Västmanlands nya akutsjukhus i Västerås
Regionen bygger ett nytt akutsjukhus i Västerås. Nu pågår byggnationen av de fyra huskropparna som ska länkas samman med befintliga vårdbyggnaderna. Budgeten för nya akutsjukhuset är 6,8 miljarder. Inflyttning planeras till år 2030. Läs mer under flikarna nedanför.
Möta framtidens vårdbehov
Med en ökande befolkning i länet där fler blir äldre behöver regionen kunna möta patienternas framtida vårdbehov. Detta genom att erbjuda vård med nya tekniska lösningar i nya sjukhuslokaler. Det är viktigt att kunna erbjuda en fortsatt bra arbetsmiljö för våra medarbetare. Därför planerar regionen ett nytt akutsjukhus i Västerås. Uppdraget är uppdelat i etapper. Nu pågår genomförande av etapp 1 som är vårdbyggnaderna i det nya akutsjukhuset. Inlyttning planeras till 2030. Etapp 2 är ytterligare en vårdbyggnad främst för diagnostik. Beslut om projekteringsstart för etapp 2 togs i regionfullmäktige den 13 dec 2022.
Bild av byggnationen av nya akutsjukhuset augusti 2024. Foto: Region Västmanland.
Aktuellt om akutsjukhuset
-
Ny visionsbild på Postooperativa avdelningen
I regionens nya akutsjukhus i Västerås kommer ytan för varje patientplats på avdelningen vara större än idag med några kvadratmeter. Dessutom ökar antalet patientplatser från cirka 30 till cirka 50. -
Ännu en milstolpe nådd
I veckan blev hela bottenplattan för regionens nya akutsjukhus i Västerås blev klar. Nästa steg är att i augusti starta montering av stommen på de södra huskropparna.
Om akutsjukhuset
Så drivs arbetet
Så drivs arbetet
Den 15 februari 2022 fattade regionfullmäktige beslut om att bygga den första etappen av Region Västmanlands nya akutsjukhus i Västerås. I och med beslutet i regionfullmäktige går programmet för nytt akutsjukhus in i en ny fas.
Byggstarten ägde rum i november 2022. Uppförandet av akutsjukhuset beräknas ta cirka åtta år. Entreprenör är NCC. Preliminärt kommer de första patienterna kunna vårdas i början av 2030.
Sedan en tid tillbaka pågår flera förberedande arbeten på området och de kommer pågå till 2024. Det handlar bland annat om att flytta ledningar och frigöra marken där det nya akutsjukhuset ska stå. Arbetena medför viss begränsad framkomlighet på området men sjukhuset ska vara öppet som vanligt under hela byggtiden. Det finns alternativa vägar till alla verksamheter.
Akutsjukhusets innehåll
Akutsjukhusets innehåll
Byggnaderna i den första etappen kommer ha en area på cirka 75 000 m2. I det nya sjukhuset planeras för bland annat operation, röntgen, akutmottagning, vårdplatser, mottagningar, förlossningar och intensivvård. I förslaget ingår även försörjningsbyggnader för att säkerställa att bland annat material, gods och elförsörjning till sjukhuset tillgodoses på ett effektivt sätt.
I det nya akutsjukhuset planeras det för 180 vårdplatser och ett arbete pågår med att beskriva hur de ska utformas. En bärande princip för utformningen är hur många enpatientrum det ska finnas. På varje våningsplan kommer det att finnas 56 vårdplatser av dessa är 48 vårdplatser i enpatientrum och åtta stycken är tvåpatientrum.
De nya vårdlokalerna ersätter befintliga lokaler som rivs i ett senare skede.
Information om etapp 2
Information om etapp 2
Beslut om projekteringsstart av etapp 2 togs i regionfullmäktige den 13 dec 2022. Projektering och detaljplanering planeras pågå från 2023-2027. Beslut om genomförande planeras tas i regionfullmäktige under 2025. Nu pågår planering av vårdinnehåll i lokalerna. Yta planeras till cirka 11 000 kvadratmeter.
Vårdverksamheter och utrustning som planeras finnas i den nya byggnaden är:
- Strålbehandling
- Diagnostik: Klinisk fysiologi och PET-CT
- Mottagningar
- Öppenvård
- Verksamhetsstödjande ytor
- Kommunikationer och stödfunktioner
Planeringsprinciper
Planeringsprinciper
När vi planerar för framtidens vård utgår vi från fyra principer:
- Patientsäkerhet
- Flöden
- Hållbarhet (social, ekologisk och ekonomisk)
- Kunskap och utveckling
Organisation
Organisation
Program Nytt Akutsjukhus Västerås ansvarar för helheten. I programmet ingår fem projekt; Vårdbyggnad inklusive konst och förberedande arbeten, Utrustning, Vårdverksamhet, Verksamhetsstöd och Kommande etapper. Varje projekt har en projektchef och ett antal medarbetare knutna till projektet. Ett fyrtiotal medarbetare inom regionen och med konsulter inom teknik och arkitektur cirka 350 personer.
Viktiga beslut
Viktiga beslut
Den 15 februari 2022 togs det beslutet om ingångsättning av byggnationen av vårdbyggnaden med en budget på 6.8 miljarder kronor. Byggstarten av det nya akutsjukhuset skedde under hösten 2022.
En viktig milstolpe var november 2020 när regionfullmäktige tog beslutet att uppföra en elförsörjningsbyggnaden samt igångsättning av de förberedande arbeten som behövdes innan bygget av sjukhuset kan börja.
Då beslutades även att flytta bussgatan på sjukhusområdet från Adelsögatan till områdets västra delar för att kunna börja flytta ledningar som låg i vägen för de nya vårdbyggnaderna.
Uppförandet av sjukhuset beräknas ta cirka åtta år från byggstart. När byggnaderna är klara och teknik och utrustning är testade, så kan sjukhuset öppna och ta emot första patienterna. Då det nya sjukhuset är i drift, så planeras vissa äldre byggnader att rivas.
Finansiering
Finansiering
Det nya akutsjukhuet är skattefinansierat inom Region Västmanland. Budgeten för byggnader och utrustning är 6.8 miljarder kronor.
Regionen kommer att ha en hög grad av egenfinansiering för investeringen i Nytt Akutsjukhus etapp 1 och en omfattande extern upplåning kommer att krävas.
För att säkra god ekonomisk hushållning och återbetalning av lånen under byggnadernas livstid föreslås att den externa låneskuldens omfattning begränsas att uppgå till maximalt 5 500 miljoner kronor och att upplåningen begränsas till att endast omfatta Nytt Akutsjukhus etapp 1.
Filmer om akutsjukhuset
Se filmer om det nya akutsjukhuset.
Film från byggstarten till nu
Film från byggstarten till nu
Nu kan vi äntligen visa er en snabbfilm från byggstarten november 2022 till april 2024. Har du 2 min över? Häng med på en tillbakablick från vår webbkamera som visar bygget av regionens nya akutsjukhus i Västerås, som byggs av NCC.
Frågor och svar
Varför byggs ett nytt akutsjukhus?
Varför byggs ett nytt akutsjukhus?
Vi ser en ökande befolkning i länet och fler lever längre. Vi vill kunna möta patienternas behov, med rätt vård och smarta tekniska lösningar. Dessutom är det viktigt att ha en fortsatt bra arbetsmiljö för vår personal. Det sker en snabb utvecklingen av ny teknik, nya arbetssätt, arbetsmiljökrav och hållbarhet, som inte våra nuvarande lokaler kan möta på sikt.
Vad ska det nya akutsjukhuset innehålla?
Vad ska det nya akutsjukhuset innehålla?
I det nya akutsjukhuset planeras det för bland annat operation, röntgen, akutmottagning, vårdplatser, mottagningar, förlossning och intensivvård. I förslaget ingår även försörjningsbyggnader för att säkerställa bland annat material, gods och elförsörjning till sjukhusområdet samt en ny ambulansstation.
Hur stort blir det nya akutsjukhuset
Hur stort blir det nya akutsjukhuset
Vårdbyggnaderna i den första etappen kommer att ha en yta på cirka 75 000 m2 .
Vårdbyggnaden i andra etappten planeras bli cirka 11 000 m2.
Hur finansieras det nya akutsjukhuset?
Hur finansieras det nya akutsjukhuset?
Projektet är skattefinansierat inom Region Västmanland. Budgeten för byggnader och utrustning är 6.8 miljarder kronor.
Regionen kommer att ha en hög grad av egenfinansiering för investeringen i Nytt Akutsjukhus etapp 1 och en omfattande extern upplåning kommer att krävas.
För att säkra god ekonomisk hushållning och återbetalning av lånen under byggnadernas livstid föreslås att den externa låneskuldens omfattning begränsas att uppgå till maximalt 5 500 miljoner kronor och att upplåningen begränsas till att endast omfatta Nytt Akutsjukhus etapp 1.
Hur påverkas jag som arbetar eller bor i närheten?
Hur påverkas jag som arbetar eller bor i närheten?
Det pågår mark- och grävarbeten på olika delar på sjukhusområdet i Västerås. Under hela byggtiden så är arbetsområdet där det nya akutsjukhuset byggs inhägnat. Tunga transporter av bland annat massor körs till och från området.
Ta gärna extra tid på dig när du ska besöka oss. Följ skyltarna när du närmar dig sjukhusområdet. I din kallelse står vilken ingång du ska till, så ta gärna med den vid ditt besök, så blir det lättare att hitta. Du kan också läsa mer inför ditt besök på 1177.se.
Läs mer på webben om vilka arbeten som pågår: www.regionvastmanland.se/arbeten
Påverkan vägar och parkeringar på grund av ombyggnation
Se vilka vägar och parkeringar som är påverkade av bygget av nya akutsjukhuset på sjukhusområdet i Västerås.
Parkering besökare till Akutmottagningen
Parkering besökare till Akutmottagningen
Du som ska till akutmottagningen ska köra in från Cedergatan till Aina Wifalks gata. Där finns en ny parkering på gångavstånd till mottagningen. Den ligger på vänster sida i körriktningen på Aina Wifalks gata. Från parkeringen kommer man sedan vidare till sjukhuset via en gångväg. Det finns möjlighet till på- och avstigning vid entrén.
Besökare till Akutmottagningen registrerar sig i den digitala terminalen inne vid receptionen.
Se vägbeskrivningar och kontaktuppgifter till Akutmottagningen på 1177.se
Parkering för besökare till Jourmottagningen och Sårcentrum
Parkering för besökare till Jourmottagningen och Sårcentrum
Du som ska till jourmottagningen och sårcentrum ska köra in från Cedergatan till Aina Wifalks gata. Där finns en ny parkering på gångavstånd till mottagningen. Den ligger på vänster sida i körriktningen på Aina Wifalks gata. Från parkeringen kommer man sedan vidare till sjukhuset via en gångväg. Det finns möjlighet till på- och avstigning vid entrén.
Besökare till jourmottagningen och sårcentrum registrerar sig inne på Jourmottagningen i den digitala terminalen.
Se vägbeskrivning och kontaktuppgifter på 1177.se
Ny parkering till Blodcentralen, ingång 37
Ny parkering till Blodcentralen, ingång 37
För Blodcentralens besökare finns reserverade parkeringsplatser. Kör in från Cedergatan till Aina Wifalks gata. På vänster sida i körriktningen på Aina Wifalks gata finns en ny parkering för besökare till bland annat Blodcentralen. Från parkeringen kommer man sedan vidare till sjukhuset via en gångväg.
Blodgivare har egna tillstånd som ska placeras synligt i framrutan på bilen.
Se vägbeskrivning och kontaktuppgifter till Blodcentralen på 1177.se
Parkering besökare till Förlossningen, ingång 33
Parkering besökare till Förlossningen, ingång 33
Du som ska till Förlossningen parkerar på besöksparkeringen som finns vid ingången. Hämta en parkeringsbiljett i receptionen.
Se vägbeskrivning och kontaktuppgifter till Förlossningen på 1177.se
Ny parkering för Reumatologklinikens- och Ortopedklinikens rehabenhet, ingång 35
Ny parkering för Reumatologklinikens- och Ortopedklinikens rehabenhet, ingång 35
Parkeringen utanför ingång 35 är stängd. Du som ska besöka Reumatologklinikens- och Ortopedklinikens rehabenhet kan parkera vid sjukhusets huvudingång. Följ skyltningen vid ingång 2 till ingång 35.
Du kan fortfarande åka taxi till eller lämna av patienter utanför ingång 35.
Se vägbeskrivningar och kontaktuppgifter på 1177.se
Adelsögatan stängd vid Aina Wifalks gata
Adelsögatan stängd vid Aina Wifalks gata
Nu pågår schaktarbetena/grävning på Adelsögatan norr om Aina Vifalks gata. Det innebär att gatan är avstängd för genomfart, sedan en tid tillbaka. Besökare hänvisas till andra infarter. Följ skyltningen på området.
Pågående arbeten
Här är information om pågående arbeten på sjukhusområdet i Västerås med anledning av bygget av det nya akutsjukhuset. Vissa arbetsmoment medför störningar eller begräsnad framkomlighet.
Här finns aktuell karta för utskrift (pdf, öppnas i nytt fönster.)
Här finns kartan som gäller från juni. (pdf. öppnas i nytt fönster.)
Om du vill veta mer om de olika arbetsmomenten så kan du läsa mer i vår ordlista för byggtermer
Utökade arbetstider söder om Akutmottagningen
Utökade arbetstider söder om Akutmottagningen
Under sista halvan av augusti kommer vår entreprenör utöka arbetstiderna för att kunna jobba effektivt med vissa arbetsmoment. Aktuella arbetstider för perioden är 06.30-19.00, alla dagar i veckan, inklusive lördag och söndag. Det medför vissa ökade transporter och arbete på byggområdet.
Markarbeten utanför Akutmottagningen
Markarbeten utanför Akutmottagningen
Markarbeten utförs i närheten entréerna till akutmottagningen och jourmottagningen, ingång 36 och 37. Flera tunga transporter kommer att ske för att lasta grus, i samband med utfyllnad av marken /dränering intill det nya akutsjukhuset. Arbetet beräknas pågå under vardagar mellan kl. 06.30- 17.00 och planeras pågår resten av året.
Vid behov flaggvakter kommer bevaka trafiken för att säkerställa framkomlighet.
Rivning och markarbeten pågår vid Sterilcentralen
Rivning och markarbeten pågår vid Sterilcentralen
Arbete pågår med rivning, byggarbeten och markarbeten söder om ingång 28 vid Sterilcentralen (mitt emot Regionhuset, bakom huyvudentrén). De invändiga arbetena medför buller och vibrationer. Markarbeten kan ge begränsad framkomlighet. Det blir också en del transporter till och från byggnaden.
När byggarbetarna är klara så startar arbete med invändiga elinstallationer. Arbetena beräknas vara klara under kvartal 3, 2024.
Begränsad framkomlighet vid ingång 31
Begränsad framkomlighet vid ingång 31
De markarbeten som pågår framför barnakuten, ingång 31 kommer ha sommaruppehåll under veckorna 28-31.
Arbetet fortsätter därefter i och vid Adelsögatan vid ingång 31. Grävning och borrning i berg innebär störande ljud från platsen.
Arbetet är förberedelser för en ny kulvert till det nya akutsjukhuset och beräknas pågå fram till hösten 2024.
Arbetet innebär att Adelsögatan endast har ett körfält öppet intill arbetsområdet.
På- och avstigning är fortfarande möjligt vid ingång 31.
Kör försiktigt och följ skyltningen på plats.
Länk till karta över sjukhusområdet
Planerade arbeten
Se planerade arbeten som kommer att påverka framkomligheten på sjukhusområdet i Västerås.
Ordlista för byggtermer
Vad är en störning?
Det är individuellt hur störningar upplevs. Vissa personer reagerar starkt på till exempel sprängningar och vibrationer medan andra knappt lägger märke till dem. Andra störningar som exempelvis buller kommer i form av både stomljud från underjordsarbeten och luftburet buller från arbetsområden ovan jord.
Schaktning
Att schakta är desamma som att gräva. Schaktning utförs för att skapa yta för ledningar eller förbereda marken för en ny byggnad.
Spontning
Spont är en stödkonstruktion som vanligtvis består av stål och används till att ta upp jordtryck vid schaktningsarbeten. Sponten är oftast en tillfällig konstruktion som är till för att minimera markrörelse och jordras. Spont används för att kunna konstruera gropar, så kallade vertikala schakter då slänter inte kan användas av olika anledningar.
Transporter av berg- och jordmassor
Det utsprängda berget och jordmassor kan vid behov återanvändas som utfyllnad på andra platser på området eller så transporteras det bort. Det körs i så fall bort av lastbilar och säljs genom entreprenören vidare för att användas som utfyllnad ibland annat väg- och markprojekt i Sverige.
Stomljud
Borrningar under jord skapar vibrationer som sprider sig genom berget och hörs i byggnader i närheten. Detta kallas för stomljud och kan upplevas som ett vibrerande, monotont och dovt ljud.
Styrkan på stomljudet beror på bergets egenskaper, men också vilket djup som arbetet utförs samt husets grundläggning och stomkonstruktion. Generellt hörs borrljudet som högst när arbetet som utförs är som närmast där du befinner dig.
Sprängljud
Sprängladdningar som skjuts av i berget skapar vibrationer och buller. Det är snabbt övergående och varar några sekunder. Ovan mark kan de upplevas som en dov åskknall. De hörs mer ju närmare arbetet du är. Det signaleras flera korta signaler före sprängning och sedan en lång signal i några sekunder när sprängningen är över. Du som vill kan få ett sms eller e-post innan vi spränger.
Vibrationer
Vibrationer uppstår främst vid sprängning men också vid andra typer av arbetsmoment. De kan upplevas som störande och av en del även som obehagliga. Vibrationer är vågor som rör sig och de sprids i berg eller byggnader, fasta material, och kan kännas och ibland höras. Hur huset är grundlagt har stor betydelse för hur vibrationerna från en sprängning fortplantar sig i marken. I ett hus som står på berg kan vibrationerna vara högst märkbara, medan det märks mindre i ett hus som är byggt på lera.
Med hjälp av utplacerade mätare kontrollerar vi kontinuerligt vibrationerna under byggtiden för att vara säkra på att våra arbeten inte har en negativ påverkan på kringliggande byggnader.
Luftstötvåg
Befinner du dig i närheten av ett arbetsområde så kan du i samband med sprängningar känna en luftstötvåg. Den upplevs som vibrationer och märks oftast genom att fönster skakar till.
Arbetsområden
Arbetsområdet, eller etableringen, omges av staket eller stängsel för att skapa en säker miljö för de som jobbar på platsen samt plats för maskiner och material. Staketen/stängslen skyddar också allmänheten från att gå in på arbetsområdet av misstag. För att minska bullret för omgivningen dämpar vi bullret från arbeten och maskiner på olika sätt, men du kommer fortfarande att höra när vi jobbar om du är i närheten av ett arbetsområde.
Vibrationsmätningar
Vi mäter fortlöpande vibrationer i kringliggande byggnader och anläggningar för att vara säkra på att våra arbeten inte har någon negativ påverkan.
Prenumerera på nyhetsbrevet för nya akutsjukhuset
Fyll i din e-postadress i formuläret för att prenumerera på nyhetsbrevet om det nya akutsjukhuset som planeras i Västerås.
I nyhetsbrevet berättar vi om vad som är på gång i de olika projekten. Nyhetsbrevet kommer ut cirka 11 gånger per år.
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 29 augusti 2024