Hälso- och sjukvården 2029
Hälso- och sjukvården behöver utvecklas i hela Västmanland för att fler ska kunna leva friska längre. Fysisk och psykisk ohälsa ska upptäckas och behandlas så tidigt som möjligt för att undvika framtida lidande samt minska behovet av ytterligare vård.
Därför behöver hälso- och sjukvården utvecklas
Förändrade vårdbehov
Allt fler lever allt längre med flera kroniska sjukdomar. Insjuknandet och dödligheten i hjärt- kärlsjukdomar minskar, men cancer och pyskisk ohälsa ökar.
En åldrande befolkning
Antalet personer över 80 år ökar med 50% under de kommande 10 åren. Den arbetsföra befolkningen ökar enbart några procent.
Medicinska möjligheter
Nya behandlingar kan förlänga livet och bota vissa sjukdomar, men kan vara mycket kostsamma. Vi vill att du som bor i Västmanland ska kunna få del av dessa.
Ekonomiskt läge
Kostnaderna för vården i Västmanland ökar mer än intäkterna. Underskottet uppgår nu till 1100 miljoner, vilket är mer än 10% av vad vården idag kostar.
Närsjukhus - en del av vårdens utveckling
I den framtida västmanländska vården är en stärkt primärvård navet vid sidan av närsjukhus i Sala, Fagersta och Köping, samt ett sjukhus i Västerås med både närsjukvård och akutsjukvård.
På ett närsjukhus kan det finnas primärvård, specialiserade mottagningar, vårdplatser och kanske även tandvård och kommunal sjukvård samlad på samma plats. Värdet av ett utbud blir högre om det finns samlat. Samarbetet mellan vårdverksamheter gynnas och patienten har nära till allt. Tanken är att det ska finnas en närakut i Köping men att det akuta omhändertagandet av de svårast sjuka patienterna sker i Västerås med det större sjukhusets alla kompetenser.
Vid utryckning kommer akutmottagningen hem till vardagsrummet, och om tillståndet kräver åker ambulansen direkt till rätt vårdnivå –vårdcentral, närsjukhus, akutmottagning eller direkt till vårdavdelning. Det specialiserade akuta omhändertagandet sker i Västerås.
Den digitala vägen är förstahandsvalet för invånarna i kontakten med vården. Distansmonitorering är en naturlig del för invånarna att vara aktiva i behandling och uppföljning av sin sjukdom och möjliggör också det digitala/virtuella sjukhuset.
Närsjukhus Köping
Närsjukhus Köping
- Renoverade och delvis nya lokaler för bättre vårdkvalitet och arbetsmiljö.
- Specialiserad öppenvård, slutenvård och eventuellt kommunal sjukvård.
- Vanligt förekommande vård från olika specialister, psykiatri, primärvård och tandvård på en plats.
- Vårdavdelningar, omfattande mottagningsverksamhet, dagvård, dialys och skopier.
- Diagnostisk verksamhet med bland annat datortomografi och magnetkamera.
- Bas för mobil verksamhet, närsjukvårdsteam, digital vård och distansmonitorering.
- Stärka profilområden så som rehabilitering.
- Primärvård, närsjukvård och ambulansvården samarbetar i det grundläggande akuta omhändertagandet.
- Närakut
Operation
Operationsverksamheten i Köping kan inte fortsätta i nuvarande lokaler. Huset når sin tekniska livslängd och kommer behöva rivas. Eftersom det finns kapacitet i nya sjukhusbyggnaderna i Västerås går det inte att motivera investeringar i en ny operationsenhet i Köping.
Närakut Köping
- Tar emot vuxna med internmedicinskt akuta tillstånd, exempelvis symtom från hjärta/kärl eller andningsproblem.
- Öppet alla veckodagar klockan 7.30-21.
- Övriga tider behöver patienter med internmedicinskt akut tillstånd vända sig till akuten i Västerås.
- Ambulanstransporter där patienten har akuta livshotande symtom går till Västerås dygnet runt alla dagar i veckan.
- Övrig verksamhet i Köping kvarstår.
Läggs akuten i Köping ner?
Läggs akuten i Köping ner?
Akutmottagningen har omvandlats till en närakut som är öppen alla dagar 07.30–21.00. För dig som patient är det ingen skillnad vad gäller vad du kan söka för.
Kan barn inte längre få vård i Köping?
Kan barn inte längre få vård i Köping?
Närakuten är, precis som tidigare, för vuxna. Barn söker hos vårdcentralen eller barnakuten i Västerås.
Försvinner den internmedicinska kompetensen?
Försvinner den internmedicinska kompetensen?
Köping har fortsatt specialistkompetens inom internmedicin och kan hantera de flesta tillstånd. De svårast sjuka skickas som tidigare till Västerås.
Får patienter med livshotande tillstånd åka längre?
Får patienter med livshotande tillstånd åka längre?
Ambulansen tar de svårast sjuka patienterna direkt till Västerås där de mest avancerade resurserna finns. Det handlar om 1–2 patienter per dygn.
Förlorar äldre och sårbara tillgång till snabb akutvård i Köping?
Förlorar äldre och sårbara tillgång till snabb akutvård i Köping?
Närakuten ser till att äldre och sårbara fortsatt kan få vård i Köping. Dessutom arbetar närvårdsteam med att ge vård i hemmiljön för dessa grupper.
Ökar risken för förvärrade skador och förlorade liv?
Ökar risken för förvärrade skador och förlorade liv?
Genom att koncentrera vården av de svårast sjuka till Västerås, där de mest avancerade medicinska resurserna finns, höjs patientsäkerheten.
Närsjukhus Fagersta
Regionstyrelsen har beslutat att påbörja moderniseringen av Västmanlands sjukhus i Fagersta. Ombyggnationen beräknas ta cirka 18 månader och kosta 35 miljoner kronor.
Renoveringen gör det möjligt att utöka antalet vårdplatser från 16, varav tre är enpatientrum, till 19 i enpatientrum. Två rum blir hospiceplatser där det ska finnas möjlighet för anhöriga att sova över.
Vid den ombyggda medicinska vårdavdelningen kommer det fortsatt att bedrivas öppenvård, slutenvård och rehabilitering. Ombyggnationen möjliggör nya arbetssätt, bland annat genom fyra teamexpeditioner där läkare och sjuksköterskor sitter tillsammans.
Så påverkas du som invånare och patient av vårdens utveckling
- Du som invånare och patienter är delaktig i din hälso- och sjukvård. Du kan göra mer själv, ha koll och styra din uppföljning och behandling med hjälp av digitala verktyg och handledning från vården.
- Råd och vård på distans. När du har ett hälsoproblem eller frågor om vård ska du snabbt kunna få rätt hjälp – via telefon, chatt och besök. Du ska bara behöva åka till akuten om det är absolut nödvändigt.
- Mer vård i hemmet. Vissa behandlingar som påbörjats på sjukhus kan slutföras i hemmet. Om du har komplexa vårdbehov kan närvårdsteam och hemsjukvårdsteam göra att vården kan ges i hemmet istället för på sjukhus.
- Vanligt förekommande vård ska ske så nära dig som möjligt. Sällanvård behöver vara koncentrerad, ofta till en plats, för att hålla kvalitet, effektivitet och kompetens.
Vi behöver arbeta annorlunda för att möta invånarnas behov av vård nu och i framtiden. Våra närvårdsteam är ett exempel på nytt arbetssätt där vi möter upp invånarnas behov.
Västmanlands Nära Vård
En kvalitativ, tillgänglig och sömlös vård och omsorg som skapar trygghet och delaktighet för invånarna i länet. Tillsammans skapas förutsättningar för ett omhändertagande på rätt vårdnivå. Vården ges personcentrerat, det är lätt att få kontakt och vara delaktig.
Kärnan i nära vård är ett personcentrerat arbetssätt som utgår från individens behov och förutsättningar. Det innebär att vi tillsammans med invånare skapar sammanhållna, proaktiva och hälsofrämjande sätt att bedriva hälsa, vård och omsorg.
En mer tillgänglig, närmare vård, tillsammans med nya arbetssätt kommer innebära att resurserna inom vård och omsorg används bättre och därmed räcker till fler. Navet i nära vård är den regionala och kommunala primärvården.
Förklaring av vårdbegrepp
Illustration vårdutbud2029.jpg
Närsjukhus är en satsning på god och nära vård för invånarna i området. Här samlas den vanligt förekommande vården. Grundtanken är att den vård man har behov av ofta ska bedrivas så nära som möjligt.
Närsjukvård: närsjukhus, mobila insatser i hemmet, distansmonitorering och mobila team. Närsjukvård minskar behovet av dyr specialistvård och onödiga inläggningar på sjukhus, vilket stöds både av forskning och våra egna projekt.
Specialistvård: Vid specialistvården träffar patienten läkare som är specialister inom andra områden än allmänmedicin, exempelvis ögonläkare, hudläkare eller gynekolog. När en patient behöver vidare bedömning, utredning och behandling behövs ofta en remiss för att komma till en specialistmottagning. Den specialiserade vården i Västmanland är koncentrerad till Västerås
Digital vård:
- Digitalt grundutbud, bl a webbtidbok
- Egenmonitorering / Distansmonitorering
- Egentriagering och chatt
- Digitala vårdmöten
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 28 november 2024