
Projektfinansiering
Vi finansierar projekt som bidrar till hållbar utveckling och tillväxt i länet. Du som representerar en kommun, förening eller organisation som främjar näringslivet kan söka regionala projektmedel.
Region Västmanland kan medfinansiera projekt
Projektmedel är ett viktigt verktyg för hållbar regional utveckling och tillväxt. Dessa används till projekt som följer Regionala utvecklingsstrategin 2030 med särskilt fokus på näringslivets hållbara utveckling.
Region Västmanland kan finansiera projekt med maximalt 50 procent av de totala kostnaderna. Resterande behöver den som söker om projektmedel själv lägga in eller få finansierat från annat håll.
Vem kan söka?
Projektmedel är möjliga att söka för dig som representerar en kommun, förening eller organisation som främjar näringslivet i Västmanland. Fler organisationer kan gå ihop och söka ett samverkansprojekt.
För vad kan du söka?
Du kan söka finansiering för att genomföra ett projekt. Du kan också söka medel för förstudier. Insatserna kan variera utifrån inriktning samt länets eller målgruppernas behov. Mer om godkända projektkostnader kan du läsa om i denna bilaga, Vägledning till ansökan.pdf
När går det att söka?
Vi tar löpande emot ansökningar utan speciella ansökningstillfällen. Du behöver ha kontakt med oss i god tid innan du tänker söka om projektfinansiering, se kontaktinformation nedan.
Grundläggande förutsättningar
- En dialog har förts med Region Västmanlands näringslivsutvecklare innan ansökan lämnas in
- Projektet bidrar till hållbar tillväxt i Västmanland och har en nära koppling till näringslivet
- Projektet bidrar till hållbarhet och inkluderar jämställdhet, mångfald och miljö som potentialer för en hållbar utveckling
- En tydlig förändringslogik finns, läs mer nedan om hållbarhet
- Region Västmanlands finansiering är max 50 % och samtidigt rimlig i förhållande till projektägarens egna och andra finansiärers finansiering.
Hållbarhet
Projektets logik och hållbarhet
Projektet du vill genomföra ska bidra till förändring och utveckling. Förändringslogiken är en enkel modell som ska underlätta att planera, styra, följa upp och utvärdera projekt. Förändringslogiken gör det också enklare att integrera hållbarhetsaspekter i projektet. I modellen beskriver du:
- nuläge - hur det ser ut när ni startar
- börläge - vilken skillnad ni vill uppnå
- vilka insatser ni planerar att genomföra för att nå dit
När möjligt behövs förändringen beskrivas med data och statistik. Använd gärna dessa olika sidor för att hitta underlag:
- Statistik om Västmanland
- Statistikverktyg för länen i Östra Mellansverige
- Läget i länet
- Koladas hemsida
- Fakta om kvinnor och män (Länsstyrelsen)
- Alla mål i strategin för ett livskraftigt Västmanland (Västmanlands regionala utvecklingsstrategi 2030)
Mallen kan du ladda ner här: Förändringslogik för hållbarhetsaspekter.pdf
Hållbarhet
Det ingår i den regionala utvecklingsstrategin att främja ett livskraftigt Västmanland genom hållbar utveckling, och projekten vi finansierar har många olika möjligheter att bidra till detta. I din ansökan ska du beskriva på vilket sätt projektet kommer att använda de tre hållbarhetsaspekterna jämställdhet, mångfald/likabehandling och miljö i projektet. Minst två av dessa ska arbetas med i projektet.
- Jämställdhetsaspekten innebär att synliggöra kvinnors och mäns villkor, inom projektets inriktning, och hur projektet arbetar med att förändra omotiverade skillnader mellan kvinnor och män.
- Mångfaldsaspekten innebär att synliggöra olika gruppers villkor och förhållanden och att projektet arbetar med inkludering så att fler kan bidra med sina unika erfarenheter och kompetenser för ett samhälle där mångfald blir en gemensam tillgång.
- Miljöaspekten innebär att projektet både möter de miljöutmaningar som finns och att projektet i sig genomförs så energieffektivt och energisnålt som möjligt. Det gäller även om projektets huvudinriktning är annan än just miljö.
Filmen nedan förklarar förändringslogiken och hur du ska göra för att integrera hållbarhetsaspekterna i projektet.
På Tillväxtverkets webbplats finns mer att läsa om hållbarhet och bra frågeställningar om hållbarhet i projektet.
Hur går ansökan om projektmedel till?
Innan ansökan
Det finns ofta många frågetecken kring projektfinansiering och projektansökningar. Ta kontakt med oss tidigt – vi svarar på dina frågor och diskuterar projektet. Vid en första intresseförfrågan om projektfinansiering brukar vi be om en kort beskrivning av projektidén och hur projektet bidrar till både hållbarhet och länets utveckling. Det underlättar för alla parter att tidigt få en bild av projektidén och möjlighet till finansiering innan en ansökningsprocess startas.
Att ansöka
Ansökan om regionala projektmedel ska göras digitalt på Tillväxtverkets sida ”Min ansökan”. Innan ansökan skickas in måste en dialog ha förts med Region Västmanland, se kontaktuppgifter nedan. Innan ansökan går vi också igenom ansöknings- och beslutsprocessen med er på ett särskilt möte.
Ansök via Min ansökan
Vi har tagit fram en skriftlig vägledning för att hjälpa dig ansöka om regionala projektmedel och förstå vilka kostnader som är stödberättigande.
Bilagor
Till ansökan ska bilagor såsom förändringslogik, medfinansieringsintyg, underlag som styrker firmatecknare och samverkansavtal om ni är fler som kommer driva projektet bifogas. Bifoga även andra underlag som skapar bättre förståelse för behovet av projektet, om ni har sådana, till exempel förstudier, fakta, analyser eller rapporter.
Vad händer efter beslut om projektmedel?
Efter beslut skickas ett beslutsbrev till er som ansökt. Beviljade projekt följs upp med ett möte där vi tillsammans går igenom hur uppföljning och ansökan om utbetalning ska göras.
En ansökan om utbetalning innehåller lägesrapport och ekonomisk redovisning och skickas in digitalt i Min ansökan. Hur ofta detta ska göras framgår i beslutet. Vid dessa tidpunkter följer vi också upp projektet, vad som går bra och vad som är svårt och om det finns något vi kan stödja med.
Vi betalar ut beviljat stöd i efterskott, vilket betyder att ni under en tid behöver ligga ute med pengar själva. Det går att ansöka om förskott för att klara likviditeten.
Om ditt projekt också är finansierat av någon nationell aktör försöker vi synka tiderna för ansökan om utbetalning och mallarna för lägesrapporter med dessa. Vi behöver självklart ändå få in en ansökan om utbetalning från projektet för att kunna göra en utbetalning med våra projektmedel.
Läs mer i Vägledning till ansökan om hur du ansöker om utbetalning av beviljat projekt.
Hur bedöms och beslutas en projektansökan?
Ansökan om projektmedel bereds av en grupp medarbetare på Regionala utvecklingsfövaltningen inom Region Västmanland. Vi bedömer om projektet uppfyller grundläggande förutsättningar, regelverk och om projektet kommer främja hållbar utveckling och tillväxt i Västmanlands län utifrån kriterierna nedan.
Beslut om projektmedel fattas av regionstyrelsen eller regional utvecklingsdirektör. Efter beslut skickas ett beslutsbrev till er som ansökt. Beviljade ansökningar följs upp med ett möte där vi tillsammans går igenom beslutet, villkor, uppföljning av projektet och hur ansökan om utbetalning ska göras.
Bedömningskriterier:
Samarbete
- Kommun- och länsöverskridande insatser prioriteras. Minst tre kommuner i länet behöver nås av projektets insatser.
- Projektet innehåller samarbete mellan flera olika organisationer, inom eller utanför länet.
Hållbarhet - mångfald, jämställdhet, miljö
- Projektet använder jämställdhet, mångfald och miljö för att nå utveckling och tillväxt.
Målgruppsfokus
- Projektet har relevanta målgrupper, inklusive företag inom styrkeområden.
- Insatser baseras på behov hos projektets målgrupper, de är delaktiga i planeringen.
Strukturförändrande
- Projektet har potential för spridning och implementering av resultaten till ordinarie verksamhet efter projektets slut.
- Projektet har också medfinansiering från EU eller andra nationella medel.
Länets attraktivitet
- Projektet stärker bilden av Västmanland.
Regelverk
Regionala projektmedel är en finansiering som Näringsdepartementet fördelar till Tillväxtverket och vidare till de olika länen. Dessa medel kallas också 1:1 anslag eller tillväxtmedel.
Kopplat till projektmedel finns olika regelverk som projektet måste stämma överens med:
Regional utvecklingsstrategi 2030.pdf
Nationell strategi för hållbar regional utveckling i hela landet 2021–2030 (regeringen.se)
Förordning (2017:583) om regionalt tillväxtarbete
Förordning (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken
EU:s regionala strukturfondsprogram
Projektansökningarna ska också vara förenliga med EU:s regionala strukturfondsprogram för konkurrenskraft och sysselsättning, särskilt i de fall finansiering också kommer sökas från något av dessa program.
Kontakt

