Forskning i Region Västmanland
Regionens forskningsinfrastruktur ger support, stöd och service till de forskare och forskningsprojekt som är knutna till regionen. Vi utbildar, handleder och driver egen forskning.
Forskningen är bred och spänner över många fält, framför allt inom hälso- och sjukvården men även inom regionens övriga verksamhetsområden. Vi samverkar med universitet, högskolor, kommuner och näringsliv. Syftet med forskningen är att studieresultaten ska leda till bättre vård och service för regionens invånare.
Vi bedriver även forsknings- och innovationsarbete tillsammans med andra parter, såväl inom länet som nationellt och internationellt. Insatserna bidrar till utveckling av både Region Västmanlands verksamheter och näringslivet.
Film som förklarar forskning
Varför ska vi forska och innovera
Vill du veta mer om regionens forskningsprojekt?
Alla kan söka och läsa om pågående projekt i
Region Västmanlands projektdatabas.
Om du är forskare och driver ett projekt i regionen ska det registreras i databasen. Det ger dig stöd i din projektdokumentation och utgör underlag för Region Västmanlands forskningsbokslut.
Forskningsorganisationen i Region Västmanland
CIFU Forskning
CIFU Forskning inspirerar och möjliggör forskning inom Region Västmanlands verksamhetsområden. Syftet är att bidra till ökad patientsäkerhet och högkvalitativ, evidensbaserad vård. Vi arbetar både kortsiktigt och långsiktigt med att utveckla, samla, förvalta och sprida kunskap i regionen.
CIFU Forskning har en bred kompetens inom vetenskapsmetodik, biostatistik, samt klinisk och folkhälsovetenskaplig forskning. Vi utvecklar och vidareutvecklar den vetenskapliga verksamheten och kompetensen inom hälso- och sjukvård i Region Västmanland. Vi ger support, stöd och service till forskningsprojekt inom hela regionen samt ger forskningsrelaterad utbildning och vetenskaplig handledning. Vi erbjuder en kreativ forskningsmiljö för medarbetare inom regionen.
Centrum för klinisk forskning (CKF)
Ett avtalsbaserat samarbete mellan Region Västmanland och Uppsala universitet om forskningsmöjligheter för regionens personal. Regionens forskningsförordnanden samt interna forskningsmedel är placerade under CKF.
Arbetet i dessa verksamheter utförs ofta över gränserna.
Samverkansavtal med Mälardalens Universitet
I juni 2023 ingick Region Västmanland ett samverkansavtal med Mälardalens Universitet. Ett avtal som innebär ökad möjlighet för regionmedarbetare att doktorera vid Mälardalens universitet samt kombinera universitetstjänster med sina ordinarie kliniska arbeten.
Administrativa teamet
Administrativa teamet har olika ansvarsområden kopplat till personaladministration, ekonomi, beställningar, forskningsadministration och kommunikation.
Biobankssamordnare
Region Västmanlands biobanksamordnare ingår i ett nationellt nätverk av biobanksamordnare, som samverkar för att underlätta forskningsprojekt och läkemedelsprövningar där biobanksprov ingår. I samordnarens uppgifter ingår att ha ett samlat ansvar för hanteringen av biobankerna inom regionen, föra register över dessa och vara en kunskapsresurs inom området.
För mer information kring Biobanksfrågor se även Biobank Sverige
Kontakt: Karin Kraft, biobank.samordnare@regionvastmanland.se
Statistikteamet
I Statistikteamet ingår statistiker, datamanagers, systemadministratörer och forskningsassistenter. Statistik teamet handleder och utbildar, ger rådgivning till forskare och doktorander, assisterar forskare och doktorander i datahantering och hjälper till med statistiska analyser.
Kontakt: philippe.wagner@regionvastmanland.se, tel 021-17 47 95
Samordnare för kliniska studier
Lisa Söderström är samordnare för kliniska studier i Region Västmanland. Hon är ansvarig tillsammans med Helena Manngård för Region Västmanlands projektdatabas där alla studier som bedrivs inom Region Västmanland ska registreras innan studiestart och uppdateras årligen. Anvisningar för registrering finns i formuläret.
För ytterligare instruktioner om hur du registrerar studier i databasen, kontakta forskning@regionvastmanland.se
Forskningsmottagningen
Forskningsmottagningen har egna lokaler där det tar emot forskningsdeltagare. Detta ger möjlighet att undersöka ett större antal forskningsdeltagare utan att konkurrera med den övriga sjukhusverksamhetens behov. Verksamheten är flexibel och skräddarsys efter aktuella projekt. Mottagningen har även ett eget laboratorium som är utrustat med patientnära analyser, centrifuger, -20 frys och lågtemperaturfrys.
På mottagningen arbetar sjuksköterskor med specialistkompetens inom operation, intensivvård och kardiologi - alla med forskningsutbildning inom ICH-GCP (god klinisk prövningssed). Det finns mångårig erfarenhet av forskningssjuksköterskans arbete när det gäller kliniska prövningar, registerstudier och akademisk forskning. Forskningsmottagningen har också en medicinskt ledningsansvarig läkare med särskild kompetens inom kliniska studier och GCP.
Forskningsmottagningen kan erbjuda:
- Genomförande av forskningsstudier inom olika verksamheter
- Hjälp med studieupplägg
- Provtagning, undersökning, intervjuer och tester enligt studieprotokoll
- Hantering av biologiskt material som centrifugering, alikvotering
- Utformning och inmatning av data i CRF (Case Report Form)
- Administrativ hjälp vid forskningsstudier som tex utskick, bokningar och kallelse
- Kvalitetskontroll av studier
- DXA - bentäthetsmätning och analys av kroppssammansättning
- Spirometriundersökning
Intresserad av att börja forska?
Du som är intresserad av att börja forska är välkommen att kontakta oss för en vetenskaplig konsultation. Tjänsten är öppen för dig som är anställd av Region Västmanland eller av en samarbetspartner till regionen och som vill diskutera tankar kring forskningsprojekt. Du behöver ingen färdig forskningsplan, det räcker med en idé. Vi rekommenderar även en vetenskaplig konsultation före ansökan om projektanknytning.
För att boka en konsultation, beskriv ditt ärende i ett mejl till:
forskning@regionvastmanland.se
E-utbildning Forska i Region Västmanland
Vi vill flagga för en e-utbildning på Kompetensplatsen: Forskning i Region Västmanland. En utbildning för dig som antingen planerar att själv forska eller som kommer att vara involverad i forskning på något sätt, till exempel genom att stödja forskning eller ansvara för ett projekt.
I utbildningen får du lära dig de praktiska stegen för att komma igång med forskningsprojekt, samt vilka lagar och tillstånd som behövs för att utföra forskning.
Målet med utbildningen är att ge dig en tydlig förståelse för reglerna som styr forskning och vilka rutiner som gäller inom Region Västmanland för att följa dessa regler. Utbildningen tar bland annat upp kliniska prövningar, behovet av biobanksavtal, vad som krävs för retrospektiv forskning baserad på journaldata samt berör djurförsök lite kort.
Oavsett om du är forskare, stödpersonal eller chef, eller om du bara är intresserad av forskning och vill veta mer, är du välkommen att delta och lära dig mer om forskningsprocessen.
Du hittar utbildningen på Kompetensplatsen
Du som redan har gått utbildningen, får gärna höra av dig till oss och berätta vilken nytta du har haft av den.
Läkarmöten 2025
Tid: 08.00-08.45
Plats: Samlingssalen, ingång 29
Vårens datum: 10 januari, 7 februari, 7 mars, 4 april, 9 maj, 13 juni
Höstens datum: (Preliminära) 5 september, 3 oktober, 7 november, 5 december
Inspelade läkarmöten hittar du här
Frågor och funderingar
Skicka ett mejl till forskning@regionvastmanland.se