Region Västmanland: Olika ersättning är inte kränkande särbehandling eller diskriminering
Regionen anser att beslutet om förstärkt ersättning till sjuksköterskor är välgrundat. Ersättning, förmåner, lön eller liknande faller inte inom definitionen kränkande särbehandling eller diskriminering utifrån lagens mening, så länge arbetsgivaren har haft saklig grund för beslutet.
"Regionen har mottagit 428 anmälningar om kränkande särbehandling* och diskriminering** med hänvisning till den förstärkta Ob-ersättning som utgår till sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor inom dygnet-runt-verksamheter.
Regionen ser att beslutet om förstärkt ersättning till sjuksköterskor är väl grundat. Att avtal och ersättningar till olika yrkesgrupper ser olika ut är inte ovanligt, arbetstidsmått och andra förutsättningar är reglerade olika i våra avtal. Ersättning, förmåner, lön eller liknande faller inte inom definitionen kränkande särbehandling eller diskriminering utifrån lagens mening, så länge arbetsgivaren har haft saklig grund för beslutet.
Vi vill att medarbetare och våra fackliga organisationer påtalar och markerar när det finns synpunkter på beslut eller annat i vår organisation. Men att kollektivt använda kränkande särbehandling och diskriminering som påtryckningsmedel i frågan om att förstärkt Ob-ersättning endast utgår till vissa yrkesgrupper bedömer vi som olämpligt och vi som arbetsgivare måste, och vill, bibehålla en hållning där formella anmälningar om missförhållanden tas på allvar och att våra rutiner för detta kan vidmakthållas.
Vad gäller för dig som medarbetare
Vi tar medarbetarnas upplevelser på allvar, vi värnar både våra kollektivavtal och den skyddslagstiftning som finns för att skydda dig som medarbetare.
Som arbetsgivare behöver vi kunna hantera upplevelser om kränkande särbehandling på rätt sätt. Vi behöver få kännedom om vem som anmäler för att kunna möta upp dig som medarbetare. Om du upplever dig utsatt för kränkande särbehandling eller diskriminering så ska du lyfta frågan med din närmsta chef eller HR-direkt. Mer information finns att läsa här ."
Definition av kränkande särbehandling och diskriminering
* I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) (OSA-föreskriften) definieras kränkande särbehandling som Handlingar som riktas mot en eller flera arbetstagare på ett kränkande sätt och som kan leda till ohälsa eller att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap.
** Kränkande särbehandling i arbetslivet är ett vidare begrepp än diskriminering. Ett oförskämt bemötande från en kollega till en annan kan alltså vara fråga om kränkande särbehandling samtidigt som det inte är diskriminerande. I diskrimineringslagen (2008:567) finns regler om diskriminering.
Om grunden för kränkande särbehandling är någon av de diskrimineringsgrunder som lagen reglerar kan det också handla om diskriminering. Dessa diskrimineringsgrunder är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.