Kognitiv sjukdom
Demenssjukdomar kallas numera för kognitiva sjukdomar. Kognitiv sjukdom innebär att störningen är bestående och utgör en nedgång i den intellektuella, känslomässiga och praktiska förmåga. Det är vanligt förekommande i högre åldrar men finns även hos yngre personer.
Kognitiv sjukdom innebär ett komplext, obotligt och oftast långvarigt förlopp. Symtom och behov skiljer sig helt åt, beroende på var i sjukdomsförloppet individen befinner sig. En betydande individuell variation finns och många aktörer är involverade kring personer med kognitiv sjukdom. Det här ställer höga krav på kunskap, flexibilitet, individualisering och samordning av huvudmännens insatser.
För att skapa samsyn, god samverkan och samarbete mellan huvudmännen och berörda aktörer finns Demenssamverkansrådet. Rådet ska öka kunskap om vård och omsorg av personer med kognitiv sjukdom och deras anhöriga och har som uppdrag att utgå från Socialstyrelsens "Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom" samt ”Sammanhållet och personcentrerat vårdförlopp vid kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom”.
Demenssamverkansrådet består av representanter från samtliga av Västmanlands kommuner, regional primärvård och specialistvården.
Chefsforum är uppdragsgivare, beslutande organ och utser rådets medlemmar.