Målområde 2: Breddat näringsliv och ökad sysselsättning
I Västmanland är industrisektorn stark och en betydande del av länets sysselsatta arbetar i större industriföretag. Detta skapar bra förutsättningar för fortsatt tillväxt men det är inte bara inom industrin som jobb skapas. Vi behöver fler företag inom såväl tjänstesektorn som inom besöksnäringen och de kreativa näringarna samtidigt som de företag som redan finns ska få bästa möjliga förutsättningar för att fortsätta växa och utvecklas.
Pia Norstedt, Invest Västerås:
"Målområdet Ett breddat näringsliv och ökad sysselsättning ser vi som särskilt viktigt för att säkerställa länets attraktivitet och konkurrenskraft. Ett mer diversifierat näringsliv minskar sårbarheten och ökar sysselsättningen. Vi arbetar redan i dag målinriktat med etablering och investering, men en ökad samverkan i länet skulle ge oss ännu bättre förutsättningar för en hållbar och konkurrenskraftig tillväxt."
Öka diversifieringen i näringslivet
Vi behöver ett varierat näringsliv med företag i olika branscher. Det är en nödvändighet för stabilitet över konjunkturer och för att balansera omställningar i olika sektorer. Nya företag och utveckling av befintliga företag ger i förlängningen också ökad tillgång till företagstjänster och behov av ortstjänster, vilket skapar arbetstillfällen för fler grupper i samhället.
Prioriteringar delmål 4
- Främja utvecklingen av tjänsteföretag, exempelvis genom att höja förmågan att utveckla affärsmodeller som bygger på tjänstefiering eller nyttjande av digitaliseringens möjligheter.
- Främja utvecklingen av socialt företagande genom bland annat kunskapsspridning, affärsutveckling och affärssamarbeten med privat och offentlig sektor.
- Öka kunskapen om olika företagares villkor att starta och utveckla företag utifrån rådande attityder, exkluderande normer och värderingar.
Fler starka nya företag
Små företag i länet skapar arbetstillfällen och tillväxt och egenföretagande bidrar till egenförsörjning. Därför är det viktigt att en bredd av nya företag startas i hela länet och utvecklas med en hög överlevnadsgrad. Vi behöver jobba tillsammans för att skapa likvärdiga förutsättningar för entreprenörskap i hela länet.
Prioriteringar delmål 5
- Sprida och vid behov ta fram fungerande metoder som utvecklar elevers entreprenöriella förmåga, kunskap om och kontakt med näringslivet. Här ingår stöd till studerande i gymnasiet, Komvux, yrkeshögskolor och universitet som vill utforska företagarrollen eller starta företag. Även att involvera företag i skolan för att öka elevers intresse kring branscher och utbildningsbehov.
- Utveckla nyföretagarstödet i hela länet, särskilt inom tjänstesektorn och affärsidéer som bygger på hållbarhet eller digitalisering.
- Identifiera hinder för ökad överlevnadsgrad i nystartade företag i samverkan med bakgrund, kön, ålder, bransch, ort med mera. Därefter utforma stöd för högre överlevnadsgrad i företag med ekologist och socialt hållbara samt lönsamma affärsmodeller.
- Kartlägga behovet av ägarskiften och företagsförvärv och vid behov erbjuda relevant stöd.
En stark företagskultur och god service
Entreprenörer och företag ska bemötas likvärdigt och ha god tillgång till exempelvis affärsrådgivning och information om regelverk och stöd. Servicen till företagen och stöd för deras utveckling behöver stärkas i hela länet och på så sätt kan vi förbättra företagsklimatet i Västmanland.
Prioriteringar delmål 6
- Öka samverkan mellan länets kommuner gällande service till företag.
- Förbättra förutsättningarna för att redan etablerade företag att utvecklas och göra nya satsningar samt för nya företag att etablera sig i länet.
- Stärka kommunikationsinsatserna kring företagsklimat och företagande. Arbetet ska bredda normen av företag och företagare.
Så följer vi upp arbetet
Indikatorerna kopplat till det här målområdet visar bland annat hur många nya företag som startas i Västmanland och hur bärkraftiga de är. Vi tittar även på skillnader mellan olika grupper och branscher i samhället kopplat till hur många som har en sysselsättning.
Ta del av statistiken här
Nystartade företag per tusen invånare
Under 2021 startades drygt 1 600 nya företag i Västmanland. Det var ca 100 färre än året innan. Det motsvarar 10 nya företag per tusen invånare i länet i åldern 16-64 år. Motsvarande siffra för hela landet är 11,5 nya företag per tusen invånare. Gapet mellan riksgenomsnittet och Västmanlands nivå ökade därmed något. År 2022 startades det i Västmanland 12,8 nya företag per tusen män i åldern 16-64 år och 6,6 nya företag per tusen kvinnor åldern 16-64 år. Källa: Tillväxtanalys