Projektfinansiering
Har du en projektidé som kan bidra till hållbar utveckling och tillväxt i länet och behöver finansiering? Här kan du läsa mer om projektmedel och hur du gör för att ansöka.
Finansiering till utvecklingsprojekt
Med projektmedel kan Region Västmanland medfinansiera utvecklingsprojekt, det vill säga projekt som bidrar till hållbar utveckling och tillväxt i länet. Ett utvecklingsprojekt ska ligga i linje med den Regionala utvecklingsstrategin 2030, med särskilt fokus på målområdet Ett nyskapande Västmanland genom hållbar tillväxt. Målområdet beskrivs mer konkret i Affärsplan Västmanland 2030 och Kompetensplan Västmanland 2030, du hittar dessa under ”Läs mer” längre ner på sidan.
Välkommen att kontakta oss om du har en projektidé!
Vem kan söka?
Projektmedel är möjliga att söka för dig som representerar en kommun, förening eller organisation som främjar näringslivet i Västmanland. Flera organisationer kan gå ihop och söka ett samverkansprojekt.
Enskilda företag kan inte söka projektmedel, däremot företagsstöd. Det kan du läsa om på vår sida om Företagssstöd.
För vad kan du söka?
Du kan söka finansiering för att genomföra förstudier eller ett utvecklingsprojekt. Insatserna kan variera utifrån inriktning samt länets eller målgruppernas behov. Du kan läsa mer om godkända projektkostnader i Vägledning till ansökan om projektmedel (under ”Läs mer”).
Hur mycket projektmedel kan du söka?
Det finns ingen given summa, utan beror på vad projektet ska göra och åstadkomma. Vi ser dock helst inte att projektmedel söks för mindre än 200 000 kronor.
Region Västmanland kan medfinansiera projekt med maximalt 50 procent av de totala kostnaderna. Resterande del behöver finansieras på annat sätt.
När går det att ansöka?
Vi tar löpande emot ansökningar under hela året. Men innan du skickar in en skarp ansökan till oss behöver vi diskutera din projektidé och din projektbudget. Kontakta oss så berättar vi mer.
Hur bedöms och beslutas en projektansökan?
Ansökan om projektmedel bereds av en grupp medarbetare på Regionala utvecklingsfövaltningen inom Region Västmanland. Vi bedömer om projektet uppfyller grundläggande förutsättningar, regelverk och om projektet kommer främja hållbar utveckling och tillväxt i Västmanlands län utifrån kriterierna nedan.
Beslut om projektmedel fattas av regionala utvecklingsnämnden eller av regional utvecklingsdirektör. Efter beslut skickas ett beslutsbrev till er som ansökt. Beviljade ansökningar följs upp med ett möte där vi tillsammans går igenom beslut, villkor, uppföljning av projektet samt hur ansökan om utbetalning ska göras.
När du kontaktar oss med en projektidé har vi en dialog om hur projektet kan stärkas utifrån krav och kvalitetskriterier nedan.
Krav som behöver uppfyllas:
- Projektet bidrar till Affärsplan Västmanland 2030 eller Kompetensplan Västmanland 2030.
- Projektet bidrar till en hållbar tillväxt utifrån perspektiven ekonomi, miljö och social hållbarhet (främst integration/mångfald och jämställdhet), antingen genom att öka den positiva eller minska den negativa hållbarheten inom projektets område.
- Projektet har en röd tråd (förändringslogik), från nuläge och målgrupper till aktiviteter och projektmål, mål som är uppföljningsbara.
- Projektsökande är en juridisk person och projektet behöver maximalt 50 procent finansiering från projektmedel som inte går till ordinarie verksamhet.
Kvalitetskriterier
Kvalitetskriterierna är meriterande och ökar möjligheten till finansiering. Ett projekt kan vara starkare inom vissa kriterier än andra, varför en helhetsbedömning görs.
- Projektmedel söks helst för mer än 200 000 kronor och gärna med finansiering från någon av EU:s strukturfonder.
- Samarbete: Projektet samverkar med andra aktörer som bidrar till projektets genomförande och utvecklingen i hela länet.
- Helhetssyn: Projektet kompletterar andra satsningar i länet, gärna med koppling till länets utpekade styrkeområden automation, energi, järnväg samt välfärd och hälsa. Det finns också en plan för hur resultaten tas vidare efter projektets slut.
- Entreprenörsdrivet: Projektet har ett utforskande arbetssätt och testar nya lösningar i mindre skala alternativt med förstudier, eller bygger vidare på utforskade problem/möjligheter.
- Inkluderande: För ett breddat inflytande och utveckling inom projektets område inkluderas en bredd av företag och företagare, kvinnor och män oavsett etnisk bakgrund, ålder, bransch, geografiskt läge, förutsättningar med mera.
- Samhällsansvar: Projektet hanterar aktuella samhällsutmaningar och bidrar på ett relevant sätt till hållbarhet och Agenda 2030. Dessa uttrycks bland annat i Affärsplan Västmanland 2030, Kompetensplan Västmanland 2030 eller de EU- eller nationella program som medfinansieras.
Etik
Projektmedel beviljas inte till produktion eller försäljning av pornografi, kontroversiella vapen, fossila bränslen eller spel om pengar. Generellt sett stöds inte heller produktion eller försäljning av tobak eller alkoholvaror, men kan prövas vid behov. Självklart ska risken att stödja verksamheter som bedriver ekonomisk brottslighet minimeras.
Vad är viktigt att tänka på?
Det är viktigt att du kontaktar Region Västmanlands näringslivsutvecklare innan du tänker ansöka om projektmedel. Då kan vi ha en dialog om projektet och ge stöd i bland annat förändringslogiken och hållbarhet.
Beskriv utmaningen
Projektet behöver bygga på en relevant och aktuell nulägesbeskrivning om den utmaning som ska förändras. Använd om möjligt data och statistik och ta gärna hjälp av nedanstående sidor för att hitta underlag.
- Statistik kopplat till Affärsplan Västmanland 2030 (se statistik på respektive målområde)
- Västmanlands utbildnings- och arbetsmarknadsprognoser (app.powerbi.com)
- Koladas hemsida (www.kolada.se)
- Statistikverktyg för länen i Östra Mellansverige (app.powerbi.com)
- Alla mål i strategin för ett livskraftigt Västmanland (Västmanlands regionala utvecklingsstrategi 2030)
Förändringslogik
Det är viktigt att projektet bidrar till en hållbar utveckling i länet. Förändringslogiken underlättar att planera, styra och följa upp ett projekt. Förändringslogiken gör det också enklare att integrera hållbarhetsaspekter i projektet. Projektansökan ska beskriva:
- nuläge - hur det ser ut när ni startar, vad utmaningen är idag
- börläge - vilken förflyttning ni vill uppnå
- vilka insatser ni planerar att genomföra för att nå till ett börläge
Hållbarhet
Projekt har många olika möjligheter att bidra till hållbarhet. I din ansökan ska du beskriva på vilket sätt projektet kommer att arbeta med hållbarhet.
Inom social hållbarhet används minst av dessa:
- Jämställdhetsaspekten innebär att synliggöra kvinnors och mäns villkor, inom projektets inriktning, och hur projektet arbetar med att förändra omotiverade skillnader mellan kvinnor och män.
- Mångfaldsaspekten innebär att synliggöra olika gruppers villkor och förhållanden och att projektet arbetar med inkludering så att fler kan bidra med sina unika erfarenheter och kompetenser för ett samhälle där mångfald blir en gemensam tillgång.
Miljöaspekten är bredare. Projektet behöver både arbeta med de miljöutmaningar som finns och med att projektet i sig genomförs så energieffektivt som möjligt. Det gäller även om projektets huvudinriktning är en annan än just miljö.
Filmen nedan förklarar förändringslogiken och hur du ska göra för att integrera hållbarhetsaspekterna i projektet.
Hur går ansökan om projektmedel till?
Innan ansökan
Det finns ofta många frågetecken kring projektfinansiering. Ta kontakt med oss tidigt – vi svarar på dina frågor och diskuterar projektet. Vid en första intresseförfrågan om projektfinansiering vill vi se en kort beskrivning av projektidén. Det underlättar för alla parter att tidigt få en bild av projektidén och möjlighet till finansiering innan en ansökningsprocess startas.
Fyll i mallen Projekskiss Regionala projektmedel längre ner på sidan (under ”Läs mer”). Det går också bra att använda en egen mall för att beskriva projektidén. Kontakta oss sedan!
Att ansöka
Ansökan om regionala projektmedel ska göras digitalt på Tillväxtverkets sida Min ansökan (www.minansokan.se).
Vi har tagit fram en skriftlig vägledning för att hjälpa dig ansöka om regionala projektmedel och förstå vilka kostnader som är stödberättigande. Läs mer nedan i Vägledning till ansökan om projektmedel (under ”Läs mer”).
Vad händer efter beslut om projektmedel?
Efter beslut skickas ett beslutsbrev till er som ansökt. Beviljade projekt följs upp med ett möte där vi tillsammans går igenom hur uppföljning och ansökan om utbetalning ska göras.
En ansökan om utbetalning innehåller lägesrapport och ekonomisk redovisning och skickas in digitalt i Min ansökan (www.minansokan.se). Hur ofta detta ska göras framgår i beslutet. Vid dessa tidpunkter följer vi också upp projektet, vad som går bra, vad som är svårt och om det finns något vi kan stödja med.
Vi betalar ut beviljat stöd i efterskott, vilket betyder att ni under en tid behöver ligga ute med pengar själva. Det går att ansöka om förskott för att klara likviditeten.
Regelverk
Regionala projektmedel är en finansiering från regeringen. De kallas också 1:1 anslag eller tillväxtmedel. Kopplat till projektmedel finns olika regelverk och styrdokument:
- Förordning (2017:583) om regionalt tillväxtarbete (www.riksdagen.se)
- Förordning (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken (www.riksdagen.se)
- Regional utvecklingsstrategi 2030
- Nationell strategi för hållbar regional utveckling i hela landet 2021–2030 (regeringen.se)
EU:s regionala strukturfondsprogram
Projektansökningarna ska också vara förenliga med EU:s regionala strukturfondsprogram för konkurrenskraft och sysselsättning, särskilt i de fall finansiering också kommer sökas från något av dessa program: