Bibliotek och läsfrämjande
Tillsammans med folkbiblioteken i Västmanland främjar vi samarbete, verksamhetsutveckling och kvalitet. Vi startar och samordnar projekt, anordnar inspirationsdagar och kompetensutvecklingstillfällen, omvärldsbevakar och arbetar med nätverk på regional och nationell nivå.
Alla invånare i Västmanland ska ha en jämlik tillgång till information, litteratur och biblioteksservice
Vårt mål är att synliggöra och skapa dialog kring biblioteksfrågor i ett bredare kulturpolitiskt perspektiv. Med regional utveckling i fokus arbetar vi:
- strategiskt med omvärldsbevakning, analys och dialog
- för att stödja och medverka till utveckling av och samverkan mellan folkbiblioteken i länets tio kommuner
I en nära dialog med biblioteken i länet tar vi ansvar för gemensamma mål och strategier för Västmanland. De skapas via samarbeten och processer med utgångspunkt i kunskap, inspiration, motivation och nätverk för att möjliggöra möten, stödja projekt och olika initiativ och medverka till kontakter, sammanhang och samverkan.
Vi främjar läskunnighet, lärande och läsning
Alla människor behöver kunna läsa, bli lästa för eller läsa genom att lyssna. Det är viktigt att ha tillgång till litteratur, samhällsinformation och berättelser i en form som passar för var och ens personliga förutsättningar. Alla behöver ett språk för att kunna delta i det demokratiska samhället.
Biblioteken har en särskild roll för att stärka läsandets status i länet. De arbetar med en variation av läsfrämjande aktiviteter för olika åldersgrupper och prioriterade målgrupper för att ge ökad läskunnighet och likvärdig tillgång till läsning i länet.
Regionen stödjer folkbibliotekens uppdrag att främja språkutveckling och stimulera till läsning. Regionen främjar samverkan med de professioner som möter människor i behov av läsfrämjande aktiviteter. Särskilt prioriterat är att arbeta med barn och unga, personer med funktionsnedsättning, personer som tillhör någon av de nationella minoriteterna eller som har ett annat modersmål än svenska. Många insatser för att stärka kompetensutveckling och ge inspiration genomförs under året.
Den regionala rollen bidrar till att utveckla och testa metoder för att stärka läsandet, berättandet och skrivandet i länet. Regionen samordnar nätverk och möjliggör möten som leder till kontakter, sammanhang och samarbeten. Samtidigt behöver det läsfrämjande arbetet utvecklas tillsammans med olika aktörer i kommunerna och mellan fler konstområden och verksamheter. I det arbetet är det viktigt att även uppmärksamma det vidgade textbegreppet, att lyfta fram film, konst, medie- och informationskompetens och olika kulturuttryck i samarbete med det läsfrämjande.
Regional läsfrämjande arbetar strategiskt och kontinuerligt med att stödja och utveckla det läsfrämjande arbetet i Västmanland tillsammans med olika professioner och för många skilda målgrupper i samhället.
Den regionala biblioteksverksamheten stöttar folkbiblioteken genom kompetensutveckling och inspiration. Det ger möjligheter till att utveckla och testa metoder för att stärka läsandet, berättandet och skrivandet i länet. I den regional rollen ingår att samordna nätverk och möjliggöra möten som leder till kontakter, sammanhang och samarbeten.
Den regionala biblioteksverksamheten stöttar utvecklingen och användandet av olika läsfrämjande metoder, till exempel det biblioteksterapeutiska arbetssättet, metoder för att stötta barn och ungas läsande, kunskap om barn- och ungdomslitteratur, att genomföra och stödja olika läsfrämjande projekt och den gemensamma satsningen Västmanland läser.
Vi samverkar med bibliotek i Västmanland
Folkbiblioteken i länet samverkar för att öka servicegraden och tillgängligheten till bibliotekstjänster. Det ger alla användare samma tillgång till medier, service och tjänster oavsett vilken kommun man bor i. Samarbetet heter Bibliotek i Västmanland.
Vi vill öka den digitala delaktigheten
Det digitala utanförskapet är fortfarande stort. Därför är arbetet med att öka den digitala delaktigheten hos länets invånare ett fortsatt prioriterat område.