Kunskapsstöd
Kunskapsstödssystemet handlar om att utveckla, sprida och använda bästa möjliga kunskap inom hälso- och sjukvården. Målet är att bästa kunskap ska finnas tillgänglig och användas i varje patientmöte.
-
Akut vårdAkut vård omfattar flera insatsområden, vården innan ankomst till akutsjukhusets akutmottagning och även vården efter akutmottagningen.
Akut vård innefattar tidig identifiering, riskvärdering, diagnostik och åtgärder utifrån symtom, tillstånd och skador som är tidskänsliga och potentiellt farliga för liv och hälsa. Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.
Publicerade kunskapsstöd finns på 1177 för vårdpersonal
-
Barn och ungdomars hälsaBarn och ungdomars hälsa omfattar flera insatsområden. Programområdets ansvar berör de flesta andra programområden. Strategin är därför att samarbeta brett och prioritera egna insatser som är specifika för barn och ungdomar, samt att ständigt bevaka barnperspektivet.
Programområdets ansvar berör de flesta andra programområden. Strategin är därför att samarbeta brett och prioritera egna insatser som är specifika för barn och ungdomar, samt att ständigt bevaka barnperspektivet.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd. Publicerade kunskapsstöd finns på 1177 för vårdpersonal
-
CancersjukdomarRegion Västmanland arbetar enligt den nationella cancerstrategin med att förbättra vården för patienter och närstående som drabbats av cancer.
LPO Cancersjukdomar
Arbetet samordnas genom Regionalt Cancercentrum (RCC) Mellansverige och Region Västmanlands Cancerråd, LPO. Rådet är multiprofessionellt sammansatt. Ordförande i det lokala cancerrådet är medlem i RCC:s styrgrupp. Som stöd i det operativa arbetet i cancerrådet finns cancersamordnare.Cancerrådets uppdrag är att arbeta i enlighet med åtta utvecklingsområden som är prioriterade av RCC och återfinns i Cancerplanen 2022-2024:
- Patientens medverkan
- Prevention och tidig upptäckt
- Kunskapsstyrning inom RCC
- Vårdprogram
- Vårdprocesser
- Screeningprogram
- Ärftlig cancer
- Standardiserade vårdförlopp (SVF)
- Kontaktsjuksköterskor och Min vårdplan
- Cancerrehabilitering
- Palliativ vård
- Kompetensförsörjning
- Klinisk cancerforskning och innovation
- Nivåstrukturering
Pågående utvecklingsarbete:
- Verka för implementering av de nationella screeningprogrammen;
- Tarmcancer
- Livmoderhalscancer
- Organiserad prostatacancertestning
Kontaktuppgifter Cancersamordnare:
karin.rolfsdotter.dahlberg@regionvastmanland.se -
Endokrina sjukdomar
-
Hjärt- och kärlsjukdomarHjärt- och kärlsjukdomar omfattar bland annat hjärtinfarkt, hjärtsvikt och venösa bensår.
I Region Västmanland finns ett lokalt programoråde (LPO) hjärt- och kärlsjukdomar. Utveckling pågår av det lokala arbetet och bildande av lokala arbetsgrupper (LAG).
Godkända kunskapsstöd, 1177 för vårdpersonal
-
Hud- och könssjukdomar
-
Infektionssjukdomar
-
Kirurgi och plastikkirurgi
-
KunskapsstyrningKunskapsstyrningssystemet handlar om att utveckla, sprida och använda bästa möjliga kunskap inom hälso- och sjukvården.
Kunskapsstöd 1177 för vårdpersonal
1177 för vårdpersonal innehåller information och nationella kunskapsstöd för hälso- och sjukvård.
Implementering av kunskapsstöd i Region Västmanland
Implemtering av kunskapsstöd sker utifrån det nationella kunskapsstyrningssystemet.
Rådet för kunskapsstyrning har en rådgivande roll och Enheten för kunskapsstöd bistår i arbetet med implmentering.Programområden och samverkansgrupper (NPO, NSG, RPO, RSG)
Det finns 26 nationella programområden (NPO) som består av en representant från varje sjukvårdsregion med ett tydligt uppdrag och mandat att företräda inom det specifika området.
Varje NPO representeras av ett sjuvårdsregionalt programområde (RPO) samt ett lokalt programområde (LPO).
Utöver programområden finns också ett antal nationella samverkansgrupper (NSG) för generella uppdrag.Ansvaret för de olika programområdena är uppdelade mellan Sveriges sjukvårdsregioner. På hemsida för sjukvårdsregion Mellansverige presenteras organisationen för kunskapsstyrning och de olika grupperingarna inom kunskapsstyrningen.
-
Kvinnosjukdomar och förlossning
-
Levnadsvanor
-
Lung- och allergisjukdomarLung- och allergisjukdomar omfattar bland annat astma, Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) och Obstruktiv sömnapné hos vuxna.
I Region Västmanland finns Astma/KOL-rådet som är ett lokalt programområde (LPO). I rådet finns representant från slutenvård med läkare, sjuksköterska och fysioterapeut från Lungmottagningen samt läkare och sjuksköterska från Barn-och Ungdomsmottagningen. Från primärvården finns läkare, sjuksköterska och fysioterapeut med från både privat vårdcentral och Närvården. Tobakssamordnare från Hälsocenter, medicinsk ansvarig sjuksköterska och medicinsk ansvarig fysioterapeut från kommunen samt representant från patientföreningarna Riksförbundet Hjärt-Lung och Astma- och allergiförbundet är också med.
- Godkända kunskapstöd, 1177 för vårdpersonal
- Plattform för medicinska instruktionsfilmer finns här
Kontaktuppgifter ordförande Astma/KOL-rådet: annika.ohlsson@regionvastmanland.se
-
Mag- och tarmsjukdomar
-
Medicinsk diagnostik
-
Nervsystemets sjukdomarNervsystemets sjukdomar omfattar bland annat Stroke, TIA och Epilepsi.
I Region Västmanland finns Strokerådet som är ett lokalt programområde (LPO). Den är indelad i tre lokala arbetsgrupper (LAG) och utveckling pågår av det lokala arbetet och implementering av kunskapsstöd.
Godkända kunskapsstöd, 1177 för vårdpersonal
-
Njur- och urinvägssjukdomar
-
Perioperativ vård, intensivvård och transplantationProgramområdet Perioperativ vård, intensivvård och transplantation omfattar vård och omhändertagande av patienter före, under och efter operationer, patienter i behov av intensivvård och patienter som genomgår transplantationer.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd. Publicerade kunskapsstöd 1177 för vårdpersonal.
-
PrimärvårdsrådNationellt primärvårdsråd bidrar till helhetssyn och bredd i strukturen för kunskapsstyrning genom att bidra med kompetens ur ett primärvårdsperspektiv.
Nationellt primärvårdsråd ska också bidra i omställningen till Nära vård där primärvården är basen. Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.
Uppdragsbeskrivning för Lokalt Primärvårdsråd (LPR)
Här finns samlad information för primärvården i Region Västmanland
Rekommendationer för primärvård 1177 för vårdpersonal
-
Psykisk hälsa
-
Rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicinska insatserProgramområdets uppdrag omfattar hela vårdkedjan med primär- och sekundärpreventiva insatser, primärvård och specialiserad vård, rehabilitering i öppen och sluten vård, specialiserad rehabilitering, arbetsrehabilitering, habilitering och försäkringsmedicinska insatser.
Utveckling pågår av det lokala arbetet och implementering av kunskapsstöd. Se information på Försäkringsmedicin - Region Västmanland (regionvastmanland.se)
Godkända kunskapstöd rehabilitering, 1177 för vårdpersonal
Godkända kunskapsstöd habilitering, 1177 för vårdpersonal
-
Reumatiska sjukdomar
-
Rörelseorganens sjukdomar
-
SamverkansgrupperSamverkansgruppen arbetar för att ge stöd för läkemedels- och medicinteknikfrågor inom systemet för kunskapsstöd
Nationella samverkansgrupper (NSG) leder och samordnar regionernas gemensamma arbete i olika områden.
Nationell samverkansgrupp läkemedel och medicinsk teknik
Genom nationellt ordnat införande samverkar alla Sveriges regioner för att uppnå en jämlik, kostnadseffektiv och ändamålsenlig användning av nya medicintekniska produkter över hela landet. Det medicintekniska produktrådet, MTP-rådet, utser vilka medicintekniska produkter som ingår i nationell samverkan och ger rekommendationer om hur de bör införas och användas.
-
Sällsynta sjukdomarSällsynta sjukdomar omfattar många sjukdomsgrupper som är mycket olika och patienternas behov varierar.
Programområdet ska identifiera skillnader i diagnostik, behandling och omhändertagande inom olika sällsynta sjukdomsgrupper.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.Publicerade kunskapsstöd 1177 för vårdpersonal
Centrum för sällsynta diagnoser i samverkan csdsamverkan - csdsamverkan
-
Tandvård
-
Äldres hälsa och pallaitiv vårdÄldres hälsa och pallaitiv vård omfattar bland annat kognitiv svikt och sköra äldre. Utveckling pågår av det lokala arbetet och implementering av kunskapsstöd.
Godkända kunskapsstöd, 1177 för vårdpersonal
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp:
- Kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom
- Palliativ vård
Nationellt vårdprogram Palliativ vård
Kvalitetsunderlag för ällmän och specialiserad palliativ vård
Vårdförloppet och vårdprogrammet för palliativ vård kompletterar varandra. Vårdprogrammet beskriver den palliativa vårdens innehåll medan vårdförloppet ger en mer övergripande beskrivning av vilka patienter och vid vilka tidpunkter olika insatser kan vara aktuella.
-
Ögonsjukdomar
-
Öron-, näs- och halssjukdomar