Beslut om satsningar för säkrad kompetensförsörjning inom HSF
Region Västmanland satsar nu inom flera områden för att säkra bemanningen och utvecklingen av vårdverksamheten. Inom hälso- och sjukvården, liksom inom övriga delar av välfärden, är det inte möjligt att långsiktigt lösa de utmaningar vi står inför med fler arbetade timmar eller att springa fortare.
- För att klara vårt uppdrag behöver vi använda alla medarbetares potential och kompetens. Framförallt handlar det om att jobba mer tillsammans i arbetslagen och kring patientens behov samt i hela vårdsystemet, både inom och utom sjukhuset säger Lars Almroth, Hälso- och sjukvårdsdirektör.
Modell för förändrade arbetssätt
Vi behöver ändra arbetssätt inom alla verksamheter. Arbete startar nu upp för att ta fram en modell i dygnet runt- verksamheten. Först ut är Medicinkliniken och Ortopeden i Fas 1. Vi ser till exempel över förutsättningarna för arbetsuppgiftsväxling och införande av nya yrkesgrupper, där den gemensamma kompetensen resulterar i patientsäker vård. Vi ser också över kompetensutveckling, rutiner, dokumentation och schemaläggning i syfte att jobba mer effektivt. Det kan också handla om att ta bort icke värdeskapande arbetsuppgifter.
Förstärkt ersättning till BMA och ssk inom dygnet-runt verksamheter.
Bemanningssituationen är utmanande inom flera professioner. Störst brist ser vi i yrkesgrupperna biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor inom dygnet-runtverksamheter. Som ett led i att säkra bemanningen så görs nu efterfrågade satsningar på ersättning till dessa grupper. Vi stärker upp ersättningen där vi har svårast att bemanna och har stor andel hyrpersonal i verksamheten.
- Biomedicinska analytiker får en förstärkning i den ordinarie löneöversynen.
- Region Västmanland har slutit ett lokalt avtal med Vårdförbundet och SRAT. Avtalet avser höjd ersättning för arbete under obekväm arbetstid och omfattar: Sjuksköterskor, Barnmorskor, Röntgensjuksköterskor och Biomedicinska analytiker i klinisk tjänst på obekväm arbetstid.
- Ersättningen utgår fr o m 1 maj 2023 och motsvarar 40% av utbetalt OB
Läs mer om förstärkt ersättning till ssk inom dygnet runt verksamhet här
Lönepåslag till USK som beviljas skyddad yrkestitel
En viktig aktivitet i utvecklingen av vården är att på olika sätt bredda och utveckla kompetensen hos våra medarbetare. Våra medarbetare ska känna att de utvecklas på jobbet, att de jobbar med rätt saker och får rätt användning för sin kompetens, och är med och utvecklar verksamheten. Kompetensmodell som syftar till att växa i sitt yrke över tid och bli mer kvalificerad är ett exempel, ett annat är olika typer av specialistutbildningar. Dessa utvecklar vi nu inom flera yrkesgrupper.
Vi vill uppmärksamma och visa att våra undersköterskor har en viktig formell kompetens och roll i vår utveckling mot nya arbetssätt.
- Tillsvidareanställda undersköterskor, skötare, barnskötare och ambulanssjukvårdare som jobbar patientnära och väljer att söka och beviljas bevis om skyddad yrkestitel som undersköterska erhåller därför en engångsjustering på grundlön med 400kr. Sammanlagt handlar det om potentiellt 1500 medarbetare som är tillsvidareanställda hos oss. Gäller från 1 juli.
Läs mer om skyddad yrkestitel usk här
Oberoende av hyrpersonal från september
Vi påbörjar nu ett målmedvetet arbete med att som första steg bli oberoende av hyrsjuksköterskor på vårdavdelningar från september. Satsningen för en vård oberoende av hyrpersonal är nödvändig och kommer att ge många positiva konsekvenser på sikt. Vi vill använda regionens medel till våra egna anställda och kunna ge våra invånare en bra kontinuitet i vården.
Förändrade arbetssätt och rätt använd kompetens ska bidra till en bättre arbetsmiljö och göra att fler vill arbeta hos oss och beroendet av hyrpersonal kan brytas. Bemanning med egen personal är nödvändig för att kunna erbjuda en säker vård av hög kvalitet nu och i framtiden. Att vara hyroberoende innebär att vi ska ha en stabil bemanning och klara vårt grunduppdrag med egna medarbetare, och att vi endast anlitar inhyrd personal som ett komplement vid tillfälliga arbetstoppar.
Vad säger några verksamhetschefer om beslutade satsningar?
Medicinkliniken
- På Medicinkliniken är vi helt beroende av våra kompetenta och engagerade medarbetare för att kunna vara med och driva utvecklingen mot framtidens vård. En av de viktigaste uppdragen för chefer och ledare, på alla nivåer, är att förmedla till våra medarbetare att de är värdefulla och värda att lyssna till och investera i, både nu och för framtiden. Jag hoppas att dessa satsningar sänder en sådan signal säger Camilla Skoglund Andersson, verksamhetschef Medicinkliniken Västerås.
Laboratoriemedicin
- Löneförstärkning för BMA i ordinarie löneöversyn betyder mycket för Laboratoriemedicin och ger möjlighet att lyfta de BMA som jobbar i 24/7 verksamhet, med mest obekväma tider. Att kunna höja löner är ett sätt att visa uppskattning samt vara mer attraktiv arbetsgivare då konkurrens för att rekrytera BMA är väldigt hög. Inom diagnostik ser vi stort behov att satsa på röntgensjuksköterskor och BMA för att kunna erbjuda den servicenivå vi har nu. Både röntgen ssk och BMA är bristyrke och alla satsningar är välkomna för att behålla samt attrahera de yrkeskategorier säger Katarzyna Anna Rogoz, verksamhetschef Laboratoriemedicin.
Operationskliniken
- Akutsjukvården har höga krav på sig att fungera dygnet runt för att ta hand om svårt sjuka patienter. För intensivvården och operationsverksamheten är det helt nödvändigt att ge signaler att obekväm arbetstid är viktigt. För oss ger det ökade möjligheter att rekrytera personal till jourverksamhet samtidigt som vi kan göra omställning mot att erbjuda dagtidstjänster. Det är viktigt att undersköterskor tar steget till att söka skyddad yrkestitel då det försäkrar patienter och kollegor att de har en utbildning med hög kvalitet. Undersköterskor är en yrkesgrupp som är oerhört viktig för att vården ska fungera. För intensivvården och operationsverksamheten är det helt nödvändigt att bemanna med fast anställd personal för att kunna erbjuda vård med hög kvalitet, tillgänglighet och patientsäkerhet. Beslut om att region Västmanland ska bli oberoende av hyrpersonal är ett viktigt steg på vägen säger Håkan Scheer, verksamhetschef Operationskliniken.
Hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp