Material och utbildning
På den här sidan finns skriftlig information eller hjälpmedel som kan ges till patienter och stödja dig som medarbetare. Det finns även information om utbildningar.
Vid samtal om levnadsvanor är olika åtgärder rekommenderade. Åtgärderna kräver olika i både tid och krav på utbildning men den åtgärd alla kan göra är det enkla rådet. Det är ofta det som leder till den åtgärd som är rekommenderad och ska inte underskattas!
Det enkla rådet är kort och standardiserat, det ska vara enkelt ett ge och enkelt att ta emot. Till exempel kan det vara kort information om betydelsen av att ändra en levnadsvana och sedan hänvisning till annan enhet eller vårdgivare. Eller så kan det vara i form av skriftlig information, som nedan:
Material till patient
-
Hälsobladet, ett självskattningsformulär
En mall för att på ett strukturerat sätt fråga om levnadsvanor. Innehåller frågor om de fyra levnadsvanor som har störst betydelse för vår hälsa och utgår från Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder.För egen utskrift på respektive språk:
- 5 tumregler för ett längre liv
Vetenskapligt baserade råd för din hälsa.
För egen utskrift HÄR
- Baspaket med patientinformation vid samtal om levnadsvanor (tryckt material)
Material för dig som vårdgivare
Samtal om hälsa - motivationsguide för samtal om levnadsvanor (broschyr)
Enkla tips för att ditt barn ska må bra. Broschyr att använda i samtal med barn och familjer för att göra mer hälsosamma val.
Blankett - Fysisk aktivitet på recept, FaR, 36315
På HFS-nätverkets hemsida finns både material och filmer att ta del av.
Tryckt material går att beställa från e-handeln för trycksaker.
Alternativt via receptionen på ingång 4, Regionhuset via reception.regionhuset@regionvastmanland.se eller 021-17 45 30.
Som privat vårdgivare får du tillgång till e-handeln genom att först mejla kommunikation@regionvastmanland.se.
FaR-rollups för utställning
Vi har två olika FaR-utställningar som vardera innehåller tre rollups och som vänder sig både till vårdgivare och till patient. De kan med fördel användas i väntrum, entré, personalrum med mera.
Utbildning
För att ha en beredskap att arbeta sjukdomsförebyggande utifrån Socialstyrelsens riktlinjer och kännedom om det hälsofrämjande förhållningssättets innebörd finns olika utbildningar.
E-utbildning, en introduktion till riktlinjerna, information om levnadsvanors betydelse för hälsan. Bokas via kompetensplatsen.
Introduktionsåret för nya sjuksköterskor erbjuder föreläsningar om hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete ur både patient- och medarbetarperspektiv.
Utbildning i motiverande samtal via Lärcentrum.