EU:s fonder och program
Det övergripande målet för EU-stöd i Sverige är att bidra till smart och hållbar tillväxt för alla.
EU:s sektorsprogram
Sektorsprogrammen stödjer utvecklingen inom ett visst område eller till en viss sektor, till exempel kultur, miljö eller utbildning. Inom respektive program finns en pott pengar för hela EU som fördelas genom så kallade utlysningar. EU:s sektorsprogram är tematiskt inriktade på specifika områden och ger möjlighet till samarbete med aktörer från hela EU. Det finns en rad olika sektorsprogram och medel söks i konkurrens med andra aktörer från hela Europa. Under programperioden 2014-2020 delas sektorsprogrammen in i tio olika grupper (paraplyprogram). Det tionde programmet är ett omfattande program och kan innehålla flera delar av de andra nio programmen. SKR (Sveriges kommuner och regioner) har samlat de flesta av EU:s sektorsprogram som är relevanta för kommuner och regioner. De stödjer utvecklingen inom ett visst område eller till en viss sektor.
EU:s struktur- och investeringsfonder
Struktur- och investeringsfonderna, de så kallade ESI-fonderna, ska användas för att skapa hållbar tillväxt och minska de ekonomiska och sociala skillnaderna i Europa. Medel inom ESI-fonderna är fördelat geografiskt - nationellt, interregionalt, regionalt och lokalt. Europeiska regionala utvecklingsfonden Europeiska regionala utvecklingsfonden finansierar insatser inom infrastruktur, sysselsättning samt lokal och regional utveckling. I Sverige finns ett nationellt och åtta regionala program. Tillväxtverket är förvaltande myndighet för programmet.
Europeiskt territoriellt samarbete
Interreg Europeiskt territoriellt samarbete ger stöd till gränsöverskridande och interregionala samarbetsprojekt. Sverige deltar i 13 Interreg-program. Tillväxtverket har en webbplats som samlar alla program där Sverige deltar.
Europeiska socialfonden
Europeiska socialfonden ger stöd till insatser för kompetensutveckling, sysselsättning och integration på arbetsmarknaden. Socialfonden består av ett nationellt program och åtta regionala handlingsplaner. Svenska ESF-rådet är förvaltande myndighet för programmet.
Landsbygdsprogrammet
Landsbygdsprogrammet finansierar insatser för att utveckla landsbygden med fokus på miljö, hållbar utveckling och innovation. Jordbruksverket är förvaltande myndighet för programmet. Hos Länsstyrelsen kan du söka stöd.
Havs- och fiskeriprogrammet
Havs- och fiskeriprogrammet finansierar insatser som dels bidrar till ett miljömässigt, socialt och hållbart fiske, dels genomför en del av den integrerade havspolitiken och olika EU-miljödirektiv. Jordbruksverket är förvaltande myndighet för programmet.
Leader - lokalt ledd utveckling
Leader är en metod för samverkan mellan offentliga, ideella och privata aktörer inom ett bestämt område, så kallat leaderområde. Målet är att skapa attraktiva områden med konkurrenskraftig verksamhet utifrån lokala initiativ och förutsättningar. Leader kan användas för olika typer av projekt inom de fyra ESI-fonderna. Jordbruksverket samordnar och ansvarar för förvaltningen.