Kraftig ökning av multiresistent bakterie
Hittills i år har smittskyddet i Västmanland konstaterat 14 fall av den multiresistenta bakterien ESBLcarba – jämfört med endast enstaka fall tidigare år. Eftersom antibiotikaresistensen i bakterien är mycket kraftig hotas därmed en av de sista försvarslinjerna mot allvarliga infektioner.
ESBLcarba gör även sjukvårdens starkaste antibiotika verkningslös i alla, eller i de flesta fall. I stället måste man använda specialpreparat som ofta har sämre effekt, vilket innebär obehag för patienten, längre vårdtid och högre kostnader.
Det värsta scenariot, om den här typen av bakterier sprids, är att det blir svårt att genomföra många viktiga eller livräddande operationer på grund av antibiotikaresistens. Därför är det av stor betydelse att inte använda antibiotika i onödan, och så långt det är möjligt undvika sjukvård utomlands. Och har man vårdats utomlands är det viktigt att meddela det vid kontakt med sjukvården hemma, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Öka tillgången till enkelrum
Med tanke på att resistenta bakterier blir allt vanligare i omvärlden så kommer smittan att upptäckas i vården av och till. Nu senast är det sjukhusen i Västerås och Köping som drabbats, Kirurgavdelning 8 respektive Medicinavdelning 2, med sammanlagt fyra konstaterade fall. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ser över lokalfördelningen i syfte att öka tillgången till enkelrum, vilket är viktigt för att skapa förutsättning för bättre vårdhygien. Samtidigt betonas vikten av att följa rutinerna för städning och hygien.
Hotar framstegen i vården
Enheten för smittskydd och vårdhygien ger extra stöd till verksamheterna där man upptäckt de multiresistenta bakterierna – för att minska risken för spridning.
Smittspridning sker från person till person, eller från ett smittbärande föremål till en person. Men spridningen går att förebygga med god hygien och de rutiner som finns i vården. Därför bedrivs vården som vanligt, och det finns ingen anledning att avstå vård av denna anledning, säger Daniel Heimer, smittskyddsläkare.
Antibiotikaresistensen är ett globalt hot mot den moderna sjukvården eftersom den hotar många av de framsteg som vi idag tar för givna, till exempel avancerad cancerbehandling och transplantationskirurgi. Såväl sjukvården som den enskilde har en viktig roll att spela i kampen mot de resistenta bakterierna, säger Lars Almroth.
För mer information:
Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör
Telefon: 021-17 40 40
Daniel Heimer, smittskyddsläkare
Telefon: 021-17 56 18
Fakta ESBLcarba:
-
ESBLcarba står för Extended Spectrum Beta-Lactamases, ett enzym som produceras av vissa bakterier, vilket gör dem resistenta mot en bred grupp av antibiotika, inklusive karbapenemer – en av de mest kraftfulla antibiotikagrupper som sjukvården har.
-
Resistens mot karbapenemer är allvarligt eftersom dessa antibiotika ofta används som sista utväg vid behandling av svåra infektioner. Bakterier som bär på ESBLcarba är därför en särskild utmaning inom sjukvården.
-
Vanligtvis är det tarmbakterier som till exempel Escherichia coli (E. coli) och Klebsiella pneumoniae som kan bära på ESBLcarba. Dessa bakterier kan orsaka infektioner som urinvägsinfektioner, bukinfektioner och sepsis.