Inkontinens
Hjälpmedel vid blås- och tarmdysfunktion.
Nyheter
Vårdtagarportal
Från och med den 5 april 2021 kan patienter göra egna uttag av förskrivna inkontinenshjälpmedel via Vårdtagarportalen genom inloggning med Bank-ID eller mobilt Bank-ID. Första gången patienten får en iterativ förskrivning skickar Onemed ett brev till patienten med information om hur man själv gör uttag via Vårdtagarportalen. Detta gäller för patienter inom Region Västmanland (ej via kommunerna).
Det går fortfarande att göra uttag via förskrivaren i förskrivarportalen Guide som tidigare.
Att tänka på vid uttag via Vårdtagarportalen
- Förskrivningen ska vara iterativ, med RX-symbolen för att uttag (avrop) av vårdtagare ska fungera.
- Förskrivningsperiod är max ett år, vilket är förvalt, men kan ändras till kortare tid. Förskrivaren anpassar antal uttag till tidpunkt för planerad uppföljning.
- Antal produkter beräknas på tre månaders förbrukning (patienten kan minska antalet produkter vid uttaget om förbrukningen är lägre än beräknat)
- Förvalt intervall mellan uttag är två månader men kan ändras vid behov.
- Flergångsprodukter förskrivs med enbart ETT uttag
- Tänk på att avsluta/ta bort ej aktuella förskrivningar i Guide
- Informera patienten om Vårdtagarportalen
Instruktionsfilmer
- Vårdtagarportalen
- Skapa iterativ förskrivning
- Förnya iterativ förskrivning
- Avbryta iterativ förskrivning
Utbildningar
Utbildningskrav förskrivare
För att öka förskrivares grundkompetens har vi utvecklat utbildningarna om inkontinenshjälpmedel.
För att få förskriva inkontinenshjälpmedel i Västmanland behöver du gå Hjälpmedelscentrums e-utbildning Inkontinenshjälpmedel - grund och därefter Inkontinenshjälpmedel - fortsättning, som är en produktgenomgång på Hjälpmedelscentrum.
Inkontinenshjälpmedel - grund
- För anställda i Region Västmanland och externa förskrivare med HSA-id
- För externa förskrivare utan HSA-id
Inkontinenshjälpmedel - fortsättning
- För anställda i Region Västmanland och externa förskrivare med HSA-id
- För externa förskrivare utan HSA-id
Alla förskrivare ska även genomföra Socialstyrelsens e-utbildning Förskrivning av förbrukningsartiklar och utbildning i portalen Guide.
Om du saknar 7,5 hp högskoleutbildning i Inkontinens och kontinensbevarande vård ska du även genomföra en digital grundutbildning i urinvägarnas anatomi och fysiologi. Länk till föreläsning för dig som jobbar i regionen. Länk till föreläsning för dig som är extern förskrivare och som inte har ett HSA-id.
IAD - Inkontinensassocierad dermatit
Onlineutbildning, ca 45 minuter. Utbildningen lär dig att identifiera hudproblem i underlivet hos patienter med urin- och/eller avföringsinkontinens samt utföra förebyggande åtgärder.
- För anställda i Region Västmanland och externa förskrivare med HSA-id
- För externa förskrivare utan HSA-id
Grundutbildning i förskrivarportalen Guide
För dig som redan är förskrivare finns möjlighet att gå en grundutbildning i förskrivarportalen Guide. För dig som är ny förskrivare är denna utbildning en del av förskrivarutbildningen Inkontinenshjälpmedel grund. Utbildningen beräknas ta cirka 1 timme att genomföra.
Efter att du klickat på länken anger du din e-postadress och ett eget lösenord. Genom att ange ett eget lösenord kan du när som helst pausa utbildningen och återkomma vid ett senare tillfälle.
Utbildningar för inkontinensombud
Inkontinensombud - grund
- För anställda i Region Västmanland och externa förskrivare med HSA-id
- För externa förskrivare utan HSA-id
Inkontinensombud - fortsättning
- För anställda i Region Västmanland och externa förskrivare med HSA-id
- För externa förskrivare utan HSA-id
Externa utbildningar och leverantörsutbildningar
Ingen aktuell
Inkontinensombud
Hjälpmedelsnämnden beslutade under 2020 att särskilda lokala inkontinensombud ska utses i verksamheterna. Syftet är att dessa ombud, efter genomgången grundutbildning, ska kunna bidra till ökad grundkompetens inom inkontinensvården.
I utbildningen för inkontinensombud i Västmanland ingår e-utbildning Inkontinensombud - grund, Inkontinensombud - fortsättning som är en produktgenomgång på Hjälpmedelscentrum (se Kompetensplatsen HMC) samt utbildning i portalen Guide. Inkontinensombud ska även genomföra Socialstyrelsens webbutbildning Bra att veta om hjälpmedel för vård- och omsorgspersonal
Kartläggning och underlag
Dispens
Dispens kan sökas vid medicinska skäl då det upphandlade sortimentet inte täcker individens behov. Behovsbedömning och utprovning inom upphandlat sortiment ska föregå ansökan. Dispenspris medför ofta en högre kostnad för hjälpmedlet och ska därför tillstyrkas av verksamhetschef med kostnadsansvar. Förskrivaren har uppföljningsansvar.
Dispensansökan ska skickas in via HMC:s uppladdningstjänst
På sidan Hjälpmedelscentrum under rubriken Blanketter som skickas in via Hjälpmedelscentrums uppladdningstjänst ser du vilka blanketter som ska skickas in via tjänsten. Där hittar du också en lathund för hur du laddar upp dokument.
Dispensansökan inkontinenshjälpmedel
Förskrivarmaterial
Checklista för utredning och blanketter för mätning
Mer stöd till dig som är förskrivare
Kunskapsunderlag för adekvat omhändertagande vid blåsdysfunktion
Information till patient
Statistik
Inkontinensstatistik pivottabeller 2022