Nätverksträff nr 2 om validering inom vård- och omsorgsbranschen: "Tänk på helheten när ni planerar för en validering"
Regionala strukturer för validering i Östra Mellansverige bjöd, tillsammans med Vård- och omsorgscollege, in till en andra nätverksträff om validering inom vård- och omsorgsbranschen. Här diskuterades struktur och organisering av validering.
Den 14 september höll projektet Regionala strukturer för validering i Östra Mellansverige tillsammans med Vård- och omsorgscollege äntligen nätverksseriens andra och efterlängtade nätverksträff. Nätverksserien, som är riktad till de som på olika sätt jobbar med kompetensförsörjning inom vård- och omsorgsbranschen, hade denna gång i syfte att diskutera strukturering och organisering av validering. Dessa frågor togs nämligen upp som viktiga på vårens kickoff. Eventet gästades av Maria Dejevik, verksamhetsutvecklare på Vård- och omsorgscollege, som pratade om kompletterande utbildning i samband med validering. Sedan var även Elisabeth Östlund, utbildningsledare på Örebro kommun och Tarja Kauppinen, enhetschef LSS Örebro kommun med och berättade om deras arbete med valideringsarbetsplatser.
Under träffen tryckte Maria på vikten av att jobba med ett helhetsperspektiv när man planerar kompletterande utbildning i samband med validering. Hon tryckte på att hela processen behöver vara både planerad och genomtänkt innan man påbörjar valideringen. Annars är risken att valideringen inte kommer bli framgångsrik, utan snarare mer tidskrävande än nödvändigt.
"Tänk på helheten. Planera inte validering och kompletterande studier var för sig, utan ha upplägget för de kompletterande studierna klart, så att de kan skräddarsys utifrån resultatet från valideringen", säger Maria Dejevik, verksamhetsutvecklare, Vård- och omsorgscollege.
Under träffen fick deltagarna även diskutera i slumpvalda grupper, dels vad de tänkte om informationen från träffen, dels hur de själva kunde använda lärdomar från den till sitt eget arbete med validering. Deltagarna uttryckte att det var givande att ta del av träffen, men att de också såg ett behov att fördjupa sig ytterligare i frågorna samt få veta mer från exempelvis valideringsarbetsplatserna. I slutet av träffen fick deltagarna återigen besvara några korta frågor om vad de ville veta mer om inför nästa nätverksträff. Där framkom bland annat att deltagarna gärna tar del av fler konkreta exempel på hur de kan jobba framgångsrikt med validering.
"Vi är så glada att så många deltog även på vår andra träff och att det fanns ett stort engagemang i frågorna, diskussionerna och inte minst i presentationerna. Vi uppskattar verkligen det underlag som deltagarna ger oss för att bygga vidare på till kommande nätverksträffar. Utifrån det vi kan skapa fler givande träffar", säger Karin Lantz, huvudprojektledare för Regionala strukturer för validering i Östra Mellansverige, Region Västmanland.