Professionsutvecklingprogram för nyexaminerade sjuksköterskor
I Region Västmanland erbjuds du ett professionsutvecklingsprogram för nyexaminerade sjuksköterskor. Programmet kombinerar teori med praktisk träning och syftar till att stärka dina kunskaper inom medicin, omvårdnad, ledarskap och samarbete.
Under elva utbildningsdagar spridda över ett år får du lära dig mer om medicin, patientmöten, omvårdnad och rollen som arbetsledare. Dessutom ingår handledning av erfarna sjuksköterskor vid sex tillfällen. Som deltagare får du tillgång till en digital lärplattform med information och fördjupningsuppgifter.
Under programmets gång får du möjlighet att:
- Knyta ihop teoretiska kunskaper med kliniska färdigheter
- Få bättre förmåga i yrkesrollen som sjuksköterska, gällande omvårdnad och medicinskt kunnande
- Leda och fördela arbetet, både individuellt och i team
- Utveckla en klinisk blick
- Få medvetenhet kring god och säger vård
Dessutom får du möjlighet att samverka med andra kliniker i regionen.
Lära genom att göra
Under utbildningen varvas teori med praktisk träning och teamträning. Du får också möjlighet att reflektera över dina kunskaper. Genom hela programmet är det aktiva lärandet viktigt, oavsett om det är teori, färdighetsträning eller handledning som står i fokus.
Vid handledningstillfällena får du möjlighet att ta med dig ett eget problem eller utmaning som gruppen arbetar med tillsammans med en utbildad handledare.
Några ämnesområden som ingår:
- Teamträning med stöd av metodiken Crisis Resource Management (CRM)
- Hälsa och återhämtning
- Simulering och färdighetsträning
- Självledarskap och ledarskap
- Förebygga och behandla livshotande tillstånd
- Läkemedelshantering
- Att arbeta aktivt med patientsäkerhet
Programmets utformning och utveckling
Professionsutvecklingsprogram har funnits i regionen sedan 2016 men hette tidigare ”Introduktionsår för nyexaminerade sjuksköterskor”. Programmet har utvecklats med hänsyn till tidigare utvärderingar och forskning kring ett hållbart arbetsliv.
Det nuvarande programmet bygger på fyra fokusområden som forskning visat vara betydelsefulla för en god introduktion till yrkeslivet:
- Rollklarhet
- Handlingskraft
- Social integrering
- Återhämtning