Green Twin Kompetens
Vi stärker kunskapen och kompetensen inom regionens företag och offentlig sektor för att skapa en hållbar och konkurrenskraftig framtid. Vi arbetar tillsammans för att möta EU:s klimatmål och ser till att Västmanland inte bara anpassar sig, utan också leder den gröna omställningen.
Vi bygger kompetensen för gröna lösningar och starkare företag i Västmanland
Den gröna omställningen innebär en övergång till nya arbetsmetoder och teknologier, där kompetensutveckling är en central faktor för framgång. För små och medelstora företag kan det däremot uppstå hinder i att på egen hand bygga upp den nödvändiga kompetensen. Det kan vara svårt att hitta utbildningar och resurser som är anpassade till deras specifika behov. Dessutom kan de ekonomiska aspekterna av att investera i kompetensutveckling utgöra en betydande barriär för många företag, vilket försvårar deras möjligheter att delta i omställningen.
För att företag ska lyckas i den gröna omställningen krävs mer än tekniska kunskaper. Det handlar också om att förstå nya affärsmodeller och hållbarhetens grundläggande principer. Att skapa en kultur där medarbetare är villiga att lära sig och anpassa sig till förändring blir därmed en nyckelfaktor för framgång. Detta eftersom den gröna omställningen påverkas av ett komplext nätverk av regelverk och standarder som styr hur företag arbetar inom områden som miljöskydd, resursanvändning och produktionssäkerhet. Det blir därför nödvändigt att ha tillgång till rätt expertis och resurser för att säkerställa att företagen är i full överensstämmelse med de nya kraven.
Enligt Tillväxtverkets rapport om företagens gröna omställning saknar även det offentliga systemet tillräcklig kompetens för att effektivt stötta företagen. Det gör att förväntningar på likvärdig hantering av ärenden och vägledning i beslut inom den offentliga förvaltningen inte uppfylls för företagen. Att hålla sig uppdaterad om förändringar i regelverk och standarder blir därför en kontinuerlig uppgift för både företag och offentliga aktörer.
För att stötta utvecklingen och kompetensförsörjningen i länet skapade Region Västmanland, tillsammans med några av länets företag och offentlig sektor, projektet Green Twin kompetens. Projektet ägs och drivs av Region Västmanland och pågår från den 1 september 2024 till den 31 augusti 2027. Europeiska socialfonden (ESF) finansierar satsningen med 12,2 miljoner kronor.
Betydelsen för Västmanland
Industrins roll i omställningen
Västmanland har en stolt industrihistoria som sysselsätter många av länets invånare. Industrin i Västmanlands län skapar sysselsättning, direkt och indirekt, för cirka 32 000 personer i länet. Det motsvarar 27 procent av länets alla jobb och svarar för cirka 45 procent av det samlade förädlingsvärdet i länet. Den gröna omställningen riktar sig i stor del mot industrin, eftersom industrin enligt Naturvårdsverket behöver stå för två tredjedelar av den sänkning av koldioxidutsläpp som Sverige behöver hantera till 2045.
Offentlig sektor som möjliggörare
Offentliga tjänstepersoners arbete och förslag på samhällsutveckling är avgörande för om det är möjligt för företagen att faktiskt verkställa vissa initiativ mot en grön omställning. Tjänstepersoner i offentlig och privat sektor samt det företagsfrämjande systemet behöver ha en gemensam förståelse av lagarnas inverkan, tillämpning och förväntade utfall. Utveckling av länets innovationsstödsystem och stärkta resurser till innovation för en digitalt, grön och social hållbar omställning är ett av länets prioriterade områden i Affärsplan Västmanland 2030, och genom detta projekt kommer vi tillsammans kunna lära oss vad lagarna innebär och föra en dialog över organisationsgränser.
Innovationskraft och hållbarhet
I Kompetensplan Västmanland 2030 lyfts den gröna omställningen i relation till arbetsgivarnas förmåga att blicka framåt och identifiera behov av nya kompetenser. Ett grönare Västmanland investerar i energiomställningen med fossilfria och förnybara energikällor och driver klimatarbete för en hållbar utveckling i hela länet.
Utmaningar för små och medelstora företag
En central aspekt av den gröna omställningen är en förbättrad hantering av resurser och minimering av avfall. Det innebär att företagen måste omvärdera sina produktionsprocesser och integrera återvinning och återanvändning som en kärnprincip. För många små och medelstora företag kan detta vara en komplex uppgift, särskilt om de tidigare inte har haft ett sådant fokus på hållbarhet. Det krävs kompetens inom områden som materialflöde, återvinningsstrategier och cirkulära affärsmodeller. Att lära sig dessa nya sätt att arbeta kan vara en utmaning för personal som tidigare varit vana vid traditionell linjär produktion.
Effektmål
Projektet Green Twin Kompetens strävar efter att skapa långsiktiga och mätbara effekter som stärker både individer och organisationer i den gröna omställningen. Nedan följer de specifika effektmålen:
- Stärkta positioner på arbetsmarknaden för individer genom ökad kunskap och förmåga att bidra till en grön omställning.
- Företag bibehåller sin konkurrenskraft och driver en grön omställning som minskar deras klimatavtryck.
- Organisationer utvecklar kunskap som främjar inkludering, minskar diskriminering och bidrar till att bryta den könssegregerade arbetsmarknaden.
- Vår ambition är att Västmanlands län blir en framträdande region där kommuner tar aktiva, modiga och insiktsfulla beslut i linje med grön omställning med ett näringsliv som ställer om till ett hållbart, cirkulärt näringsliv.
Förväntade resultat
Projektets förväntade resultat är att:
- Länet har fler individer med den kunskap som behövs för att möta arbetsmarknadens behov och står därmed stärkta på arbetsmarknaden, kopplat till den gröna omställningen.
- Individer och aktörer i länet upplever att de har bättre förutsättningar att hantera den gröna omställningen jämfört med tidigare.
- Deltagande aktörer har fått kunskap om och inspiration från exempel, där en större omställning har samverkat med ett jämställt och jämlikt utvecklingsarbete.
Deltagande aktörer
Projektet involverar aktörer från både företag och offentlig sektor i regionen. Deltagande aktörer är:
- Agro Västmanland
- Almi Mälardalen
- Arboga kommun
- BENTELER Automotive Skultuna AB
- Bodycote Värmebehandling AB
- Car-O-Liner Group AB
- Certego
- Coompanion Västmanland
- Create Business Incubator Mälardalen AB
- Energikontoret I Mälardalen AB
- Hallstahammars kommun
- Kadesjös Ingenjörsbyrå AB
- Kanthal AB
- Köpings kommun
- Länsstyrelsen i Västmanlands län
- MITC Mälardalen Industrial Technology Center
- Mälardalens universitet
- Radscan AB
- Region Västmanland
- Sala Kommun
- Skinnskattebergs kommun
- Svealandstrafiken AB
- Uponor AB
- Västerås stad
- Återbygget Ekonomisk Förening
För dig som deltar i projektet
Aktuellt
Aktuella nyheter
Här hittar du aktuella nyheter om projektet Green Twin Kompetens >
Träffpunkt Hållbarhet
I Träffpunkt Hållbarhet diskuterar vi relevanta hållbarhetsfrågor för näringslivsutvecklingen i länet. Syftet är att utforska, inspireras och ta del av konkreta exempel på hur vi tillsammans kan utveckla vår förståelse för hållbarhetsfrågorna som drivkraft i näringslivsutvecklingen.
Aktiviteten genomförs i samarbete med projektet Green Twin Kompetens, som medfinansieras av Europeiska socialfonden (ESF). Aktiviteten räknas som en utbildningsinsats i projektet.
Håll utkik här för att inte missa nästa Träffpunkt Hållbarhet >
Inspirationsföreläsningar för dig som deltar i projektet
Inkluderande arbetsplats med Pernilla Alexandersson
En omtyckt föreläsare från tidigare projekt om hur vi kan arbeta med att synliggöra exkludering och verka för en inkludering på arbetsplatserna.
När? De tre korta föreläsningarna är inspelade. Du kan ta del av serien när du har tid, men senast den 30 januari 2025. Du anmäler dig här:
Anmälan inspirationsföreläsning - Inkluderande arbetsplats >
Extern föreläsning med möjlighet för en deltagare per organisation:
Horisontella principer – vad är det och hur ska vi jobba med det i projektet?
Vi som deltar i och driver ESF-finansierade projekt ska alltid arbeta för jämställdhet, inkludering och icke-diskriminering, de så kallade "horisontella principerna". I en lunchföreläsning om de horisontella principerna för ESF-projekt berättar jämställt.nu om hur dessa frågor gör oss mer professionella i vårt arbete och hur vi skapar innehåll som får alla att känna sig välkomna.
När? Den 22 januari 2025 kl. 12:00–12:45. Läs här för mer information och bokning:
https://jamstallt.se >
Hållbara medarbetare
Att fokusera på nuläge och omvärld handlar om att reflektera över hur din nuvarande arbetssituation och yttre faktorer påverkar dig i vardagen. Genom att förstå dina egna behov och hur omvärlden påverkar kan du bidra till att skapa en mer hållbar och balanserad arbetssituation för dig själv och dina kollegor.
När? Den 27 januari 2025, kl. 13:00–14:00. Digitalt via Zoom. Anmäl dig här:
Anmälan inspirationsföreläsning - Hållbara medarbetare! >
Hållbar förändringsledning
Många förändringsarbeten skapar onödig oro, stress och ineffektivitet. Många förändringar når heller inte dit du skulle önska. På föreläsningen går vi igenom 5 viktiga grundstenar inom förändringsledning som ger dig som chef möjlighet att skapa en stabil, hållbar och tydlig riktning, för både dig själv och dina medarbetare mot den förändring du/ni vill uppnå.
När? Den 29 januari 2025 kl. 11.00–12.00. Digitalt via Zoom. Anmäl dig här:
Anmälan inspirationsföreläsning - Hållbar förändringsledning! >
Forskning som gör skillnad med Svenska Miljöinstitutet
EU Green Deal sätter riktningen för hur Europa ska utvecklas mot en hållbar och klimatneutral ekonomi. En genomgång av syftet och relevant lagstiftning och frivilliga ramverk. Blir en inflygning till det som företagen behöver förstå och lira mot. Med exempel från konkreta kund- eller forskningsprojekt (exempel från IVLs verksamhet) kommer Maria Lidberg ge en översikt över EU Green Deal och relevant lagstiftning hur det berör olika typer av företag.
När? Den 14 februari 2025 kl. 09:00–10:00. Digitalt via Teams. Anmäl dig och dina kollegor här:
Anmälan inspirationsföreläsning - Forskning som gör skillnad! >
Grönt utan greenwashing – så kommunicerar du allt ditt företag gör utan att få skäll
En del av Träffpunkt Hållbarhet > den 4 mars! Att berätta vad du gör rätt hjälper också din kund att göra bra val. Men många företag tonar ner sina gröna ambitioner av rädsla för att bli anklagade för greenwashing. I den här föreläsningen får du tydliga förklaringar kring vad greenwashing är, konkreta tips på hur hållbar kommunikation ska byggas upp och konkreta exempel på företag som behärskar tekniken. Maria Soxbo är journalist och medgrundare till Klimatklubben, och berättar hur företag kan stärka sitt hållbara varumärke utan att tappa trovärdigheten.
När? Den 4 mars kl. 9:15–10.30. Föreläsningen är en del av Träffpunkt Hållbarhet som pågår kl. 9.00–11.00). Anmäl dig här:
Anmälan inspirationsföreläsning - Grönt utan greenwashing >
För dig som ska gå eller har gått en utbildning
I nedan hittar du information som är viktig för dig som ska gå eller har gått en utbildning.
OBS! Mer information kommer när utbildningarna startar. Håll utkik.