Till innehåll
Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild från ett regionfullmäktige

Regionfullmäktige

Regionfullmäktige är det högsta beslutande organet i Region Västmanland och tar beslut i frågor som är viktiga för regionens verksamhet.

Fullmäktige beslutar bland annat om regionens budget, skattesats samt större investeringar, planer och mål för verksamheten. Fullmäktige beslutar också om regionplanen, som ligger till grund för mål, inriktning och fördelning av resurser för regionens styrelse och olika nämnder.

Mandatfördelning

Regionfullmäktige har 77 ledamöter och fördelningen av deras mandat mellan de olika politiska partierna görs efter varje val. 2018-2022 är mandatfördelningen: Socialdemokraterna 27, Liberalerna 6, Centerpartiet 5, Moderaterna 16, Kristdemokraterna 5, Vänsterpartiet 6, Sverigedemokraterna 12.

Du som bor i Västmanland väljer dina representanter i regionfullmäktige samtidigt som du röstar i riksdagsvalet var fjärde år. Nästa val är 2022.

Aktuella möteshandlingar

Möteshandlingar regionfullmäktige

Regionfullmäktiges sammanträden

Alla får vara med vid regionfullmäktiges möten. Du kan se mötet på plats från åhörarläktaren i Västerås stadshus eller följa mötet via vår webbsändning och Öppna kanalen på tv. Webbsändningen kan du också titta på i efterhand.

Medverkande vid fullmäktiges sammanträden

Om du medverkar på ett sammanträde finns det en möjlighet att du kommer med i bild. Det som sägs vid fullmäktiges möten spelas in och finns tillgängligt för allmänheten direkt och i efterhand. Alla som talar under sammanträdet ansvarar för sina uttalanden och eventuella brott mot yttrandefriheten, till exempel förtal. Om du medverkar vid sammanträdet som talare eller åskådare anses du ha godkänt de förutsättningarna. 

Sammanträden 2020

 • Tisdag 18 februari
 • Tisdag 21 april (INSTÄLLT!)
 • Tisdag 16 juni (BEGRÄNSAT)
 • Tisdag 15 september
 • Tisdag 20 oktober
 • Tisdag 17 november

Webbsändning från regionfullmäktige

Du kan följa regionfullmäktiges möten direkt och se dem i efterhand via vår webbsändning. 

Du kan se vilka punkter som tas upp på varje möte, och du kan själv välja om du vill se hela sändningen eller valda mötespunkter. 

Aktuell sändning (länken aktiveras kl. 09.00 och öppnas i ett nytt fönster)

Tidigare sändningar

Arkiv med sändningar från 2015 - 2018

Alla länkar öppnas i nytt fönster. 

För att se äldre sändningar av Regionfullmäktige och Landstingsfullmäktige kan du kontakta Region Västmanlands centrala diarie.

Beredning för invånardialog

Beredningen för invånardialog arbetar med att följa viktiga frågor för demokratin och invånare i länet. Beredningens arbete ger stöd till regionfullmäktiges ledamöter när de företräder dig som bor i Västmanland.

De elva ledamöterna som sitter med i beredningen ska också arbeta med att utveckla formerna för en dialog mellan politikerna som styr Region Västmanland och dig som bor i Västmanland. 

Ledamöter i beredning för invånardialog

Sammanträdesdagar 2020

20 februari, 20 april, 9 juni, 10 september, 3 november och 8 december.

Demokratiberedning

Demokratiberedningen har som uppgift att utveckla det demokratiska arbetet i Region Västmanland. Beredningen arbetar bland annat med att:

 • Följa frågor som handlar om demokrati, inflytande och information för att kunna ge stöd till regionfullmäktiges ledamöter när de företräder dig som bor i Västmanland.
 • Utveckla sättet som regionsfullmäktige arbetar på.
 • Ansvara för de som är förtroendevalda politiker i Region Västmanland och till exempel föreslå förändringar av hur de förtroendevalda är organiserade och vad de får för ekonomiska ersättningar. 
 • Ansvara för de förtroendevalda politikernas behov av utbildning.

Demokratiberedningens ledamöter väljs av fullmäktige efter att det har varit val till regionfullmäktige. Det är bara ledamöter från regionfullmäktige som kan väljas, och alla partier i fullmäktige ska vara representerade. Demokratiberedningen leds av regionstyrelsens ordförande.

Ledamöter i demokratiberedning

Sammanträdesdagar 2020

 • 7 januari (tisdag)
 • 5 mars (torsdag)
 • 5 maj (tisdag)
 • 11 augusti (tisdag)
 • 6 oktober (tisdag)
 • 1 december (tisdag)

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor