Rösta i regionvalet 2022
Den 11 september 2022 är det val till regionfullmäktige i Region Västmanland. Valet sker vart fjärde år, samtidigt som val till riksdagen och kommunfullmäktige. Du röstar på det parti och de politiker som du tycker ska leda regionens arbete i fyra år framöver.
Så styrs Region Västmanland
Region Västmanland är en politiskt styrd organisation. Regionfullmäktige har 77 förtroendevalda ledamöter som representerar dig som invånare. Fullmäktige beslutar bland annat om regionens budget, planer och mål för verksamheten. Det är tjänstepersonernas uppgift att driva och utveckla regionens verksamhet utifrån de politiska besluten.
Regionvalet handlar om frågor som rör dig
Region Västmanland finns till för att du ska kunna bo, arbeta, leva, utvecklas och trivas i länet. Genom att rösta i regionvalet påverkar du vilka partier och politiker som kommer att styra regionen de kommande fyra åren. Det handlar om frågor som ofta rör dig och din vardag. Bland annat när du får vård på sjukhus, vårdcentraler och hos folktandvården, när du reser med kollektivtrafiken och när du besöker museum eller bibliotek.
Läs mer om Region Västmanlands ansvarsområden
Du får rösta till regionfullmäktige i Västmanland
Du har rösträtt till regionfullmäktige om du:
- Har fyllt 18 år senast på valdagen,
- Är svensk medborgare och folkbokförd i Västmanland, eller
- Medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i Västmanland eller
- Medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan, eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i Västmanland.
Läs mer om rösträtt hos Valmyndigheten
Så röstar du
Du röstar till regionfullmäktige vart fjärde år, samtidigt som valet till riksdag och kommunfullmäktige. I år är valdagen söndag den 11 september 2022.
Du röstar med det röstkort du får hemskickat i din brevlåda, antingen i förtid eller på valdagen. På ditt röstkort står adressen till din vallokal, vilka tider du kan gå dit och även vilka val du har rätt att rösta i. Du röstar i riksdagsvalet, regionvalet och kommunvalet vid samma tillfälle. Glöm inte att ta med dig giltig legitimation.
Rösta i de olika valen genom att använda olika valsedlar. Valsedlarna för respektive val har olika färger för att du lätt ska kunna se skillnad på dem.
- Gul valsedel: riksdagsvalet
- Blå valsedel: regionfullmäktige
- Vit valsedel: kommunfullmäktige
Du röstar i första hand på ett parti. Om du vill rösta på en särskild kandidat, det vill säga en särskild politiker inom partiet sätter du ett kryss i rutan framför kandidatens namn på valsedeln. När du tagit dig till din vallokal och lagt dina röster läggs de i valurnorna för att sammanställas och räknas.
Film om att rösta i vallokalen på Valmyndighetens webbplats
Förtidsrösta på Västmanlands sjukhus Västerås
På Västmanlands sjukhus Västerås, ingång 1, kan du förtidsrösta från den 24 augusti till 10 september, alla dagar klockan 10–18, förutom 6 september då det är stängt. Ta med ID-handling och ditt röstkort.
Hitta fler röstningslokaler i Västmanland hos Valmyndigheten
Val av partier och politiker
Rösta på det parti och de politiker som du tycker ska leda Region Västmanlands arbete. Om du vill veta mer om de olika partierna kan du vända dig till respektive partis webbplats eller kansli.
Hos valmyndigheten hittar du de partier som du kan rösta på till regionfullmäktige
Rösträkning
När röstningen avslutats påbörjas rösträkningen. Rösterna till regionvalen är av tradition de sista som räknas. Det slutgiltiga resultatet meddelas vid månadsskiftet september/oktober.
Regionfullmäktige får sin politiska sammansättning efter valet. Det innebär att det parti eller de partier som tillsammans fått flest röster styr majoriteten av frågorna. Regionfullmäktige beslutar om regionens övergripande mål, inriktning och prioriteringar. Men också fördelning av ekonomiska resurser. Regionfullmäktige utser ledamöter till Region Västmanlands nämnder och styrelser. Bland annat utses regionstyrelsen, som arbetar direkt under regionfullmäktige