Handboksändringar 2021
Från och med den 1 januari sker en del förändringar i regelverket hjälpmedelshandboken. Textförändringarna kommer inte att vara fullt genomförda i handboken förrän den 15/1.
Från och med den 1 januari sker en del förändringar i hjälpmedelshandboken. Vi har arbetat med att förtydliga text, så gå in och läs under respektive produkt. Textförändringarna kommer inte att vara fullt genomförda i handboken förrän den 15/1. Eftersom handboken är webbaserad går det inte att markera vad som är nytt utan vi rekommenderar att du läser all text under de rubriker vi angivit.
Produkter som tas bort
Coxitdynor, ISO-kod 18 10 06. Motivering: Förändrad operationsteknik vid höftoperationer innebär förändrad rehabilitering och restriktioner efter operation. Är en del i den utbudsbegränsning som ingår i Ekonomi i Balans.
Väggfasta toalettarmstöd, ISO-kod 09 12 24. Motivering: Montering av dessa har skett via ansökan om bostadsanpassningsbidrag eftersom de ska monteras i badrum och det kräver särskild kompetens som inte finns på Hjälpmedelscentrum. Låg förskrivning (8 st på 1,5 år). Eventuellt behov som inte kan ersättas av annan produkt kan beslutas enligt process för produkt utanför sortiment/regelverk.
Designtillbehör. Motivering: Har inte använts, eventuellt behov kan beslutas enligt process för produkt utanför sortiment/regelverk.
Produkter som tas in i sortiment
Frenikusstimulator, ISO-kod 04 27 24. Motivering: Frenikusstimulator är ett mycket ovanligt hjälpmedel men för den enskilda patienten underlättar överföringen av frenikusstimulator till Hjälpmedelscentrum.
Tillbehör till Antidecubitusmadrasser ISO-kod 04 33 06, Distansmadrass. Motivering: För att öka patientsäkerheten. Med en distansmadrass minskar den totala madrasshöjden med ca en fjärdedel och sänggrindarnas funktion förbättras därmed.
Förändrade krav och omarbetad text för elrullstolar
Ett större arbete med regelbokstext för elrullstolar har gjorts under hösten. För att se fullständig textförändring, se Hjälpmedelshandboken
Förtydligade krav
- Krav förskrivarutbildning för eldriven rullstol.
- Gångförmåga bör bedömas med strukturerar gångtest.
- Användning per år ändras från 25 h till 50 h per år.
- En första uppföljning av elrullstol ska ske vid 3-6 månader efter avslutad körträning. Uppföljning ska därefter ske minst 1 gång/år av måluppfyllelse och patientens användande av elrullstol samt ställningstagande om förskrivningen ska kvarstå.
Lättade krav
- Vid förvaring. Krav på fastlåsning i fastigheten tas bort. Ersätts med att elrullstolen ska ha minst ett hjul fastlåst med lås (typ cykellås för att det inte ska gå att frikoppla och rulla iväg elrullstolen).
Förtydligande av text
Tillbehör till manuell rullstol ISO-kod 12 22 03 - Påhängshjul
Förtydligande gällande cyklar/cykelanpassningar ISO-kod 12 18 21
Inkontinenshjälpmedel utbildningskrav
Enligt beslut i hjälpmedelsnämnden 2008 ska alla förskrivare av inkontinenshjälpmedel i Västmanland på sikt genomgå högskoleutbildning motsvarande 7,5 högskolepoäng (tidigare 5 p) i Inkontinens och kontinensbevarande vård.
Hjälpmedelsnämnden beslutade 2020-05-28 att förskrivare som saknar 7,5 hp högskoleutbildning i Inkontinens och kontinensbevarande vård ska genomföra en digital grundutbildning i urinvägarnas anatomi och fysiologi som tillhandahålls av Hjälpmedelscentrum.
Hjälpmedelsnämnden beslutade 2020-05-28 att förskrivare av inkontinenshjälpmedel i Västmanland även ska gå följande utbildningar för att kunna förskriva:
- Hjälpmedelscentrums Förskrivarutbildning inkontinenshjälpmedel grund och utbildning i förskrivarportalen Guide. (webbutbildning)
- Utbildning om upphandlat sortiment på Hjälpmedelscentrum
- Socialstyrelsens Förskrivning av förbrukningsartiklar (webbutbildning)