Markörbaserad journalgranskning MJG
Markörbaserad journalgranskning, MJG, är en metod för att identifiera och mäta skador i vården.
Under många år används strukturerad journalgranskning för att mäta förekomsten av skador i vården i Sverige. Detta bidrog till en nationell kunskap om vanligt förekommande vårdskador i somatisk och psykriatrisk vuxenvård. Sammanställning av data från den nationella granskningen finns att ta del av i rapporter via SKR, se länk till höger..
Metoden baseras på att vid journalgranskning identifiera markörer i journaltexten som kan indikera en skada och därefter bedöma om skadan inträffat i vårdenoch om den i så fall var undvikbar, det vill säga en vårdskada.
Resultatet av den övergripande granskningen sammanställs, analyseras och presenteras för regionledningen vid möte i hälso- och sjukvårdsgruppen, där hälso- och sjukvårdsdirektören är ordförande och där förvaltningscheferna från Västmanlands sjukhus och Psykiatriförvaltningen deltar.
Den nationella markörbaserade journalgranskningen avvecklades under 2024. Fortsättningsvis finns möjlighet att genomföra riktade journalgranskningar enligt metod för MJG som underlag för förbättrningsarbeten eller utredning av olika frågeställningar.