Region Västmanland logotyp Region Västmanland logotyp
Utveckla Västmanland
Region Västmanland

Ung hantverkare hänger upp ram på krok i verkstad.

Frågor och svar om företagsstöd

Våra företagsstöd är till för att öka tillväxten i Västmanland. Du som har ett litet eller medelstort företag kan få pengar till olika investeringar. Här har vi listat de vanligaste frågorna och svaren om våra företagsstöd.

Vem kan söka företagsstöd?

Små och medelstora företag som bedriver verksamhet i Västmanland.
Ett undantag är om ditt företag finns inom jordbruk och fiske. Då kan du istället kontakta Länsstyrelsen i Västmanland och söka företagsstöd inom landsbygdsprogrammet.

Vad kan jag söka stöd till?

Konsultcheck

För att få en konsultcheck ska din satsning kunna skapa tillväxt, till exempel om du utvecklar en ny tjänst eller produkt - eller gör något gammalt på ett nytt sätt.

Innovationsstöd

Du som ska utveckla en ny tjänst eller produkt och behöver riskvilligt kapital kan ansöka om ett så kallat innovationsstöd.

Affärsutvecklingscheck internationalisering

Du som har en färdig produkt eller tjänst som du vill ta vidare till en internationell marknad, kan få stöd för att till exempel anlita konsulter.

Affärsutvecklingscheck digitalisering

Du som vill stärka företagets konkurrenskraft genom digitalisering, kan få stöd för att till exempel anlita konsulter.

Vilka krav finns på mitt företag?

• Företaget måste vara bildat innan ansökan. Läs mer på www.verksamt.se
  • Företaget måste vara registrerat för F-skattebevis och moms hos Skatteverket.
  • Företaget måste drivas i vinstsyfte på marknadsmässiga villkor.
  • Företaget eller du själv får inte ha skulder hos Kronofogdemyndigheten.
  • Om du har ett aktiebolag, måste mer än halva aktiekapitalet vara kvar i företaget.

Hur mycket kan jag få i bidrag?

En Konsultcheck ger dig 50 % av de konsultkostnader som du betalt och kan vara på upp till 150 000 kr.

Ett Innovationsstöd kan ge dig max 45 % av de kostnader du haft för att utveckla en ny tjänst eller produkt och högsta stödbelopp är 450 000 kr (särskilda regler gäller för detta stöd).

En Affärsutvecklingscheck kan ge dig max 50 % av de kostnader du haft, och högsta stödbelopp 250 000 kr (särskilda regler gäller för detta stöd).

Ditt företag får totalt ta emot högst 1,5 miljoner kronor i olika stöd under en treårsperiod.

Hur snabbt får jag svar?

När ansökan är komplett kan vi normalt ge dig svar inom två till tre veckor. Men det kan ta längre tid om vi har hög arbetsbelastning. I så fall hör vi av oss till dig.

Måste jag visa kvitton?

Ja, för att få pengarna utbetalda, måste du först lämna in en rekvisition till oss tillsammans med samtliga fakturor samt bevis på att kostnaderna är betalda.

Kan jag få företagsstöd flera gånger?

Ja, du kan få flera företagsstöd. En begränsning är att du totalt får ta emot högst 1,5 miljoner kronor i olika stöd under en treårsperiod.

Kan jag söka pengar efteråt?

Nej, du kan bara få stöd för investeringar som du beställer efter att du lämnat in din ansökan. Ansök och få godkänt först - sedan kan du sätta igång.

Har mitt resultat någon betydelse?

Ja, för att få vårt stöd, måste du ha behov av det. De stödpengar som finns ska fördelas så att de gör nytta på bästa sätt. Därför ska varje företag bara få det ekonomiska stöd som verkligen behövs och bedöms företaget klara av satsningen/investeringen med egna medel kan inte stöd beviljas.

Kan jag anlita en släkting som konsult?

Nej, du kan inte använda en konsultcheck för att anlita släktingar. Konsulterna måste vara externa och inte ha någon personlig koppling till ditt företag. Du kan heller inte anlita ett företag där du tidigare arbetat eller ett företag där någon av dina egna styrelsemedlemmar sitter i styrelsen.

Kan jag få pengar till företagets drift?

Nej, du kan inte få stöd för företagets normala kostnader, till exempel för löner, skatter, lokaler, produktion och administration. Idén är att företagsstöden ska gå till att ta in hjälp utifrån för att hjälpa ditt företag att utvecklas och växa, till exempel genom att utveckla en ny produkt eller tjänst eller för att nå en marknad.

Kan jag få stöd för marknadsföring?

Ja, du kan få stöd för marknadsundersökningar och marknadsföring. Men satsningen ska vara ny och offensiv. Du kan inte få stöd för normala kostnader som till exempel att ta fram en broschyr eller en hemsida. Prata med oss om du känner dig osäker.

Kan jag få stöd för utbildning?

Nej, du kan inte få stöd för utbildningskostnader. Du kan dock få stöd för certifiering för LEAN eller ISO.

Har vissa företag förtur?

Ja, om din verksamhet också är bra för miljön, jämställdhet eller integration så har det förtur. Det kan bero på VAD du gör eller HUR du gör det.

Vad händer med konkurrensen?

När vi bedömer en ansökan så kontrollerar vi att företagsstödet inte riskerar att snedvrida konkurrensen på den lokala marknaden.