mot barn och unga Online på Kompetensplatsen
Anmälan till socialtjänsten vid kännedom eller misstanke om att ett barn far illa - Socialstyrelsen
Anmäla oro för barn – Stöd för anmälningsskyldiga och andra anmälare
Barn som upplever våld - Uppsala universitet Fakta och forskning om våld
Barnombudsmannen: "Om hon bara hade frågat" Film från Barnombudsmannen
Om könsstympning - Kunskapsguiden
Hälso- och sjukvård - Könsstympning.se
Information till barn och unga som behöver skyddas från att fara illa och må dåligt
Information till barn och unga som behöver skyddas från att fara illa och må dåligt
Dags att prata om - Dags att prata om – Information till barn och unga om sexuella övergrepp, våld och skilda föräldrar
Ditt ECPAT – Information till barn om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL
Hem - Rätt att välja (rattattvalja.se) – Information om Heder
För dig som är utsatt - (hedersfortryck.se) – Information om Heder
Chatta anonymt, gratis kurator - Killar.se – Till killar mellan 10–25 år
UMO – För barn och unga mellan 13–25 år som vill veta mer om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger med mera
Språkvalsida - Youmo - För barn och unga mellan 13-25 år som vill veta mer om kroppen, sex och hälsa på andra språk än svenska
Om socialtjänsten för barn och unga - Koll på soc (kollpasoc.se) – Information om hur Socialtjänsten fungerar
Bris - Barnens Rätt i Samhället - Ring, mejla eller chatta med BRIS
Start | Polismyndigheten – Lättläst om polisen
Maskrosbarn – för barns rätt till en trygg uppväxt – För barn och unga mellan 13-19 år som har en förälder med missbruk, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld.
Pegasus – För barn och unga mellan 15–25 år som är hbtqia och har funderingar om sex mot ersättning
Startsida - Novahuset - Ideell förening som erbjuder stöd och rådgivning till personer som har blivit utsatta för någon form av sexuellt våld, oavsett om det skett online eller offline.
Unga brottsutsatta och vittnen - Västmanland – Brottsofferjouren i Västmanland speciellt för unga
Barnrättspilot i Region Västmanland
Medarbetare inom hälso- och sjukvården samt tandvården kan gå en tvådagarsutbildning till Barnrättspilot som går att anmäla sig till via Kompetensplatsen. Utbildningen ökar kunskapen om barnets rättigheter och ger praktiska tillämpningsförslag. Efter utbildningen ska Barnrättspiloten informera sin chef och kollegor om barnrättsperspektivet. Alla i verksamheten ansvarar för att arbeta barnrättsbaserat. Barnrättspiloterna ingår i ett nätverk som träffas fyra gånger per år för att dela information och erfarenheter.
Barnrättspilot - en utbildning om barnets rättigheter för medarbetare inom hälso- och sjukvården - Endast för anställda i Region Västmanland
Barnrättspilot inom hälso- och sjukvården/tandvården - Instruktion 62526
Styrande dokument
- Regionens policy och riktlinje
- Strategi för att stärka barnets rättigheter i Sverige
- Föreskrifter (BSN – Våld)
- Instruktioner
- Prövning av barnets bästa - Instruktion 51350
- Orosanmälan – misstanke om barn som far illa enligt SOL kap 14§1 - Instruktion 20086
- Barn som närstående - vägledning för vårdpersonal- Instruktion 41992
- Barnrättspilot inom hälso- och sjukvården/tandvården - Instruktion 62526
Kunskapsstöd och utbildningar
Onlineutbildningar
- Barnets rättigheter enligt barnkonventionen
- Basprogram om våld mot barn och unga
- Vera – om hälso- och sjukvårdens och tandvårdens anmälningsplikt när barn far illa – endast för anställda i Region Västmanland
- Barnrättspilot - en utbildning om barnets rättigheter för medarbetare inom hälso- och sjukvården – endast för anställda i Region Västmanlan
Föreläsningar
Andra aktörer
- Barnombudsmannen - Barnombudsmannen
- Barn som anhöriga - Nationellt kompetenscentrum anhöriga
- Barns rättigheter när de är med om undersökningar och behandlingar
- Bedöma barns mognad för delaktighet Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården samt tandvården (socialstyrelsen.se)
- Att samtala med barn (socialstyrelsen.se)
- Anmälan till socialnämnden vid kännedom eller misstanke om att ett barn far illa - Socialstyrelsen
- Att möta barn som kan vara utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck
- BRA-samtal
- HEM | NOBAB
- del-1---barnrättsperspektiv-på-inom--och-utomhusmiljö.pdf
- del-2---checklistor-för-barnrättsperspektiv-på-inom--och-utomhusmiljö.pdf
- Områden och teman - Kunskapsguiden – Webb med kunskapshöjande produkter från Socialstyrelsen
- Institutet för mänskliga rättigheter
- MFoF (mfof.se) – Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd
- MUCF - Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
- Startsidan Myndigheten för delaktighet - MFD
- Nationella minoriteter - Minoritet.se – Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk
- Barnets rättigheter | SKR
- Mina Rättigheter - Barnombudsmannen
Arbetssätt och praktiska verktyg
Checklistor
Instruktion/vägledning
- Barn som närstående - vägledning för vårdpersonal
- Orosanmälan – misstanke om barn som far illa enligt SOL kap 14§1
- Barnrättsbaserat arbete - enkel vägledning
- Barnrättspilot inom hälso- och sjukvården/tandvården
- Instruktion Barn som inte tas med till vårdbesök
Åtgärdskort
- Beställs via mig
Informationsmaterial
- Beställs via Kommunikationsplatsen
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 16 april 2025