Planering och bemanning pågår för fullt
Nu har vi påbörjat arbetet med detaljplanering inför projektering för det nya akutsjukhuset i Västerås. Organisationen börjar ta form och bemanning pågår. En stor del av arbetet handlar om att säkra att vårdinnehållet möter framtidens vårdbehov och att de nya lokalerna fungerar för detta.
Innehållet i den nya vårdbyggnaden planeras för operation, förlossning, intervention, sterilteknik, pre-postop, röntgen, IVA, 180 vårdplatser och mottagningar. Vårdstödjande funktioner, som exempelvis personalutrymmen, administrativa ytor och konferensrum kommer också att inrymmas i byggnaderna.
I cirka ett och ett halvt år har planering pågått tillsammans med vårdverksamheterna. De har fått beskriva sina behov i olika arbetsgrupper och haft med framtidsperspektivet i arbetet.
- Det är svårt att veta vilken vård som kommer behövas om 30-50 år, men vi har försökt att framtidsspana för att se vad forskning samt teknisk och medicinsk utveckling visar. Vi tar förstås också hänsyn till den demografiska utvecklingen och förändrade vårdbehov med fler multisjuka patienter, säger Christina Svedberg, projektchef Vårdverksamhet.
En stor del av sjukhusen i Sverige byggdes under 60- och 70-talen och de behöver renoveras eller så bygger man nytt, som i Västerås. Det är drygt 50 år sedan som sjukhuset i Västerås stod klart och nu är alltså arbetet igång med detaljplanering inför projektering för det nya akutsjukhuset. Det innebär bland annat planering för hur vårdrummen ska se ut och hur tekniken och utrustningen ska placeras i de 85 000 kvadratmeterna.
- Vi som jobbar i Programledningen har alla lång erfarenhet från stora projekt och tillsammans har vi mer 160 års erfarenhet från sjukhusprojekt, vårdverksamhet och stora projekt inom byggnationer och infrastruktur. Det här är den största satsningen som görs i Region Västmanland och det nya akutsjukhuset kommer att påverka många befintliga verksamheter. Därför är nära samarbete med regionens linjeorganisation, inom allt från fastighetsfrågor, drift och underhåll till digitalisering och vårdverksamheterna viktigt. Vi behöver alla förbereda oss för vad det nya akutsjukhuset innebär och delaktighet och samarbete är en framgångsfaktor, säger Victoria Hörnedal, programchef.
Innan det nya sjukhuset börjar byggas, planeras det för förberedande markarbeten och uppförandet av försörjningsbyggnaden för elkraft, energi och material. Rekrytering pågår för att bemanna organisationen med rätt kompetens, exempelvis verksamhetsutvecklare, projektledare och projekteringsledare.