Till innehåll
Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Äldre kvinna med litet barn utomhus

Så kan du påverka politiken

Vill du vara med och påverka politiken i regionen? Förutom att rösta i det allmänna valet, så finns det flera andra sätt att följa det politiska arbetet och göra din röst hörd i frågor som är viktiga för dig.

Rösta vart fjärde år

Du har möjlighet att påverka genom att rösta i de allmänna valen. Vart fjärde år är det regionval, det vill säga samtidigt som riksdags- och kommunvalen. Då har du möjlighet att påverka inriktningen för Region Västmanland.

Följ debatten i fullmäktige

Regionfullmäktiges sammanträden börjar klockan 9.00 och är öppna för allmänheten. Du kan följa mötet på plats från åhörarläktaren i Västerås stadshus, eller via webben. 

Kontakta regionens politiker

Du kan alltid framföra en synpunkt till regionpolitikerna, som i sin tur kan framföra den i en så kallad motion.

Läs beslut och dokument

Offentlighetsprincipen ger dig rätt att ta del av alla offentliga dokument såsom ärenden, protokoll och handlingar från regionens nämnder och utskott.

Att överklaga beslut

Om du tycker att regionen har fattat beslut om något vi inte har rätt till eller om du misstänker att beslutet inte gått lagligt till, kan du begära en laglighetsprövning. Det är domstolen Förvaltningsrätten som gör laglighetsprövning.

Lämna förslag om regionens verksamheter

Har du idéer eller förslag som gäller något område som Region Västmanland ansvarar för? Då kan du påverka genom att lämna ditt förslag direkt på webben och tycka till om andras inlägg via vår demokratikanal. Det går även bra att skicka in medborgarförslag till regionfullmäktige.

Lämna dina förslag på Demokratikanalen

Lämna medborgarförslag

Invånardialog, ett sätt för dig att påverka din region

Region Västmanland arbetar med flera former för invånardialog där du som invånare kan göra din röst hörd och dela med dig av dina idéer om regionens olika ansvarsområden.

Grundtanken med invånardialog är att du som invånare ska ges möjlighet att ge politiker och tjänstemän bättre förutsättningar att fatta beslut med invånarnas behov i fokus. 

Dialogträffar, enkätundersökningar och samråd är exempel på invånardialoger med invånare i Västmanland. Här kan du som invånare få tycka till om frågor som rör bland annat sjukvård, kollektivtrafik och kultur.

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor