Till innehåll
Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Är du utbildad inom vård utanför EU och EES?

Du som är utbildad utanför EU och EES och vill jobba i hälso- och sjukvården i Sverige behöver legitimation för vissa yrken. Totalt finns det 22 yrken som är reglerade och som kräver legitimation. Det är Socialstyrelsen som utfärdar svensk legitimation.

Det finns tre vägar till svensk legitimation för dig som har medicinsk utbildning från ett land utanför EU och EES:

  1. via svensk examen (information om hur du ansöker och vad som krävs för att bli antagen finns på antagning.se och studera.nu)
  2. via kompletterande utbildning (anordnas för vissa yrken), läs mer via socialstyrelsen.se för det yrke som är aktuellt för dig.
  3. via Socialstyrelsen, läs mer nedan.

Om du väljer att gå via Socialstyrelsen behöver du göra följande för att få legitimation:

  1. få din utbildning granskad
  2. lära dig svenska
  3. göra kunskapsprov
  4. gå en kurs i svenska författningar
  5. göra praktisk tjänstgöring.

På socialstyrelsen.se kan du läsa mer om vad som krävs för att få svensk legitimation för just ditt yrke.

Om du redan har svensk yrkeslegitimation, eller söker arbete som inte kräver svensk legitimation, är du välkommen att söka våra lediga tjänster i vår jobbdatabas.

Om du idag inte har en svensk yrkeslegitimation men är intresserad av en anställning inom Region Västmanland rekommenderar vi dig att så snart som möjligt skicka dina handlingar till Socialstyrelsen som granskar din utbildning och beslutar om hur du kan gå vidare. När du väl har beslut från Socialstyrelsen vill vi underlätta för dig som är utbildad inom hälso- och sjukvård utanför EU och EES att få svensk legitimation för att arbeta i vården. Vi undersöker i första hand möjligheten att erbjuda språkpraktik och/eller tjänstgöring. Du är välkommen att anmäla intresse till oss, en förutsättning är att Socialstyrelsen granskat din utbildning och har fattat beslut. Du bifogar ditt beslut i din ansökan till oss.

 Välkommen att anmäla ditt intresse via länken här

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om våra kakor