World Antimicrobial Awareness week
Den 18–24 november uppmärksammas den internationella AMR-veckan över hela världen.
AMR står för Antimikrobiell resistens och innebär utvecklandet av resistens mot läkemedel som används vid infektioner orsakade av bakterier, virus, parasiter och svamp. Temat för i år är ”Förebygga Antimikrobiell resistens tillsammans” och det är WHO som står bakom kampanjen.
- WHO har klassat AMR som ett av de största globala hoten mot folkhälsan.
- Överanvändning och felanvändning av antibiotika driver utvecklingen av läkemedelsresistenta patogener.
- Infektioner orsakade av multiresistenta bakterier orsakar 500 000 dödsfall/ år globalt. År 2050 beräknas 10 miljoner människor dö i antibiotikaresistenta infektioner om inte krafttag tas för att motverka denna utveckling.
- AMR leder till ökat lidande och död, längre vårdtider, behov av andra läkemedel och enorma kostnader för hälso- och sjukvården.
- Utan verksamma antimikrobiella medel hotas hela vår moderna sjukvård med operationer, transplantationer, cellgiftsbehandlingar mm.
AMR påverkar oss alla och är ett direkt hot mot all annan medicinsk behandling. För att minska AMR måste vi:
- Använda antimikrobiella läkemedel ansvarsfullt och endast när det verkligen behövs.
- Minska antalet vårdrelaterade infektioner.
- Minska spridningen av multiresistenta bakterier.
- Vårdhygien och hygienrutiner i samhället spelar en viktig roll i att förebygga infektioner och minska smittspridning vilket i sin tur minskar behovet av antibiotika.
Hur kan du uppmärksamma AMR-veckan?
- Gå en mycket matnyttig webbutbildning om rationell antibiotikaförskrivning: Antibiotikasmart® Välj mellan 20 min, 5 min och 45 min
- Titta på något av de webbinarium som WHO anordnar: WAAW Events 2023 (who.int)
- Lyssna på vetenskapsrådets podd: Antibiotikaresistens vet inga gränser Ett samtal om internationell forskning om antibiotikaresistens där Sverige spelar en nyckelroll. 30 min
- Skriv ut en affisch från Skydda antibiotikan och sätt upp i väntrummet: Material | Skydda antibiotikan
- Skriv ut patientinformation om halsont, bihålebesvär, akut öroninflammation, luftrörskatarr, svinkoppor och förkylning och använd i patientmötet på vårdcentral: Patientinformation – råd och fakta om antibiotikaanvändning — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
- Titta på en kort film, eller spela filmen på väntrums-TV: