Nyheter 2024

• Regionen först i Sverige med att anställa studentsjuksköterskor

Medicinkliniken på sjukhuset i Västerås var först i Sverige med att anställa så kallade studentsjuksköterskor. En möjlighet för sjuksköterskestudenter att utvecklas i sitt blivande yrke. Medicinkliniken har idag 19 anställda studentsjuksköterskor och efterfrågan är stor.

• Ny vårdpeng: Möjligt få mer än ett hälsotillstånd bedömt vid vårdbesök

Nu kan man få mer än ett hälsotillstånd bedömt vid ett och samma vårdcentralsbesök – i stället för att behöva boka in ytterligare besök. Ett nytt ersättningssystem från och med 1 januari 2024 fokuserar på vårdbehov före besök. Och extra mycket satsas på dem över 75 år.

• Kraftig ökning av TBE – vaccin är bästa skyddet

Antalet fall av det fästingburna TBE-viruset har ökat kraftigt de senaste åren. De flesta som drabbas får lindriga besvär, men man kan också bli svårt sjuk. Alla som vistas i områden där TBE finns bör vaccinera sig och barn vaccinerar sig avgiftsfritt. Nu är det bra tid att boka vaccinering.