Validera mera: Hur hänger framtidens lärande och innovation ihop med kompetensförsörjning?
Den 17 november samlades bland annat rektorer, rekryterare, kommunpolitiker, regionpolitiker, branschorganisationer samt anställda inom myndighet och regioner i Nyköping för att delta på den regionala konferensen Validera mera.
Den 17 november arrangerades en heldagskonferens, Validera mera, av projektet Regionala strukturer för validering i Östra Mellansverige, med delregionalt fokus på Region Sörmland. Konferensen hade ett tydligt mål i sikte: Att öka deltagarnas kunskaper om validering som verktyg för kompetensförsörjning. Budskapet, att validering kommer få större betydelse i framtiden med hjälp av både traditionella och nya innovativa verktyg, var solklart – men hur hänger det egentligen ihop med kompetensförsörjning?
Svaret på frågan berördes av ett gäng spännande talare, som bjudits in för att dela med sig av sina goda exempel och inspiration för framtida insatser. Under dagen fick deltagarna även mingla på ett utställningsområde. Där fick de chansen att träffa olika yrkesverksamma inom kompetensförsörjning.
Dagen gav ett tillfälle att nätverka och skapa nya kontakter som uppskattades av alla på plats, säger delprojektledare Anna Hedeklint.
Vi kan tydligt se ett behov av att samverka kring validering för att vi ska kunna rusta oss inför framtidens kompetensbehov. Föreläsarna under konferensen gav goda inblickar i pågående kompetenshöjande insatser både i Sörmland, Östra Mellansverige och även i Europa, säger delprojektledare Jessica Gustafsson.
Bland konferensens alla föreläsare delades bland annat goda exempel på samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommun. Jesper Schönbeck, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen, berättade om den pilot som påbörjats med Eskilstuna kommun. Piloten är ett samarbete mellan vuxenutbildningen och Arbetsförmedlingen, vilket gör det möjligt att samverka kring validering av individer efter kartläggning.
Vidare berättades det om hur validering kan användas av företag. Tomas Orrung, Almi Sörmland, beskrev hur de kan stödja mindre och medelstora företag med kartläggning av framtida rekryteringsbehov. Där använder Almi kartläggning som ett valideringsverktyg av företagets personal, som ett stöd för hur man kan validera kompetens inför framtiden.
Vilken dag vi haft tillsammans! Det är så roligt att vi skapade ett utrymme för yrkesverksamma att mötas över organisationsgränserna. Det blev tydligt att möjligheten att träffas är en förutsättning för att kunna skapa nya idéer och innovativa lösningar, säger Jessica Gustafsson och Anna Hedeklint.
Vill du veta mer om konferensen och dess effekter?
Varmt välkommen att kontakta delprojektledarna från Region Sörmland som arrangerade konferensen.
Jessica Gustafsson, delprojektledare Region Sörmland >
Anna Hedeklint, delprojektledare Region Sörmland >
Validering – en del av lösningen för kompetensförsörjning
Läs mer om agendan för dagen här
Dagens program
- 9.00 - 9.15 - Välkomna.
- 9.15 - 10.00 - Hur skapar vi samsyn kring kunskap och kompetens genom validering. David Lundgren, regional utvecklingsstrateg inom validering.
- 10.00 - 10.20 - Fika och mingel med utställare.
- 10.20 - 11.10 - Valideringspotential inom industrin och var hittar vi den dolda kompetensen i branschen.
Styrbjörn Holmberg, analytiker Strategi och analys i Region Sörmland och Jesper Schönbäck, företagsrådgivare Arbetsförmedlingen Sörmland.
- 11.10 - 12.00 - Hur tar Mälardalens universitet tillvara på reell kompetens vid antagning och framtidens arbetsmarknad inom industrin.
- Svante Sundqvist och Susanne Rönnemark Nording, båda projektledare för Akademin för innovation, design och teknik från Mälardalens universitet.
- 12.00 - 13.00 - Lunch och mingel.
- 13.00 - 13.30 - Validering i ett internationellt sammanhang - möjligheter inom Erasmus+ och EPALE.
- Jim Haney och Lisa Bergström, Universitets-och högskolerådet.
- 13.30 - 14.10 - Almis roll i samverkansprojekt mellan bransch och utbildning för att få rätt kompetens på rätt plats.
- Tomas Orrung, chef Almi Sörmland.
- 14.10 - 14.40 - Vilka möjligheter finns det med YH-Flex?
- Svante Sandell och Marcus Karlsson, utredare Myndigheten för yrkeshögskolan.
- 14.40 - 15.00 Fika och mingel.
- 15.00 - 15.45 - Hur används ny teknik som stöd för validering i Svensk skogsvalidering?
- Mats Westerberg, Vericate arbetar på uppdrag av SYN-Skogsbrukets yrkesnämnd.
- 15.45 - 16.00 Avslutning.
- Katarina Bergkvist Näringsliv och arbetsmarknad Region Sörmland, Hållbar Regional Utveckling.
- Utställare:
- Nordisk valideringsforum
- EDTECH Flen
- Teknikcollege
- EPALE/Erasmus+
- Modda Sörmland