Se sammanhangen, i Sveriges största museum
- Vackert infogade i landskapet ligger de gamla industrierna och bostäderna, de berättar om vår historia och förklarar därigenom nutiden.
- Föreningar, kommuner, företag och privatpersoner samverkar i nätverk över kommun- och länsgränser, för att erbjuda upplevelser, rekreation, aktiviteter och samvaro.
- Detta är positiva mötesplatser, viktiga för enskilda liksom för samhället. De skapar identitet, stolthet och kunskap.
Ett ekomuseum är något alldeles speciellt. Det täcker ett geografiskt område och handlar alltid om ett grundtema – i detta fall järnet och industrihistorien i Bergslagen. Men ett ekomuseum ska också handla om hela människans liv. Ekomuseum Bergslagen handlar alltså om ”kulturhistoria på en grund av järn”.
I ett ekomuseum är saker inte flyttade till en museibyggnad, det som finns att se ligger kvar på den plats där det ursprungligen byggdes.
Att resa runt i Ekomuseum Bergslagens miljöer är som att lägga ett historiskt pussel. På många platser som ingår i museet finns föreningar med ideellt arbetande medlemmar och företagare som bedriver verksamheter av olika slag. Det handlar om guidningar, caféer, musik- och teaterarrangemang, marknader och utställningar.
Vissa platser finns det ingen verksamhet på alls – dessa upplever du på egen hand, dina tankar och din fantasi får plats och tid att utvecklas. Även på de här platserna finns det alltid en skylt som berättar om platsen och det går att boka en guidad visning.
Sju kommuner – Ludvika och Smedjebacken (i Dalarna) och Skinnskatteberg, Fagersta, Norberg, Surahammar och Hallstahammar (i Västmanland) har, tillsammans med länsmuseerna i Dalarna och Västmanland, bildat Ekomuseum Bergslagen för att lyfta fram den unika bergslagshistorien.