Om du vaknar imorgon och vill byta jobb eller bransch, har du då papper på all din kompetens?
Den 4 september ägde Region Östergötlands Valideringskonferens rum i Linköping, en delregional aktivitet i projektet Regionala strukturer för validering i Östra Mellansverige. Huvudtemat för dagen var såklart valideringsfrågan, men även andra nyckelkomponenter för kompetensförsörjningen i stort.
Hur många av dagens konferensbesökare arbetade med vad de faktiskt utbildat sig till en gång i tiden? När den frågan ställdes, var det inte många händer i luften. Att växla jobb en eller flera gånger under karriären är inte längre ovanligt, och vi tar med oss färdigheter och nytt kunnande hela tiden.
Men hur synliggör vi då på bästa sätt allt som vi faktiskt kan, utöver vår formella kompetens? Att kunna kartlägga, identifiera och verifiera informella kunskaper genom validering borde kunna nyttjas i större utsträckning, särskilt när många kunskaper är överförbara till flera typer av jobb och när vi har brist på arbetskraft i allt fler branscher. Att vi alla generellt kan mer än vad vi har på papper blev snabbt synligt i rummet och därför ser projektgruppen stor potential i att arbeta med validering som ett kraftfullt verktyg. Vi behöver dock skapa ännu fler förutsättningar för alla att kunna valideras.
För att sätta validering i sitt perspektiv inom ramen för kompetensförsörjningen lyftes under dagen också andra viktiga pusselbitar, som vägledning, tidig talangattraktion, livslångt lärande och ständig kompetensutveckling – samt rekryteringsperspektivet och hur viktig synen på kompetens är. Vilka kunskaper och färdigheter behöver vi faktiskt för att kunna utföra ett arbete? Åhörarna fick i dialoger diskutera så kallade kritiska kompetenser. Det satte genast i gång en hel del tankeverksamhet.
Men hur gör vi då?
En central fråga som projektet Regionala strukturer för validering i Östra Mellansverige kontinuerligt har arbetat med är hur validering kan bli mer lönsamt, tillgängligt och användbart än det är idag.
"Det finns många färdiga valideringsmodeller, men det finns också hinder som försvårar användandet av dem", menar delprojektledare Annelie Iggström.
"Det vi ser i våra samtal med utförare är att det till exempel saknas ekonomiska incitament att förkorta elevers studier utan att förlora på det, och det kräver tid och arbete att få till ett strukturerat arbetssätt kring hela processen. Vi ska komma ihåg att validering oftast också kräver kompletterande utbildning, vilket behöver vara individuellt och flexibelt för att helt passa varje elev eller validand – inte helt lätt att få till i det reguljära utbildningssystemet. Små och medelstora företag har inte heller alltid resurser för att arbeta strategiskt med sin långsiktiga kompetensförsörjning, och behöver ofta stöd med kartläggning och inventering av sina kompetensbehov. Där behöver vi hitta stödstrukturer som kan hjälpa till i större utsträckning", fortsätter Annelie Iggström.
Piloten om spelmetodik och VR-miljöer vid praktisk validering
Bland inslagen under konferensen fanns också den pilot som undersökt hur spelmetodik och VR-miljöer kan vara hjälpmedel vid praktisk validering.
"Vi behöver skapa förutsättningar som främjar validering för fler individer, så att inte språkbrister, funktionsnedsättningar eller avsaknad av metodrum, utrustning eller handledare sätter stopp för processerna, och det undersöker vi nu med hjälp av ny teknik", menar Annelie Iggström.
Studien om samhällsekonomiska vinster med validering
Studien kring samhällsekonomiska vinster med validering presenterades också och väckte stort intresse bland deltagarna. Studien visar att när validering fungerar på ett organisatoriskt och strukturerat sätt, finns det faktiskt besparingar och ekonomiska vinster att göra i kronor och ören – både för individ, utbildare, arbetsgivare och samhället i stort. Även intressanta fynd som ökad medarbetarnöjdhet och minskade arbetsplatsolyckor har visat sig vara faktorer som följer med vid kompetenskartläggning och strategiskt kompetensförsörjningsarbete ute på företag.
Rapporten hittar du här, på projektwebben
Nya insikter om AI på arbetsplatsen
En annan spännande punkt på agendan behandlade arbetsplatsernas möjligheter med AI. Ska AI ta våra jobb, eller kommer vi att kunna arbeta mer effektivt och kvalitetsmedvetet med hjälp av AI-kollegor på kontoret? Det gav dagen också nya insikter om när exempel på AI-kollegor och hela AI-team med olika stödfunktioner visades upp. Framtiden med AI har bara börjat och arbetsmarknaden kommer att förändras. Det kan vi vara säkra på.
Läs mer om och se fler bilder från konferensen här, på Linkedin:
Regional utveckling - Region Östergötland
Resultatkonferens den 22 oktober
Om du missade Region Östergötlands Valideringskonferens, har du en chans att ta del av ÖMS gemensamma digitala resultatkonferens den 22 oktober. Där kommer delar av projektresultaten att redovisas och diskuteras tillsammans med nya inbjudna gäster.
Mer information och anmälan hittar du här
Validering – en del av lösningen för kompetensförsörjning
Har du frågor om projektet eller konferensens innehåll? Tveka inte att kontakta Annelie Iggström, delprojektledare i Region Östergötland.