Kvalitetspris för hudcancerkoll, benskörhet och äldres psykiska hälsa
Tidig upptäckt av hudcancer, stöd till bättre psykisk hälsa på äldreboende, samt utbildning om benskörhet. De tre projekten belönades vid årets upplaga av kvalitetsdagen för den samlade offentliga och privata primärvården i Västmanland.
Det finns en enorm kreativitet och vilja att utveckla sina verksamheter för att ge patienterna så god vård som möjligt. Innovation och förnyelse löper som en röd tråd genom alla utvecklingsprojekt, säger Helena Lagerlöf, enhetschef, Vårduppdrag Västmanland, Region Västmanland.
Prestera mätbara och värdeskapande resultat över tid
Kvalitetsdagen arrangeras av Vårduppdrag Västmanland och Lokalt primärvårdsråd och är en årlig händelse för regiondrivna och privatdrivna vårdcentraler med presentation av många kvalitetsarbeten –varav vissa blir nominerade med chans att vinna kvalitetspriset som delas ut vid kvalitetsdagen efterföljande år. Detta för att de som vinner ska kunna prestera mätbara och värdeskapande resultat över tid, men också visa att resultaten inte är begränsade till den egna enheten utan även skulle vara möjliga att tillämpa på andra vårdcentraler.
Utvecklingsstipendiet visar att det finns all anledning att vara mycket stolt över den västmanländska primärvården som alltid jobbar framåt för att skapa så bra vård som möjligt för länsinvånarna, säger Lina Eriksson (L), regionråd med ansvar för primärvård.
Ullvi-Tuna Närvården, Citypraktiken och Läkargruppen
Följande vann primärvårdens kvalitetspris 2024, vilket omfattar 30 000 kronor per vinnare samt diplom:
-
Ullvi-Tuna Närvården, Köping. Psykisk ohälsa hos äldre på särskilda boenden (SÄBO). Personalen på det särskilda boendet Nygården har utbildats i att möta de psykosociala behoven hos de äldre, till exempel om förhållningsätt vid bemötande av personer med personlighetsstörningar. Från prismotiveringen: ”Genom ett brett angreppssätt har projektet inkluderat individuella samtal, handledning och utbildning, riktade till personal och patienter. Projektet har belyst vikten av att även boende på SÄBO vid behov får tillgång till samtalskontakt.”
-
Citypraktiken, Västerås. Osteoporosskola – en integrerad del av vårdcentralens verksamhet. Sedan starten har 44 patienter utbildats, med en medelålder på 74 år. Skolan har gett dem ökad kunskap om osteoporos (benskörhet), samt om medicinering och fysisk aktivitet med anledning av sjukdomen. Deltagarna har fått positiva hälsoresultat samtidigt som vårdcentralen förbättrat sin efterlevnad av nationella riktlinjer för osteoporos. Från prismotiveringen: ”Ansvarig för projektet gör regelbundet uppdateringar av osteoporosskolan, samt har frikostigt delat med sig av sina kunskaper i olika forum med möjlighet till spridning mellan vårdcentralerna."
-
Läkargruppen, Västerås. Prevention och tidig upptäckt av hudcancer. Vårdcentralen har infört en så kallad prickmottagning, öppen en halv dag i veckan, där patienter utbildas i egen hudkontroll. Genom satsningen har även läkare och övrig vårdpersonal kunnat höja sin kompetens i hudfrågor. Sammantaget har antalet onödiga vävnadsprovtagningar sjunkit –vilket minskat både kostnader och biverkningar. Därutöver har antalet remisser till hudmottagningen minskat med drygt 11 procent. Från prismotiveringen: ”Projektet är integrerat i ordinarie verksamhet och genom spridning till fler vårdcentraler kan det bidra ytterligare i omställningen mot Nära vård.”
För mer information:
Helena Lagerlöf, enhetschef, Vårduppdrag Västmanland
Telefon: 076-496 91 02
Från vänster: Maria Martinsson, verksamhetschef Vårduppdrag, Ghena Shabana, specialist i allmänmedicin, Läkargruppen, Matilda Hellström, fysioterapeut, Citypraktiken, Eva Rosendal, kurator, Ullvi-Tuna Närvården, och Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Foto: Sara Hård af Segerstad, Citypraktiken
FAKTA:
Vårduppdrag Västmanland är regionens beställarorganisation för både privatdriven och regiondriven primärvård. Lokalt Primärvårdsråd (LPR) beviljar ansökningar om ersättning för kvalitetsprojekt och utser vinnare av kvalitetspriser. Lokalt Primärvårdsråd består av tjänstepersoner från Vårduppdrag samt representanter från vårdcentralerna.