Konsultcheck i samarbete med Almi
Bidraget riktar sig till dig som vill dra igång eller expandera din verksamhet och behöver anlita en konsult. Ansök om stöd för kostnader på upp till 300 000 kronor och få stöd med 50 procent.
Vem kan söka?
- Verksamheten ska bedrivas i Västmanland
- Företaget måste vara startat och registrerat för moms och F-skatt
- Företaget måste ha behov av bidrag för att klara satsningen
Vad kan konsultchecken användas till?
Konsultchecken har inget specifikt användningsområde utan du får själv specificera vad du behöver hjälp med. Exempel på vanliga satsningar som fått en konsultcheck:
- Kommunikationsplan
- Grafisk profil
- Utveckling av app eller teknisk lösning
- Prototyp för en produktidé
Man kan även få stöd för konsulter som hjälper till vid rekrytering om man inte brukar ta in rekryteringshjälp.
Hur mycket kan man få i stöd?
Ditt företag har möjlighet att få bidrag med högst 50 procent av kostnaderna. Lägsta kostnad är 60 000 kronor och kan ge ett bidrag på 30 000 kronor och högsta kostnad är 300 000 kronor vilket kan ge maximalt 150 000 konor i stöd. Bidrag kan endast lämnas på kostnader exklusive moms.
Stöd lämnas i enlighet med kapitel 1 och artikel 18 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 (Gruppundantaget).
Konsultchecken kan inte användas till
- Konsulter som redan är beställda
- Satsningar som påverkar konkurrensen negativt på den lokala marknaden
- Utgifter för företagets normala drift
- Satsningar utan att företaget har för avsikt att expandera
- Stora bolag kan inte beviljas konsultcheck
Ansökan
Innan du gör en formell ansökan vill vi att du fyller i en intresseanmälan och svarar på några frågor om ditt företag och vad du söker stöd för. Om du är osäker på något eller har frågor om det digitala formuläret, prata med oss så hjälper vi dig.
Er intresseanmälan kommer att överföras till Almi för vidare handläggning. Om din intresseanmälan godkänns kan vi gå vidare med en formell ansökan om stöd. Era personuppgifter hanteras både hos Region Västmanland och Almi.
Allmänna villkor
Allmänna villkor och bestämmelser, Konsultcheck
1. ALLMÄNT
1.1 Företagsstöd
Region Västmanland har beslutat att ge stöd till den externa konsultinsats som finns angivna i det preliminära beslutet och för den verksamhet som angetts i ansökan. Stödbeloppet anges i det preliminära beslutet. När investeringen genomförts och slutredovisats, kommer stödets slutgiltiga storlek att fastställas i ett slutligt beslut. Om investeringen och redovisningen inte görs inom angiven tidsram (investeringsperioden), utbetalas inget stöd. Förlängning av investeringsperioden kan medges om särskilda skäl finns – kontakta i så fall Region Västmanland snarast möjligt.
Investeringsplanen i ansökan ska följas om inte Region Västmanland medger annat. Vid avvikelser ska en skriftlig begäran om ändringen sändas till Region Västmanland för ett eventuellt godkännande innan investeringen genomförs och slutredovisas.
För stödet gäller bestämmelserna i förordning 2022:1468 om statligt stöd för att regionalt främja företag.
1.2 Utbetalning
Bidraget betalas ut i efterskott, det vill säga när konsultinsatsen är genomförd och betald. Vid större bidrag kan utbetalningarna delas upp i två tillfällen i takt med att investeringen genomförs.
Firmatecknare, eller person med fullmakt, gör rekvisitionen på www.minansokan.se där ni ursprungligen sökte bidraget. Välj ”Ansök om utbetalning” i menyraden, sedan den grå rutan Företagsstöd, ”Se och ansök om utbetalning”, då ska ditt ärende visas och rekvisitionen kan fyllas i.
I webredovisningen ska bifogas:
- kopior på fakturor
- betalningsverifikat (kontoutdrag, kvittens eller motsvarande)
- fullmakt att göra rekvisitionen om inte firmatecknaren själv rekvirerar
Det belopp som anges i det preliminära beslutet gäller som maximalt bidragsbelopp. Utökat stöd för tilläggsinvesteringar eller kostnadsfördyringar, som har uppkommit efter att Region Västmanland fattat ett preliminärt beslut godkänns inte.
Lägsta belopp för utbetalning är 15 000 kr, utom vid slutligt utbetalningsbeslut
1.3 Skatteregler
Stödet är skattepliktig intäkt enligt 29 kapitlet inkomstskattelagen (1999:1229).
1.4 Tillstånd, anmälan m.m.
Det åligger företaget att skaffa erforderliga tillstånd för planerade investeringar, byggnadslov, tillstånd, anmälan enligt miljöskyddslagen och dylikt.
1.6 Hinder för utbetalning
Bidraget kan inte betalas ut om företaget har skulder hos kronofogden vid utbetalningstillfället.
2. ANVISNINGAR
- Begär separata fakturor från leverantörerna för godkända stödgrundande utgifter, med uppgift om vad fakturan avser.
- Mervärdesskatt som är avdragsbar är inte stödgrundande kostnad.
- Utgifter för marknadsföring, patent, licenser mm som ni fått bidrag för ska redovisas separat i företagets bokföring.
När rekvisitionen skickas signeras den digitalt och i och med signeringen intygar firmatecknare att rekvisitionen endast innehåller kostnader för konsultinsatser som bidraget är avsett för
3. LAGSTÖD
3.1 Konsultcheck kan beviljas på två olika grunder. Den kan beviljas enligt kapital 1 och artikel 18 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014. Den förordningen brukar kallas gruppundantaget. Konsultchecken kan även beviljas enligt reglerna för så kallade försumbara stöd i kommissionens förordning (EU) nr 2023/2813. Den sistnämnda typen av stöd kan beviljas med maximalt 1 500 000 kr under en treårsperiod.
Vilka grunderna varit för ert stöd framgår av beslutet.
Vi vill också informera om nedanstående paragrafer i förordning 2022:1468 som bygger på ovan nämnda förordningar och som ni beviljats stöd i enlighet med:
28 § Ett stöd enligt denna förordning får inte betalas ut till ett företag som är föremål för betalningskrav på grund av ett beslut av Europeiska kommissionen som förklarar ett stöd beviljat av en svensk stödgivare olagligt och oförenligt med den inre marknaden.
29 § Stödgivaren ska besluta att ett stöd helt eller delvis inte ska betalas ut om
1. den som har ansökt om stöd genom att lämna oriktiga uppgifter eller på något annat sätt har förorsakat att stödet beviljats felaktigt eller med för högt belopp,
2. stödet av något annat skäl har beviljats felaktigt eller med för högt belopp och mottagaren skäligen borde ha insett detta
3. stödet inte har utnyttjats eller använts eller det finns anledning att anta att stödet inte kommer att utnyttjas eller användas för det ändamål som det har beviljats för, eller
4. villkoren för stödet inte har följts.
30 § Stödgivaren ansvarar för uppföljning av stöd som betalats ut enligt denna förordning.
En stödmottagare ska på stödgivarens begäran lämna de uppgifter som behövs för uppföljning av den åtgärd som stöd har lämnats för.
Återbetalningsskyldighet
31 § En stödmottagare är återbetalningsskyldig om det finns någon grund för det enligt 29 §.
På det belopp som en stödmottagare är återbetalningsskyldig för ska ränta betalas från och med den dag som infaller en månad efter det att beslutet om återkrav enligt 32§ har fattats och efter en räntesats som vid varje tidpunkt överstiger statens utlåningsränta med två procentenheter
32 § Om en stödmottagare är återbetalningsskyldig enligt 31 §, ska stödgivaren besluta att helt eller delvis kräva tillbaka stödet tillsammans med ränta. Kravet eller räntas får helt eller delvis sättas ned om det finns särskilda skäl.
33 § Om stödgivaren har beslutat om återkrav eller ränta enligt 32§ får det belopp som ska betalas enligt beslutet räknas av mot annan utbetalning av stöd enligt förordningen.
Avräkning får inte ske i det fall som avses i 28§
Övriga bestämmelser
37 § I 40 § förvaltningslagen (2017:900) finns bestämmelser om överklagande till allmän förvaltningsdomstol. Andra beslut än beslut enligt 28, 29, 32 och 33 §§ får dock inte överklagas.