Rekommenderade läkemedel
Här finner du information om de läkemedel som rekommenderas i Västmanland samt riktlinjer för hur de bör användas. Uppdelningen är dels generell, dels mer specifikt uppdelad på patientgrupper och läkemedelsområden.
Antibiotika Strama
Beslutsstöd för förskrivning av antibiotika, utbildningsprogram för vårdpersonal och informationskampanjer till allmänheten.
För rekommendationer om behandling med antibiotika hänvisar vi till den Nationella Strama-appen
Den finns för Android och iOS. I appen finns rekommendationer för antibiotikabehandling i slutenvård, och "Regnbågshäftets" rekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård.
En uppdaterad version av Behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård (Regnbågshäftet) har skickats ut till vårdcentraler och kliniker. Fler exemplar kan beställas från smittskydd@regionvastmanland.se och en digital version finns på strama.se.
Strama Västmanland
Strama Västmanland
Strama är en nätverksorganisation som bildades 1995 och som verkar för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens.
Strama består av lokala grupper på landstings/regionnivå. I SKL:s arbete med kunskapsstyrning, ingår Strama som en Nationell arbetsgrupp.
Det nationella arbetet sker i nära samarbete med de lokala Stramagrupperna, Programområde infektion, andra relevanta programområden och Folkhälsomyndigheten
Strama Västmanland
I den lokala Stramagruppen i Västmanland ingår bland annat.
- Daniel Heimer, smittskyddsläkare, ordförande
- Desirée Loikas, apotekare, sekreterare
- Inge Eriksson, ordförande Läkemedelskommittén
- Freya Brodersen, familjeläkare, Stramaläkare primärvård
Dessutom ingår representanter från tandvården, medicinkliniken, kirurgkliniken, barnkliniken, primärvården, öron näsa hals-kliniken och operationskliniken.
Antibiotikasmart
Antibiotikasmart
Webbutbildning för läkare, tandläkare och sjuksköterskor som ger kunskaper om antibiotika och handläggning av infektionspatienter. Fokus ligger på den praktiska handläggningen av patienter och baseras på patientfall utifrån de vanligaste infektionsdiagnoserna i öppen- och slutenvård samt tandvård. Kursen innehåller också en teoridel samt ett diagnostiskt och avslutande kunskapstest. Hela webutbildningen tar ungefär 40 minuter att genomföra, men går att fördela på fler tillfällen. Framtagen av SKL och Strama (Strama Stockholm m fl Stramagrupper har varit med) i samarbete. Får användas fritt av alla.
Sårsmart
Sårsmart är ett test om sårdiagnostik och sårbehandling för sjukvårdspersonal. Förbättra din sårdiagnostik och sårbehandling inom sju typer av svårläkta sår.
Skydda antibiotikan, informationskampanj till allmänheten
Skydda antibiotikan, informationskampanj till allmänheten
En informationskampanj till allmänheten från ett flertal aktörer däribland Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Koncentrerar sig på sociala medier. Budskap enligt nedan.
Alla kan bidra till att antibiotika ska fungera även i framtiden och när det verkligen gäller. Det gör du genom att göra kloka val i din vardag.
- Prata med din läkare eller veterinär om när antibiotika gör nytta.
- Använd inte överbliven antibiotika utan lämna in den på apotek.
- Förebygg infektioner och smittspridning när det går, till exempel genom att tvätta händerna och följa vaccinationsprogram.
23 samhällsaktörer som arbetar mot antibiotikaresistens står bakom råden. Här kan du läsa mer och dela kunskapen.
Faktablad infektioner på flera språk
Faktablad infektioner på flera språk
Informationsbladet kan användas som stöd i mötet mellan patient och läkare eller mellan patient och sjuksköterska. Det är alltså framförallt tänkt att användas i samband med ett besök på vårdcentral.
Patientinformationen bygger på Läkemedelsverkets och nationella Stramas behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvården.
Följer du länkarna nedan till Folkhälsomyndighetens sidor, kan du också ladda ner information på andra språk, arabiska, engelska, finska, somaliska, spanska och sydkurdiska/sorani.
Barn och läkemedel
Många läkemedel saknar indikation eller beredningsformer som är anpassade till barn. Som hjälp och stöd har Läkemedelskommittéerna i Uppsala-Örebroregionen tagit fram ett häfte med vanliga sjukdomstillstånd med behandlingsrekommendationer. Här hittar du också länkar till Eped, en databas med barnläkemedelsinstruktioner.
Rekommenderade läkemedel för barn
Läs även om Läkemedelsverkets regeringsuppdrag att "utvidga kunskap om barns läkemedel och deras användning".
Listan distribueras till familjeläkarmottagningar under vecka 6. Vill du ha en egen lista, skicka ett mail till lakemedelskommitten@regionvastmanland.se
Relaterade länkar
Relaterade länkar
- ePed
- LV Säkrare ordination och läkemedelshantering till barn
- LV Intravenös vätskebehandling till barn
- LV Behandling av sömnstörningar hos barn och ungdomar 2020
- LV Behandling av barn och ungdomar vid smärtsamma procedurer
- LV Neuroleptika vid vissa psykiatriska tillstånd hos barn och ungdomar
- Rekommenderade läkemedel barn
Äldre och läkemedel
Vid läkemedelsbehandling av äldre finns många faktorer att ta hänsyn till. Både vad gäller patientens förmåga och funktion, men även läkemedlens egenskaper i form av biverkningsprofil, metabolism och utsöndring.
För de mest sjuka äldre och de i livets slutskede är det extra svårt, men också viktigt att behandla rätt. Expertgrupp äldre och läkemedel arbetar med rekommendationer anpassade till äldre. De har tillsammans med motsvarande expertgrupper från elva andra regioner tagit fram "Läkemedelsbehandling av de mest sjuka och sköra äldre". Rekommendationerna syftar till att förbättra livskvaliteten för de mest sjuka och sköra äldre, undvika läkemedel som inte tillför något positivt vad gäller livskvalitet och undvika vårdskador på grund av polyfarmaci och olämpliga läkemedel.
Läkemedelsbehandling av de mest sjuka och sköra äldre 2024
Bakgrundsdokumentation Läkemedelsbehandling av de mest sjuka och sköra äldre 2024
Socialstyrelsen, Indikatorer för god läkemedelsterapi hos äldre
Nationella riktlinjer för god palliativ vård i livets slutskede
Upphandlade läkemedel
Region Västmanland upphandlar läkemedel tillsammans med Region Uppsala, Region Gävleborg och landstinget Dalarna (Fyrklövern).
”Rekvisitionsläkemedels avtal gäller tom 2025-04-30 med möjlighet att förlänga tom 2027-04-30.”
Vid frågor kontakta Camilla Gustavsson, camilla.gustavsson@regionvastmanland.se Farmaciservice, Enheten för Sjukvårdsfarmaci.
Se även
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 4 december 2024